Tujina

Neurje udarilo tudi pri sosedih: v Pulju padala toča, nalivi ohromili promet v Zagrebu

Zagreb, Dunaj, 01. 09. 2014 12.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slabo vreme z neurji je veliko preglavic povzročilo tudi našim sosedom. Iz Pulja poročajo o toči, v Zagrebu pa je močno deževje ohromilo mestni promet. Avstrijci poročajo o zalitih kleteh, podrtih drevesih in poplavljenih cestah.

September je na Hrvaško prinesel nevihte, največ padavin pa je bilo na območju Zagreba. V hrvaški prestolnici je ponekod padlo do 50 litrov dežja na kvadratni meter. Gasilci so imeli minulo noč veliko dela zaradi poplavljenih stanovanjskih objektov, voda na ulicah pa je povzročila težave v zagrebškem mestnem avtobusnem prometu.

Močno neurje je zajelo tudi dele hrvaške Istre. V Pulju je poleg močnega dežja okrog polnoči padala tudi toča, so poročali lokalni istrski mediji.

Zaradi burje je avtocesta Zagreb - Reka med odcepoma Kikovica in Delnice odprta samo za osebna vozila. Podobne omejitve so tudi na jadranski magistrali med Bakrom in Senjem ter na mostu na otok Krk, so sporočili iz Hrvaškega avto kluba (Hak).

Neurje je v dopoldanskih urah zajelo tudi notranjost Dalmacije. Na območju Drniša je padlo 44 litre na kvadratni meter. Padala je tudi toča, ki je poškodovala tamkajšnje sadovnjake in vinograde. Obilne padavine so se nadaljevale tudi popoldne. V kraju Muč nedaleč od Splita so gasilci posredovali v več poplavljenih družinskih hišah. V Splitu je veter izruval več dreves, eno je poškodovalo avtomobile, so sporočili iz splitskega centra za obveščanje.

Morska plima je poplavila središče Kaštel Gomilice, zajela je tudi del kanalizacije in ponekod so se izlile tudi fekalije, so potrdili tamkajšnji gasilci.

Dež je zajel tudi otok Hvar. V mestu Hvar so bile ozke ulice podobne potokom, premočeni turisti pa so čakali na ladje proti kopnem.

Hrvaški vremenoslovci podobno slabo vreme po vsej državi napovedujejo tudi za prihodnje dni.

Dež
Dež FOTO: Thinkstock

Neurja v Avstriji zalila ulice in kleti

Na jugu in jugovzhodu avstrijske Štajerske so se v nedeljo zvečer razbesnela močna neurja, ki so v samo nekaj minutah zalila več cest in številne kleti, so danes sporočili gasilci in policija. Ujma jo je zagodla tudi na Pirnski avtocesti, a so jo hitro očistili. Na jugu Štajerske so morali v nasprotju s tem več deželnih cest za krajši čas zapreti.

Nevihta, ki jo je spremljala tudi toča, je na območju Lipnice v zelo kratkem času s seboj prinesla toliko padavin, da je poplavilo ulice in kleti. Močan veter je odkrival strehe, podiral drevesa in električne drogove.

V kraju Neudorf je v neko hišo udarila strela, požar pa so s hitrim posredovanjem preprečili gasilci. Gmotna škoda je bila tako majhna. Gasilci so morali reševati tudi nek tovornjak, ki je obtičal zaradi velikih gmota blata, ki jih je na cesto naneslo neurje. Poleg tega so morali reševalci s cest odstranjevati drevesa in črpati vodo iz kleti.

V reševalnih operacijah je vso noč sodelovali 400 gasilcev s skoraj 60 vozili, po krajšem počitku pa so se danes že vrnili na delo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

asdfghjklqwertz
01. 09. 2014 17.25
-2
Ja, na hrvaških spletnih straneh so se tudi lepo razpisali o vremenskem sranju pri nas. Če bi si vi, 24ur, vzeli nekaj vzora po hrvatih, ne bi bilo tu nobenega članka o njih! Zakaj mam občutek, da na 24ur delajo že sami južnjaki. Treba je bilo zaposliti poceni delovno silo, ali kako?
JožaZportoroža
01. 09. 2014 17.42
+7
druge imenujes oziroma v tvojem primeru zalis z besedo juznjaki medtem pa sam hodis po hrvaskih speltnih straneh...prvo je treba sebe pogledat da lahko druge sinfas
asdfghjklqwertz
01. 09. 2014 19.52
+0
pač preverim včasih, ko se naši novinarji tako zelo razpišejo o neki mali stvarci ... ko pa je tu dosti hujša ta stvarca, pa so tiho, kot da se jim hebe za nas ...