Tujina

Grčija pričakuje konec dolgega obdobja negotovosti

Bruselj, 20. 02. 2012 07.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Grški finančni minister pričakuje dogovor glede novega paketa pomoči Grčiji. Pravi, da se bo s tem končalo dolgo obdobje negotovosti, ki ni koristilo niti evroobmočju. O dogovoru so prepričani tudi evropski voditelji.

Pred začetkom srečanja finančnih ministrov držav v območju evra je v Bruslju prevladoval optimizem, da bo druga pomoč Grčiji, s čimer bi se država izognila bankrotu, danes potrjena. Le-ta vključuje 130 milijard evrov javnih sredstev in prispevek zasebnih upnikov, ki naj bi odpisali za 100 milijard evrov grškega dolga.

Evropska in grška zastava
Evropska in grška zastava FOTO: Reuters

Grčija je izpolnila vse zahteve za potrditev drugega programa pomoči, zato pričakuje, da bo danes "konec dolgega obdobja negotovosti, ki ni koristilo niti grškemu gospodarstvu niti evroobmočju kot celoti", je izjavil grški finančni minister Evangelos Venizelos. "Evropa ve, da je pomembno poslati jasna sporočila, s končnimi in izvedljivimi odločitvami ter s pravili, ki se ne bodo spreminjala," je še poudaril.

Tudi Grki po njegovih besedah pošiljajo Evropi sporočilo, da so se in se bodo žrtvovali za to, da bi njihova država ohranila svoje mesto v evropski družini, s čimer bi zaščitili to, kar je bilo doseženo v preteklih desetletjih. "Za Grke gre za vprašanje nacionalnega dostojanstva in nacionalne strateške izbire," je izpostavil grški finančni minister. Ob tem je dodal, da se temu ni mogoče zoperstaviti z nobeno drugo odgovorno izbiro. Venizelos je pojasnil, da pogajanja o drugem programu pomoči še potekajo, da se še razpravlja o tehničnih problemih in preučujejo posamezni elementi dogovora. "Prioritete posameznih institucionalnih partnerjev ali držav članic vplivajo na vzdušje v pogovorih," je še dodal.

A grški finančni minister kljub temu verjame, da bo na koncu sprejeta odločitev na podlagi političnega dogovora vrha evroobmočja iz oktobra lani, in to ob upoštevanju načel, ki so temelj evropskega projekta.

Poleg Venizelosa je danes v Bruselj prišel tudi grški premier Lukas Papademos. S tem želijo Grki podkrepiti svoja prizadevanja in zaveze. Papademos naj bi se danes v Bruslju pogovarjal s predstavniki zasebnih upnikov.

Šef evrske skupine Jean-Claude Juncker predpostavlja, da bo danes mogoče "doseči finale in končati pogajanja", saj se po njegovih besedah ne sme več izgubljati časa. Obenem je povedal, da so še odprta vprašanja glede prispevka javnega sektorja, ki ne sme preseči 130 milijard evrov, in podrobnosti glede prispevka zasebnih upnikov.

Optimizem je ob prihodu na zasedanje izrazil tudi nemški finančni minister Wolfgang Schäuble. Kot pravi, je "optimističen", da bodo finančni ministri našli ustrezno rešitev, ki bo Grčijo dolgoročno usmerila na prave tirnice.

Prva dama Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde pa je pohvalila "zelo pomembna prizadevanja" Grčije in dejala, da morajo sedaj svoje delo opraviti tudi drugi.

Tudi nemška kanclerka Angela Merkel, italijanski premier Mario Monti in francoski finančni minister Francois Baroin so v preteklih dneh izrazili prepričanje, da bo druga pomoč Grčiji danes potrjena. Vključevala naj bi tudi zelo strog nadzor nad izvajanjem varčevalnih in reformnih ukrepov, ki jih mora država izvesti v zameno zanjo, vključno z blokiranim računom, s katerim naj bi zagotovili odplačevanje dolgov Grčije.

