Tujina

FOTO: Streljanje v Dallasu: 25-letni strelec je 'želel pobijati belce, še posebej bele policiste'

Dallas, 08. 07. 2016 06.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
S.S./STA/J.S.
Komentarji
692

V protestih, ki so v ameriškem Dallasu potekali zaradi nasilja policistov nad temnopoltimi, je pod streli štirih napadalcev padlo pet policistov. Policija je aretirala tri osumljence, četrtega, ki je povedal, da želi pobiti bele policiste zaradi pobijanja temnopoltih in se ni želel vdati, pa razstrelila z bombo.

V Dallasu so se v četrtek tako kot po drugih mestih ZDA zbrali protestniki, ogorčeni nad zadnjima odmevnima primeroma policijskega nasilja v Louisiani in Minnesoti. Protestniki so izražali jezo, vendar pa je bilo vse mirno do okrog devete ure zvečer po krajevnem času, ko so začeli odmevati streli.

Streli so zadeli 12 ljudi. Umrlo je pet policistov, pet jih je bilo ranjenih. Ranjena sta bila še dva civilista, je sporočil župan Dallasa Mike Rawlings.

Posnetek začetka streljanja ostrostrelcev:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Policija je uvodoma ujela tri domnevne ostrostrelce, ki so napadli z višjih zgradb, da so imeli boljši pregled. "Verjamemo, da so se osumljenci postavili tako, da so na policiste streljali z dveh različnih pozicij in nameravali poškodovati in ubiti čim več policitov," je dejal šef policije v teksaškem Dallasu David Brown. Vsi trije so v zaporu in ne dajejo izjav, ni pa jasno, ali so bili res strelci ali je napad izvedel le četrti osumljenec. 

Policija je potem namreč obkolila domnevno četrtega strelca in se z njim nekaj časa pogajala, vendar ni pokazal pripravljenosti na vdajo, zato so proti njegovemu položaju poslali robota z bombo, ki ga je razstrelila. Pred tem je strelec policijskim pogajalcem dejal, da je bil "jezen zaradi policijskega nasilja nad temnopoltimi, jezen zaradi policijskih usmrtitev nedolžnih temnopoltih osumljencev jezen, jezen na protestniško gibanje Black lives matter, jezen na belce ter da je želel pobijati belce, predvsem policiste", je sporočil Brown. 

Trdil je tudi, da so po mestu nastavljene eksplozivne naprave, vendar jih policija doslej ni našla. Osumljenec je policiji dejal, da je delal sam, da ni povezan z nobeno skupino. Ameriški mediji navajajo, da naj bi bil strelec 25-letni izurjen vojak Micah Johnson.

Na policiste so osumljenci streljali, ko so protestniki hodili po glavni ulici. Po začetku streljanja so se protestniki razbežali in panično iskali zavetje, nastala je velika zmeda, prebivalci Dallasa pa se spominjajo, da je bilo podobno nazadnje leta 1963, ko je bil tam ustreljen predsednik John F. Kennedy.

Protesti so se sprožili, ko sta pod streli policistov v zadnjih dneh umrla Philando Castile iz Minnesote in Alton Sterling iz Louisiane. Policijsko nasilje je bilo ujeto v objektiv kamere, kar je sprožilo zgražanje in proteste po več mestih v ZDA.

Dallaška policija
Dallaška policija FOTO: AP

Protest je med drugim potekal v New Yorku, kjer so se protestniki najprej zbrali v Union Square Parku in od tam krenili na sever proti Harlemu. Spremljale so jih močne policijske enote in prišlo je do občasnih spopadov in aretacij. Protestniki so vzklikali gesla proti rasistični policiji in zahtevali pravico za umore.

Po začetku streljanja v Dallasu je nastopila panika: 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ameriški predsednik Barack Obama se je odzval, da bi morali biti vsi zaskrbljeni zaradi policijskega nasilja nad temnopoltimi. Izpostavil je statistiko, da je veliko več možnosti, da bo policija streljala na temnopoltega človeka kot belca.

Obama je napad na policiste najostreje obsodil, v izjavi pa je tudi omenil, da so takšne tragedije veliko hujše zaradi tega, ker imajo napadalci dostop do močnega orožja. Dejal je, da je globoko pretresen in da gre po njegovem mnenju za načrtni napad na policiste. Obenem je menil, da se bodo morale ZDA soočiti s tovrstnim nasiljem. 

Šef policije Brown je dejal, da se morajo delitve med javnostjo in policijo prenehati. Te so se na politični ravni že poglobile.

Nekdanja predsedniška kandidata republikancev Ben Carson in Mike Huckabee sta Obamo takoj obtožila, da politizira tragedijo. Carson je dejal, da zdaj ni čas za politizacijo in vnašanje delitev med Američane.

Huckabee je prav tako dejal, da zdaj ni čas za govor o nadzoru nad orožjem, in izrazil željo, da bi se Obama v tem primeru obnašal, kot se je predsednik Ronald Reagan leta 1986, ko je eksplodiral raketoplan Challenger.

