Tujina

VIDEO: V protestih umrlo 140 oseb

Peking, 06. 07. 2009 07.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V nemirni pokrajini Ksinjang je v protestih, usmerjenih proti oblastem, umrlo najmanj 140 ljudi, na stotine so jih aretirali. Ulice so nato preplavili vojaki, prekinjene so tudi internetne povezave.

Po protestih so bile prekinjene vse internetne povezave v Ksinjangu.

Med nedeljskimi protesti, uperjenimi proti kitajskim oblastem, je v nemirni kitajski pokrajini Ksinjang umrlo najmanj 140 ljudi, več kot 800 je bilo ranjenih. Na stotine so jih aretirali. Ulice so nato preplavili vojaki, ki pomagajo policistom skrbeti za varnost. Situacija se po besedah prebivalcev umirja.

Mati beži z otrokom v naročju po protestih
Mati beži z otrokom v naročju po protestih FOTO: Reuters
Ranjeni po protestih
Ranjeni po protestih FOTO:

V Ksinjangu živijo Ujguri, pripadniki etične muslimanske skupine, ki so vseskozi tarča kršenja človekovih pravic. Kitajske oblasti jih označujejo za teroriste, separatiste in verske ekstremiste. Za njihove pravice se bori predsednica Svetovnega ujgurskega kongresa Rebija Kader. Bila je članica kitajskega ljudskega kongresa, nato pa so jo obtožili izdajanja državnih skrivnosti. Obsodili so jo na osemletno zaporno kazen. Po šestih letih so jo izpustili in jo izgnali. Trenutno živi v ZDA.

Kitajske oblasti so prepričane, da za protesti stoji prav Kaderjeva. ''Organizirani so bili pod taktirko Svetovnega ujgurskega kongresa, ki ga vodi Rebija Kader. Gre za kaznivo dejanje nasilja,'' je sporočil neimenovani uradnik.

Previdni odzivi

Italijanski predsednik Giorgio Napolitano je na srečanju s kitajskim predsednikom Hu Jintaom v Rimu po protestih omenil vprašanje človekovih pravic na Kitajskem. Hu krvavih dogodkov ni komentiral, so pa drugod po svetu naleteli na previdne odzive. "Strinjala sva se, da gospodarski in socialni napredek, ki ga je dosegla Kitajska, postavlja nove zahteve na področju človekovih pravic," je dejal Napolitano. Človekove pravice "so vprašanje, s katerimi se je Italija vedno soočala z največjim spoštovanjem za kitajska stališča, kot tudi za integriteto in avtonomijo Kitajske in njenih institucij pri sprejemanju odločitev."

Ujgurka in vojaki
Ujgurka in vojaki FOTO: Reuters

Generalni sekretar Ban Ki Mun je medtem v odzivu na nasilje vse vlade na svetu pozval, naj razhajanja rešijo z dialogom in spoštovanjem človekovih pravic. "Združeni narodi in generalni sekretar so bili vedno jasni, kjerkoli po svetu so se pripetile (podobne) težave: Vsa razhajanja, ne glede ali do njih pride znotraj (neke države) ali na mednarodni ravni, je potrebno rešiti mirno, z dialogom. Pristojne vlade se morajo prav tako odzvati z izjemno previdnostjo, sprejeti potrebne ukrepe za zaščito življenja in varnosti prebivalstva, državljanov in njihovega imetja, ter zaščititi svobodo govora, združenja in informiranja. To so temelji demokracije in k temu znova pozivam vse vlade na svetu."