Tudi nemški in francoski politiki so prepričani, da bo pomoč Grčiji potrjena.
Tudi nemški in francoski politiki so prepričani, da bo pomoč Grčiji potrjena. FOTO: Reuters

Vsega še niso opredelili

Odprto je še vprašanje, kako zagotoviti, da bo Grčija dejansko zmanjšala svoj dolg pod 120 odstotkov bruto domačega proizvoda do leta 2020, kar je cilj mednarodnih posojilodajalcev, EU in Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Tuji mediji poročajo, da je očitno dosežen dogovor o nekaterih ukrepih za uresničitev tega cilja, na primer o znižanju obrestnih mer za posojila EU in IMF Grčiji v okviru prve pomoči, dogovorjene maja 2010, v višini 110 milijard evrov.

Prav tako naj bi bil dosežen dogovor o zamenjavi grških obveznic v lasti nacionalnih centralnih bank držav v evroobmočju. Odprti pa sta še vprašanji glede vloge Evropske centralne banke, ki naj bi se odpovedala delu dobička pri zamenjavi grških obveznic, in večjega prispevka zasebnih upnikov pri odpisu dolgov.

Opredeliti je treba še tudi, koliko bo prispeval IMF. Do zdaj je prispeval približno tretjino pomoči Grčiji, Irski in Portugalski. Za preprečitev bankrota Grčije je ključen 20. marec, ko državi zapade v plačilo za 14,5 milijarde evrov dolgov.

Grki so sicer v nedeljo ponovno protestirali proti novim varčevalnim ukrepom. Javnomnenjska raziskava, objavljena v soboto, je pokazala, da večina Grkov želi, da njihova država ostane v evroobmočju, a le polovica jih verjame, da ji bo to uspelo.

Gaspari kandidat za mesto v izvršilnem odboru ECB

Evrska skupina ima po navedbah virov pri EU na dnevnem redu tudi razpravo o kandidatih za položaj v izvršilnem odboru Evropske centralne banke (ECB). "Izid razprave je sicer odprt, a odločitev v tej fazi ni verjetna," so pojasnili viri. Kandidata za položaj, ki ga bo 31. maja zapustil Španec Jose Manuel Gonzalez-Paramo, sta poleg nekdanjega slovenskega ministra Mitje Gasparija še Španec Antonio Sainz de Vicuna in Luksemburžan Yves Mersch.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

