Tujina

'V prtljagi imata sumljive predmete'

Washington, 31. 08. 2010 08.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriške oblasti so nizozemskim kolegom sporočile, da bosta na letališču v Amsterdamu pristala dva sumljiva moška. Če sta bila 'zrela' za aretacijo, zakaj so ju Američani sploh spustili na letalo?

Nizozemske oblasti so na letališču v Amsterdamu na podlagi ameriškega obvestila aretirale potnika iz Chicaga. Kot je povedal predstavnik ameriškega notranjega ministrstva, so v prtljagi moških odkrili "sumljive predmete" ter o tem obvestili pristojne nizozemske organe.

Nizozemske oblasti so aretacijo potrdile in pojasnile, da so dvojico prijeli na podlagi ameriških podatkov, oba pa sta osumljena zarote načrtovanja terorističnega dejanja. Kot so pojasnili, bo v prihodnjih dneh znano, ali ju bodo tudi uradno obtožili.

Po navedbah ameriških medijev so aretirali Mohameda Nasserja al Soofija iz Detroita in Herzama al Murisija.

Če sta bila sumljiv, zakaj so ju spustili na letalo?

Varnost na ameriškem letališču
Varnost na ameriškem letališču FOTO: Reuters
Televizijska družba ABC poroča, da sta oba dobila dovoljenje za vkrcanje na letalo iz Chicaga v Amsterdam, čeprav je bil al Soofi ameriškim tajnim službam sumljiv.

Al Soofi je v Chicago prispel iz zvezne države Alabama, prtljago pa je registriral za polet proti Washingtonu oziroma naprej v Dubaj in Jemen. Sam se je vkrcal na letalo za Amsterdam.

Že pred odhodom iz Alabame v Chicago so bile ameriške službe pozorne nanj, saj so ocenile, da je njegova garderoba nenavadno debela. Odkrili so, da je imel s seboj 7000 dolarjev gotovine, v prtljagi pa je imel tudi mobilni telefon, povezan s stekleničko zdravila proti slabosti, ter še tri mobilne telefone, ki so bili zvezani skupaj, in tri nože. Ker pa niso odkrili sledi eksploziva, so mu s prtljago vred dovolili vkrcanje na letalo za Chicago.

Ob vkrcanju na letalo za Amsterdam moška pri sebi oziroma v ročni prtljagi nista imela prepovedanih stvari, je še sporočilo ameriško notranje ministrstvo, ki je tudi poudarilo, da so bili na letalu navzoči policisti oziroma letalski šerif.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cau-curaku
31. 08. 2010 22.24
Gringosi se najbolj bojijo samega sebe !!!!
skydrol7
31. 08. 2010 19.20
@orahovcan tudi ti bi bil paranoid ce bi ti dozivel tragedijo 9/11.....
orahovcan
31. 08. 2010 18.33
americani so ze paranoicni
Ramzess
31. 08. 2010 14.45
" v prtljagi pa je imel tudi mobilni telefon, povezan s stekleničko zdravila proti slabosti, ter še tri mobilne telefone, ki so bili zvezani skupaj" Že, toda zakaj ?, ... zgornji stavek nam ne poveč v bistvu nič, lahko le ugibamo. Trije telefoni so bili pač zvezani (kako ?) skupaj, da niso leteli vsak zase, tu jaz ne vidim nič spornega in vprašljivega. V prvem primeru pa je najbrž steklenička preko telefona obveščala lastnika kdaj mora vzeto zdravilo, ali kaj. Drugače bi za tak namen bila steklenička že cvnaprej ustrezno konstruirana, z brezžičnim vezjem za klicanje in čipom, ki se po potrebi ustrezno programira za določeno zdravilo, ki se ga da potem v tako stekleničko, pa naj si bodo to tablete ali kapsule. Recimo no. Članek je tako ali tako luknjast in šlampast.
tinetone
31. 08. 2010 11.25
"...je imel tudi mobilni telefon, povezan s stekleničko zdravila proti slabosti..." je imel noter žice al kaj?
ajnakk
31. 08. 2010 10.38
wooow 7 000 dolarjeu gotovine :D mafijc? ;P xD
MERDE-AVE-MERDE
31. 08. 2010 10.35
Ta zgodba ne drži vode. Če imaš tekočine več kot je dovolijo jo moraš vrečt v smeti. Nož, izvijač in podobne, lahko imaš spodaj pri prtljagi ne smeš jih imeti kot osebno prtljago. Tri telefone povezane med sabo - verjetno bi zamudil let ker bi se toliko ukvarjali s tabo. Torej, kaj je s to zgodbo? Malo dvigujejo temperaturo spet?
Northwest
31. 08. 2010 10.23
Meni se zdi da se te Americani bojijo sami sebe.Sicer se pa imajo za kaj,glede na to koliko gorja so oni povzrocili drugim.
ninja.bloc
31. 08. 2010 10.01
ma " vojna proti terorizmu " je farsa
Aaron-Heydar
31. 08. 2010 09.51
Ameriški iluminati urijo bodoče teroriste?
nosferatu
31. 08. 2010 09.20
"Odkrili so, da je imel s seboj 7000 dolarjev gotovine, v prtljagi pa je imel tudi mobilni telefon, povezan s stekleničko zdravila proti slabosti, ter še tri mobilne telefone, ki so bili zvezani skupaj, in tri nože. Ker pa niso odkrili sledi eksploziva, so mu s prtljago vred dovolili vkrcanje na letalo za Chicago." AHAHAHA, domovinska varnost na višku :D Zakaj so pa šli vse te protiteroristične ukrepe delat vsepovsod, če so preveč smotani, da bi jih sploh uporabljali?!