 

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump se je zanj presenetljivo umirjeno odzval na strelski napad na policiste v Dallasu in na policijsko usmrtitev dveh temnopoltih moških v Louisiani in Minnesoti. Najprej je na Twitterju sporočil, da izraža sožalje in moli za vse družine, ki so jih prizadele zadnje grozote po državi. V izjavi za javnost pa je povedal, da so ZDA preveč razdeljene, zato je treba obnoviti red in zakon ter zaupanje ljudi, da bodo varni na svojih domovih in ulicah.

Nesmiselna in tragična smrt dveh "voznikov" v Louisiani in Minnesoti pa je po Trumpovih besedah opomin, koliko dela jih še čaka. "Preveč Američanov je izgubilo upanje in rasne napetosti se večajo, ne pa manjšajo," je sporočil Trump, ki se je doslej na podobne tragedije odzival povsem drugače.

Voznik je bil sicer ubit le v Minnesoti, v Louisiani pa sta policista usmrtila uličnega prodajalca zgoščenk.

Demokratska kandidatka Hillary Clinton je izrazila sožalje svojcem umrlih.

Clintonova bi morala imeti danes prvi skupni nastop s podpredsednikom ZDA Josephom Bidnom v Pensilvaniji, Trump pa je imel v načrtu obisk latinsko-ameriških volivcev v Miamiju. Oba sta zaradi pokola v Dallasu prireditvi odpovedala oziroma preložila.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (692)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ustup1d
08. 07. 2016 21.41
+18
Kot se je izkazalo je strelec Črnc in pripadnik rasistične organizacije Black Power
CestniKolesar370Wattov
08. 07. 2016 20.49
+3
K ga dobimo bomo iz njega nardil ajmoht. Preklet dindu nafin.
anjerd
08. 07. 2016 20.45
+2
Tako je , če vsako tele lahko kupi orožje.
ho?emVšolo
08. 07. 2016 20.42
+11
to kar seješ, to žanješ
ho?emVšolo
08. 07. 2016 20.42
+8
zanimivo, mogoče bolj primerno, če rečem pričakovano
GreenHerb
08. 07. 2016 20.37
+7
aja pa policaji ubijejo več belcev kot črncev. ko pa kak belec umre pa se ne dela taka panika. zato je vse BLM kriv, največji rasisti. hodijo okol in dejansko kličejo za smrt belih policajev.
CestniKolesar370Wattov
08. 07. 2016 20.50
+7
To je to prva liga komentar. 14% crncev naredi 55%+ kriminala. Gonijo naj se.
Kollerik
09. 07. 2016 08.10
+1
milči nikakor NOČE razumet, saj bi potem prišel v konflikt sam s sabo.. krimičev je več na črni strani zato, ker so odrinjeni na obrobje družbe in manj izobražni. Simpl formula ti pokaže isti vzorec povsod po svetu, recimo v Franciji... v onih getih tam... :))
Nightyfly
08. 07. 2016 20.29
+1
Kako stirje strelci , ce pisejo ,da je bil edini strelec Micah Johnson.....!!!
+8
V tujih časopisih piše, da so temnopolti afroameričani (namreč obstajajo tudi svetlopolti afroameričani), napadli ameriške svetlopolte kavkazijce (namreč obstajajo tudi rumeno ali rdečepolti kavkazijci). Osebno sem sicer globoko prizadet ker se nas označuje kot kavkazijce, ...... raje bi bil avtohtoni Venet, kar dejansko sem ......
el capitano
08. 07. 2016 20.34
-10
Balkanjerosi smo in bodimo ponosni na to...Veneti so pogruntavacina nekateih zafrustriranih slovenceljnev..
+8
Južni Slovani a ne?! Na to izmišljotino naj bom ponosen?!
Kollerik
09. 07. 2016 08.14
+2
Ti pa res nimaš biti na kaj ponosen, še najmanj na tvojo izmišljeno nacijo, s katero s odpadel od svojih bratov Slovanov! Tudi dolfe je bil baje german, le da je bil po svoji pojavi in stasu daleč od pojave kakega visokega in blond nordijskega boga....:)
DonDonDan
08. 07. 2016 19.45
+6
Dokler v takih "družabnih dogodkih" ne bo vsaj 10x več mrtvih, nas prosim ne gnjavite. Lokalne ameriške lumparije nas ne zanimajo !!!!
fižol?ek5
08. 07. 2016 19.22
+42
Želim, da nas kličete svetlo polti, ker je BELEC rasistično. Hvala za razumevanje.
Kollerik
09. 07. 2016 08.15
+0
Hej SVETLO POLTI fižolček5, kako kaj? Zunaj že sonček? ..:)
emilzapata
08. 07. 2016 19.19
+6
ustvarjeni so vsi pogoji, da se ta ameriška folklora vsidra tudi v Evropi.
?ampl
08. 07. 2016 19.05
+7
