Tujina

V protestih v Čilu umrli trije ljudje, predsednik odpravil povišanje cen javnega prevoza

Santiago de Chile, 20. 10. 2019 09.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V nasilnih protestih v Čilu, ki so jih sprožile višje cene vozovnic za javni prevoz, so umrli trije ljudje. Umrli so v požaru v veleblagovnici, ki so ga zanetili protestniki. Oblasti so sporočile, da bo cena vozovnic ostala nespremenjena.

Čilski predsednik Sebastian Pinera je včeraj v prestolnici države, kjer zaradi povišanja cen vozovnic javnega prevoza že skoraj teden dni potekajo protesti, razglasil izredne razmere.

V požaru umrli trije ljudje

Protestniki so zažigali postaje podzemne železnice, ropali trgovine, zažgali avtobus mestnega prometa in poškodovali vodovodno napeljavo na železniških postaji. Razmere v Santiagu de Chile se tudi ne umirjajo, kljub temu da je predsednik v petek v prestolnici razglasil izredne razmere.

 V sedemmilijonski prestolnici so uvedli policijsko uro, na ulice so prišle posebne policijske enote za boj z izgredniki. Na pomoč jim je prišla tudi vojska - prvič po padcu diktature Augusta Pinocheta in od vrnitve demokracije v državo leta 1990.

Pinera je ukrep utemeljil z besedami, da je mirno protestiranje dovoljeno, "nihče pa nima pravice uporabljati brutalnega kriminalnega nasilja".

Posnetki kažejo precejšnje nasilje med protestniki in policijo in tudi vojsko. Slednji proti protestnikom uporabljajo vodne topove, več protestnikov pa je bilo tudi že prijetih.

Veleblagovnico, ki je v lasti ameriške verige Walmart, so protestniki oplenili, nato pa podtaknili ogenj. Kot poroča BBC, so trije ljudje umrli v tem požaru. Dva sta umrla takoj, eden pa je umrl v bolnišnici. Predsednik Pinera je sicer že pred tem sporočil, da je suspendiral povišanje cen voznic javnega prevoza, a so se protesti nadaljevali kljub njegovemu oznanilu.

Protesti se sicer širijo tudi drugod po državi. Tako sta v soboto izredne razmere razglasila tudi župana pokrajin Valparaiso in Concepcion.

Čile je ena najbogatejših latinskoameriških držav, obenem pa država, kjer vlada morda največja družbena neenakost. Frustracije zaradi visokih življenjskih stroškov so postale v Santiagu ena od najpomembnejših političnih tem in sprožile pozive k reformam davčnega sistem, delovne zakonodaje ter pokojninskega sistema.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

abmam
20. 10. 2019 12.34
+6
No, vidite, da pomaga! Slovenci, kaj še čakamo?
Ramzess
20. 10. 2019 11.31
+8
Številke manjkajo, če že pišete o njih.
KavčStrokovnjak
20. 10. 2019 11.01
+23
Slovenceljni naučite se česa. V slogi je moč. Glede na to, da kino sloga ne obstaja več, se je potrebno zbrat na ulici in pokazat svojo moč. Je ni države, ki se ne bi uklonila volji ljudstva.
Malo_sutra
20. 10. 2019 10.59
-4
Sam vi protestirajte haha
ce.ce.
20. 10. 2019 10.51
+7
evo, k v sloveniji
Wortex2
20. 10. 2019 10.32
+20
Ljudstvo je hitro povedalo da se tako ne gre. V sloveniji tem ki visajo davke in cene celo ploskajo, kr poglejte sds. In njihove bele noske.
abmam
20. 10. 2019 12.33
+4
Resnici na ljubo pa je treba povedati, da se je edino SDS zavzela za povrnitev DDV na prejšnje stanje. Če še ne veste, povečala ga je "začasno" ga. Alenka Bratušek.
komarec
20. 10. 2019 10.08
+12
Škoda je že storjena.