Velika Britanija pa je kitajsko vlado pozvala k zadržanosti. "Seveda smo zaskrbljeni nad informacijami o nasilnih dejanjih in številom izgubljenih človeških življenj," je v Londonu dejal tiskovni predstavnik britanskega premierja Gordona Browna. "Obe strani pozivamo k zadržanosti in, če je mogoče, da se težave rešijo z dialogom," je dodal.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dtjukuku
07. 07. 2009 02.46
kitajska pač nikol ne bo demokratična država... nemire ustavt z vojsko, zapret net povezave... čudn da niso uletel s tanki k takrt na trgu nebeškega miru
darvil
07. 07. 2009 00.33
izlamistični zločinski pir skozi zgodovino je številne narode zavil v črno ,sedaj se to vrača ,žalostno je da stradajo številni neolžni ljudje čigavi predniki so bili prisiljeni sprejeti islamsko vero in živet po izlamističnih odičajih. Tako so tudi ujgurjci nekoč daleč nazaj kot žrtve grozljivih zlpočinov izlamističnega imperija bili prisiljeni sprejeti islam in se odpovedati drevni kitajski kulturi in veri . Žrtve vsekakor obžalujem ,vendar je potrebno odločno rečt izlamizmu dovolj je ! Sprašujem se zakaj vsi muslimani iščejo nekakšne dodatne pravice skozi vero .
wish-mistress@hotmail.com
06. 07. 2009 23.02
Ime pokrajine je Xinyang. Ne vem, zakaj je potrebno vsa kitajska imena tak popačit - s francoskimi tega nihče ne počne.
.eu.
06. 07. 2009 21.59
Kitajska neredi po svoje.kot Rusija in prav je tako. Če nimaš svoje države in pravic ti mimoidoči ni kriv. To so zame možganski zadetki
mjolnir
06. 07. 2009 19.14
Kjer so musliči, tam so težave...vedno je tako! Indija, Čečenija, Kitajska, Tajska, Filipini itn
hot-shot69
06. 07. 2009 17.48
Pa zapomnite si, tile Muslimani niso Al Kaida in ne vsiljujejo svoje kulture Kitajcem, ker že stoletja živijo na tistem koncu.
hot-shot69
06. 07. 2009 17.45
A še nobena komunjara ni prišla do zaključka, da so nerede sprožili Ameri??? ČUDNO :)
sdat
06. 07. 2009 15.25
tile kitajci so tudi totalno čudni narod. takoj ko se začnejo nemiri izklopijo internetne povezave, da se ja nebi pojavile slike in posnetki na internetu. vsako stvar hočejo skriti. ni čudno da jih je takrt ptičja gripa toliko pobila, saj niti nočejo vrjeti da imajo probleme v lastni državi
Komanov
06. 07. 2009 15.16
Sovjetska zgodba bi potrebovala še kakšne tri dele... med njimi Kitajsko in Jugoslovansko zgodbo... Nikoli več komunizma! Raje mrtev kot rdeč! Smrt komunizmu! Živela smrt!
Buena Vita
06. 07. 2009 15.05
jeah ne samo tisoč štiristo,,tisoče in tisoče ne bodo povedali,in tisti ki so v zaporu,njih ne bo videl nihče več in tisti telebasti komunističiči ki vam je nasilje tako blizu zavedajte se,danes je njihovih nekaj tisoč,,, jutri bo lahko nas milijone NNO BARABINI POKVARJENI,PA MI POVEJTE KOLIKO STE VI VEČ VREDNI OD TEH MALIH AZIJCEV-KITAJCEV,,,NJIH JE TREBA POBIT,,KAJ STE PA VI,KAJ JE TREBA NAREST Z VAMI TUKAJ PA BI IMALA ŠE KEJ ZA REČT
zahod.west
06. 07. 2009 13.55
če na bi bilo 140 mrtvih , pomeni, da jih je vsaj 1.400....ampak o komunistih samo dobro...najbrž so sodelovali s Hitlerjem....ha, ha, ha,
mangakid
06. 07. 2009 13.17
poševnooki muslimani? wtf islamski skrajneži
Ca6e
06. 07. 2009 10.44
Končno so naletel te islamski fanatiki na eno državo ki se ne pusti nasilno uvesti Islam. Upam da jim še Al qaida zagrozi, pol pa kitajčki nebojo mel usmiljenja. Bay bay islam.
komodora
06. 07. 2009 09.18
še kitajci bodo vidl kaj so muslimani pa hrvatje !
Braveheart
06. 07. 2009 08.30
dolejo
06. 07. 2009 08.18
"Kriv je Janša" - GG