Pa ni problem v oružju...Kanačani ga imajo na prebivalca 2x več pa imajo minimalno število umorov v državi.American dream,v tem je problem....zgrešeno v celoti.....izobrazba in vzgoja....dokler bo v šolah detektor kovin in za malico ne vem kako bi tisti hrani reku "bljak" in da ti za hitlerja rečejo da je bil modni kreator....jim ni rešitve
Shisui
08. 07. 2016 19.28
+3
Kanada ima cca 30 kosov orožja na 100 prebivalcev, ZDA pa 112.
theGenius
08. 07. 2016 19.32
+5
Američani imajo 4x več kosov orožja na prebivalca kot Kanadčani. Ne govori traparij. Zakoni, ki se tičejo orožja so v kanadi zelo striktni.
?ampl
08. 07. 2016 19.34
+1
Nimata pojma....poglej kanadsko statistiko
?ampl
08. 07. 2016 19.34
+2
V to je vključeno lovsko orožje ki ga je v kanadi ogromno!!!
bgko
08. 07. 2016 20.15
+2
Potem pa poglejte Mehiko in Brazilijo, kateri imata obe zelo stroge zakone glede nošnje orožja, hkrati pa sta prestolnici umorov.
el capitano
08. 07. 2016 20.36
-1
razerznak
08. 07. 2016 21.23
+1
orožje je orožje, sej tud nož je orožje
Imam veliki
08. 07. 2016 19.05
+2
Upam da bo končno orng sranje tud v zda.. si ga preprosto zaslužijo... bi začel verjet v boga če se tole razplamti.. houdii
aboze
08. 07. 2016 19.22
+0
Poslusaj se, ne posplosuj. Najlazje je zelet nekomu, ki ga ne poznas, ampak zate predstavlja samo stevilko ljudi ovito v stereotip, nekaj, kar bi si naj zasluzil. Kot da je kdorkoli kriv kje se je rodil, kot da smo vsi povsod enaki v identicnih skatlicah in kot da je postala zelja po dogajanju slabih stvari nekomu drugemu (ker bi dokazalo nas prav) nekaj povsem sprejemljivega.
RayManzarek
08. 07. 2016 19.59
+0
Aboze: hotel je povedati "če je nekomu usojeno/namenjeno, da se mu godi slabo, bi si želel, da je to amerika/američanom in ne nam, ne sirijcem, ne iračanim, ne avstrijcem, ... Če že, potem amerom". Zadovoljen?
FCL
08. 07. 2016 18.57
+7
Nimaš kej...zob za zob.
Apostol1
08. 07. 2016 18.55
+3
Kako tole omejiti in sčasoma zelo zatreti , do kraja pač se ne da.Prepoved orožja ,začeti pobirati orožje in zapirati trgovine z orožjem , vse po vrsti to je to samo to je v Ameriki utopija, tako kot je pri nas utopija Da je Janez Janša rešitev za Slovenijo.
?ampl
08. 07. 2016 18.52
+2
Me zanima koliko temnopoltih policajev je ubilo civila predvsem temnopoltih?? Kar sem do sedaj videl, so bili v veliki veliki večini beli policji..... Jaz temnopolte popolnoma podpiram.Teror,ki traja nad hispanci in temnopoltimi se mora končat....in oni nam kaj je demokracija....fuj ameriška neoliberalna govna
Grunf TNT
08. 07. 2016 18.49
+8
Čakam CNN , da sporoci ,da je organizator napada na policiste Putin,ki si želi destabilizirati ZDA in bla bla bla bla bla bla, saj poznate njihovo propagando. Dejstvo pa je, da se jim bo netenje konfliktov po svetu vrnilo kot bumerang in roko na srce si to zasluzijo. Na žalost bodo na koncu zopet posteni ljudje nastradali za racun neoliberalizma.
Helix Nebula
08. 07. 2016 18.45
+9
Kaj pa statistika kdo ubije več policajev ? Črnci al belci ? Obama ti rast ti, a to pa ni pomembno ?
Grunf TNT
08. 07. 2016 18.39
+23
Putina za predsednika ZDA pa bo mir.
Bover
08. 07. 2016 18.35
+1
Policista sta ubila ulicnega prodajaca zgoscenk,prosim vas lepo napisite pravilno kdo je bil Alton Sterling,bil je kriminalec,obsojen za zlocine njegov seznam kriminala je zelo dolg,ko so ga ustrelili je bil na paroli iz zapora oborozen z orozjem.Alton Sterling je bil nepobosliv kriminalec.Tako kot si je izbral svojo pot in konec je bilo za pricakovat.
?ampl
08. 07. 2016 18.59
+1
Buxl in ti to vrjameš, po tem,kako ga je palicaj pihnu?!Da ga zaščirijo bojo z vsemi topovi streljali po pokojnemu...tudi z napihnjenimi lažmi.PA tudi če je bil pridanič,mel v avtu ženo in otroka in strelja v avto.A je pomislu na posledice.....je pomislu na travme žene in otroka,predvsem pa je ustrelil človeka bezveze zatu,kej je črn in mali kriminalec....Pol je treba pri nas postreliti ves parlament in polovicokvazi privatnikov
Imam veliki
08. 07. 2016 19.08
+4
V vsakem primeru ne ustreliš vklenjenega človeka.