julij13
20. 02. 2012 22.34
tista dva na zgornji fotografiji nekaj mutita.....se takoj čuti.....
refoschk
20. 02. 2012 22.00
Grčija počakaj, za tabo gre še slovenija
platon26
20. 02. 2012 21.57
+0
obdobje negotovosti se šele začenja! S krediti rešujejo kredite pametno! Kot da bi bil velik požar in bi priletoelo par gasilcev ter v ogenj vrglo par polen ter rekli no sedaj bo kmalu bolje! Ja otroci ste ki vrjamete v zgodbice!
Millena
20. 02. 2012 19.43
+2
Samo malo tole bi pa tut jest rabu da mi en posodi 300m€ pa da mi jih kr odpiše ker sm tolko u krizi da mu tko al tko nebom moglel nikoli vrniti.
povrsniste24kur
20. 02. 2012 18.26
+3
pošiljajo denar samemu sebi, kupujejo svoj dolg
gruber74
20. 02. 2012 17.58
+2
Me zanima koliko je Slovenija prispevala
TANAJA79
20. 02. 2012 17.31
+2
Tak ja dejmo še en sveženj pomoči Grkom, doma pa se nam draži osnovno za preživetje. Pa kaj bomo že kak sej bo regrat kmalu začel rasti. Aja zanima me koliko imajo Grki socialne pomoči in ostalih socialnih transferjev, da jih podpiramo ostali siromaki v Evropi.
janez6bb
20. 02. 2012 17.18
+0
hmmm kolikokrat so to že rekli:)? in mi naj bi še vedno verjeli:) heheh
Oreel
20. 02. 2012 16.15
+10
saj na koncu pa itak dobijo denar oziroma ga dobijo v največjem deležu nemške in francoske banke torej v resnici rešujem nemčijo in francijo ne pa samo grčije,potem ko bodo pa še druge države do konca zadolžili da bi rešili sebe bodo pa lepo pozabili na nas in bodo rekli da se naj znajdem kakor vemo in znamo da ni denarja za nas in da smo sami krivi ker se zadolžujemo za druge,za nagrado nam pa še bonitetne ocene znižujejo samo da imamo še višje stroške z krediti torej ni nobene koristi če posojamo denar grčiji oziroma nemčiji in franciji. sploh so pa evropske države tudi slovenija same krive za recesijo saj je mnogo firm preselilo svojo proizvodnjo na kitajsko in v druge zelo poceni države najprej pa seveda rečejo da bodo samo širili proizvodnjo drugam da se lepše sliši,saj so najprej tako uničili tekstilno industrijo v evropi in sloveniji sedaj pa po zelo hitrem postopku še tehnološko industrijo saj že skoraj na vsej elektroniki piše made in china,potem se pa vsi v evropi čudijo zakaj smo v recesiji,me samo zanima kdaj bo še na hrani pisalo made in china. psledica vsega tega pa je da ni več služb in ljudje nimajo denarja niti za hrano kaj šele za kaj drugega kot je poceni elektronika iz kitajske seveda od bivših evropskih firm kot je iskra gorenje itd...,
Nimivseeno
20. 02. 2012 19.14
+2
Točno tako. Samo glede bank. Ne rešujemo nemčije in francije ampak privatne bankirje, ki imajo v lasti banke, kot je ECB. Eliti ni mar, če raja strada, tudi če gre za isti narod. Ali so grški mogotci kaj prispevali zaradi grške krize? NIČ.
nikhrast
20. 02. 2012 23.25
-1
Če hočeš plačat za tale laptop MacBook Pro 20 000 eurov namesto 2000 eurov, potem ga lahko izdeluješ v Evropi.
hrast66
20. 02. 2012 15.49
+4
Če g. Gaspari pride v vodstvo ECB, mi se ga znebimo kar je dobro, kako bo ptem ECB preživel se ne ve, glede na slabe reference v Sloveniji.
Nimivseeno
20. 02. 2012 15.44
+5
"The Federal Reserve System plača ameriško finančno ministrstvo na 20,60 $ na tisoč bankovcev - nekaj več kot 2 centa vsak - ne glede na njegovo nominalno vrednost. Federal Reserve Notes, mimogrede, so edina vrsta valute, ki se danes proizvaja za obtok. So izključno Natiskani s strani Urada državne blagajne za graviranje in tiskanje, in 20,60 $ na tisoč je cena odražena kot celotn stroškovna proizvodnja. Federal Reserve Notes so natisnjene v 01, 02, 05, 10, 20, 50, in 100 dolarjev apoenov le; ugotavlja, 500, 1000, 5000, in 10.000 apoenov so bili nazadnje natisnjen leta 1945 "Donald J. Winn, pomočnik. svet guvernerjev Federal Reserve Bank. "Mi smo popolnoma odvisni od centralnih bank. Nekdo si je moral izposoditi vsak dolar, ki ga imamo v prometu, gotovino ali kredit. Če banke ustvarijo dovolj denarja smo finančno uspešni, če ne, bomo stradali. Smo popolnoma brez stalnega monetarnega sistema .... To je najbolj pomembna tema katero lahko raziskuje in reflektira inteligentna oseba. To je tako pomembno, da lahko naša sedanja civilizacija propade, če to ne postane splošno znano in se napake odpravijo zelo kmalu. "Robert H. Hamphill, Atlanta Federal Reserve Bank "Ko ti ali jaz napiševa ček, mora biti na računu nek denar, da ga krije. Ko pa Federal Reserve Bank (FED) napiše ček, ni nobenega depozita, na katerem sloni ta ček. Ko FED napiše ček enostavno ustvari denar." - Boston Federal Reserve "Daj mi nadzor nad denarjem v državi in vseeno mi je kdo piše njene zakone." - Mayer Amschel Bauer Rothschild "Nekateri ljudje mislijo, da so Federal Reserve Bank vladna institucija Združene države. Niso državna institucija. So zasebi monopol, ki prežijo na ljudi iz Združenih držav Amerike v korist zase in za svoje tuje goljufe "- kongres Record 12595-12603 - Louis T. McFadden, predsednik odbora za bančni in Valuta (12 let), 10. junij , 1932 Bančnik: David Rockefeller 23 september 1994 "Sedanje okno možnosti, v katerem bi lahko zgradili resnično miren in soodvisnen svet, ne bo odprt za dolgo - Smo na robu globalne transformacije. Vse, kar potrebujemo je prava večja kriza in narodi bojo sprejeli novi svetovni red. " "Banke posojajo z ustvarjanjem kreditov. Ustvarjajo plačilna sredstva iz nič" Ralph Hawtrey, sekretar britanske zakladnice
hrast66
20. 02. 2012 15.41
+6
Naj sami Nemci in Francozi poravnajo kredit Grčiji, saj bo denar spet prišel nazaj v njihove banke. Micka Kovačeva pila nič plačela, pil bi vsak Grk ........ O le!....... plačal pa nič.
mimoidoci
20. 02. 2012 14.48
+6
Francozi in nemci ji jasno kvazi nudijo pomoc v denarju, kar pomeni oderuske obrasti, ki jih morajo grki "zazihrati" s hipotekami na njihovo ozemlje (otoki in obala) ter pogodbe s strani francije in nemcije, kjer jasno pise, da morajo grki po financni injekciji toliko in toliko vojaske opreme kupiti od nemcev in francozov. Ne vem kdaj bo ljudem to postalo jasno. Bojim se da takrat ko bo prepozno.
Niko_K
20. 02. 2012 14.49
-1
A ko so si Grki sposojali in ponarejali papirje pa je bilo vse ok?
gruber74
20. 02. 2012 16.52
+2
mimoidoci
20. 02. 2012 14.15
+10
Naj grcija razglasi bankrot ter nato sama brez namskih in francoskih ubijalskih kreditov, gradi dan za dnem, cegl za ceglom nov sistem in novo drzavo. Naj se sama postavi na noge. To je edini nacin!
Sputnik
20. 02. 2012 11.05
+7
ni problema. bomo mi vzeli kredit pa ga oddelali namesto grkov naši otroci bodo pa naše pufe pokrili pa še katerega zraven. dost mam tega da se vedno za druge dela medtem ko človek sam zase nima in svoje stroške, kaj šele da otroke kam pelje. počasi bo izlet v park luksuz, kepica sladoleda pa nedosegljiva ker bo treba šparat za druge, predvsem bogate riti
wsharky
20. 02. 2012 10.51
+8
... he he he ... Janez Šušteršič ... bo takoj dvignil roko, ko bo EU predlagala, da slovenija podati dodatnih nekaj milionckov pridnemu in delovnemu grskemu narodu .. he he he ...
chadmaster1
20. 02. 2012 09.12
+21
Samo to vam povem izkoristite INTERNET in življenje kot si ga lahko trenutno privošćite, ker bo kmalu počilo povsod. In to vam govorim ker sem zadnji 2 leti gledal ekonomijo in njeno celotno strukturo in trenutno smo na tanki meji. Lahko se slepite in govorite, da je to nemogoče ampak to lahko delate samo zato ker ne poznate PRAVE številke dolgov In tudi spremeba pravilnika youtube in google 1.marca ni naključna, kmalu se bodo začele dogajati grozne stvari in nihče noče, da bo to celi svet videl...... Najbolj grozno je pa to, da vsi na visokem političnem položaju vedo, da bo ekonomija propadla po celem svetu in KAJ BODO PONUDILI ZA REŠITEV?!? Najbolj me pa skrbi zakaj je 2012 21.december tako odmeven po vseh medijih......še nikoli ni bilo tako odmevnega "konca sveta".....sam ne verjamem v konec sveta...verjamem pa v začetek suženjstva!
Kwaj
20. 02. 2012 09.47
+8
Lepo napisano!!!Se strinjam s tabo kolega..
mrredbull
20. 02. 2012 09.49
+12
prav imaš, kapitalistična ureditev je blizu Engelsove točke.. profitni motiv je časovno tempirana bomba za kapitalistično družbeno ureditev.. zelo nazorno lahko spremljamo natanko ta scenarij tudi v SLO.. kapital zaničuje in uničuje delavski razred, ki je dejansko zaslužen za njegov obstoj.. DOKLER JE ŠE ČAS SI KUPITE KOS ZEMLJE, NAJBOLJE STARO KMETIJO.. OD VAŠIH MATERIALNIH DOBRIN V MESTIH NE BOSTE PREŽIVELI
beligad
20. 02. 2012 14.04
+5
Kdor je pred pol leta pisal o tem so se mu vsi smejali, vse je bilo teorija zarote. Ampak načrt gre po scenariju.
beligad
20. 02. 2012 14.06
+5
KAOS, REAKCIJA, REŠITEV. In ljudje bomo rešitelje prosili, lahko nas zašužnjiš, samo nahrani nas.
mimoidoci
20. 02. 2012 14.55
+3
Odlicno napisano chadmaster. A imam resitev. Grki bi morali kot prvi odkloniti pomoc, ter se sami postaviti na noge. Takrat bi enako storila se marsikatera druga evropska drzava. Tu je resitev! lp
janez6bb
20. 02. 2012 17.02
+2
hehe res je savinjka 2 leti nazaj smo bili tarča posmeha, danes vsi z nkeaj v glavi že vidijo kam vse to pelje:)
nikhrast
21. 02. 2012 00.02
Kje si pa bil leta 1929, ni bil takrat konec kapitalizma. Da te sli
nikhrast
21. 02. 2012 00.05
Odpri..Oci
20. 02. 2012 09.07
+13
"V Bruslju bo padla odločitev o Grčiji" . Prej bi rekel, da bo v Grčiji padel "Bruselj".... in bruseljski lakaji !!!!!
Odpri..Oci
20. 02. 2012 09.03
+10
hahahaha "Pogajajo" so o novi pomoči za 230 miliard posojila..... od tega 130 miliard "nakazila" in 100 miliard "odpisa"..... . Kakšnega odpisa že ????? Če bodo dobili 130 miliard (ki bo takoj prenakazan v nemške banke).... IMF-u bodo pa dolžne dodatnih 230 miliard ???? . Grki... zgledujte se po Islandcih !!!!!! (če že prepozno...) . Uvedite drahmo..... Devalvirajte drahmo... Zaprite goljufe bankirje in politike... Nacionalizirajte banke.... Živite od svojega dela... in svojih izdelkov..... . In v parih letih boste rešeni !!!!! . Lahko pa še 10 let "umirate na obroke"..... fašistični bankirji se bodo pa redili na Vaš račun !!!!!
šala bajzer
20. 02. 2012 07.49
+14
Evro bo propadel najkasnije 20 marca, to vsak ve ki ga ta področje zanima. Grki so na podnu, in danes se jim bo vtrgalo ko bojo zavrnili denarno pomoč. Pa tudi če dajo denarno pomoč, grk ki bi jo potrebal je sigurno ne bo dobil. Pripravite se na globalne izgrede
gruber74
20. 02. 2012 07.53
-9
Odpri..Oci
20. 02. 2012 09.04
+10
Pomoči ne bodo zavrnili, ker o tem odločajo skorumpirani politiki... ne pa ljudje, ki od tega ne bodo imeli nič... le še bolj zapufani bojo !!!!