Tujina

FOTO in VIDEO: Sostorilec napadalcu v Nici: 'Natovori tovornjak, spusti zavore, jaz bom pa gledal'

Pariz, 21. 07. 2016 15.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Francosko tožilstvo je sporočilo, da napadalec iz Nice ni deloval sam. Pomagali so mu štirje moški in ženska, ki so v priporu. Napad so načrtovali več mesecev. V pariškem predmestju Argenteuil so potekale protiteroristične preiskave, aretirali naj bi 20 ljudi, preiskave pa niso bile povezane z napadom v Nici.

Napadalec, ki je pred tednom dni s tovornjakom v Nici zapeljal v množico in ubil 84 ljudi, je imel pomočnike, napad pa je načrtoval več mesecev, je danes sporočil francoski državni tožilec Francois Molins.

Na novinarski konferenci v Parizu je Molins še pojasnil, da so Francozu tunizijskega rodu Mohamedu Lahouaiej-Bouhlelu pri napadu pomagali štirje moški in ženska, ki so v priporu. Sodelovali naj bi pri pripravi napada, ki so ga načrtovali več mesecev.

Gre za 22-letnega Francoza tunizijskega rodu Ramzija A., 37-letnega Tunizijca Chokrija C., 40-letnega Tunizijca Mohameda Oualida G., 38-letnega Albanca Artana H. in njegovo soprogo Enkeledjo Z., ki ima albansko in francosko državljanstvo.

Molins je še povedal, da je preiskava napadalčevega telefona pokazala zgodovino iskanja in fotografije, ki so nakazale, da je če ob leta 2015 raziskoval in načrtoval napad.

Ob analizi napadalčevega telefona so preiskovalci odkrili sled do petih domnevnih pomagačev. Nihče od njih ni bil predtem znan obveščevalnim službam in samo Ramzi A., rojen v Nici, je imel policijsko kartoteko zaradi ropa in kaznivih dejanj v zvezi z mamili.

Eden od osumljencev, Mohamed Oualid G., je dan po napadu posnel razdejanje na prizorišču napada, kamor je prišel z reševalci in novinarji. Po navedbah Molinsa sta bila Mohamed Oualid G. in napadalec Bouhlel med julijem lani in julijem letos v stikih 1278-krat.

Preiskava napada, v kateri sodeluje več kot 400 preiskovalcev, je po navedbah tožilca še pokazala, da je Chokri C. Bouhlelu 4. aprila prek družbenega omrežja Facebook poslal sporočilo: "Natovori tovornjak z 2000 tonami železa, spusti zavore, prijatelj moj, jaz bom pa gledal."

Preiskovalci so doslej domnevali, da je Francoz tunizijskega rodu Mohamed Lahouaiej-Bouhlel deloval sam. Napadalca je policija ubila na prizorišču napada, znanem sprehajališču Angleška promenada. Odgovornost za napad je v soboto prevzela skrajna sunitska skupina Islamska država.

Žalovanje v Nici - 18
Žalovanje v Nici - 18 FOTO: AP

Podaljšane izredne razmere

V Franciji so sicer slab teden dni po krvavem napadu v Nici za pol leta podaljšali izredne razmere v državi. Po spodnjem domu parlamenta je v sredo zvečer tudi senat večinsko podprl podaljšanje izrednih razmer do konca januarja, ki olajšujejo hišne preiskave in odreditev hišnega pripora.

Francoska vlada odredila preiskavo o varnosti v Nici

Francoska vlada je sicer ravno danes odredila preiskavo policijskega inšpektorata o varnosti v Nici na dan napada. Vlada se sooča z vse glasnejšimi kritikami zaradi slabe varnosti na dan napada.

Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je po poročanju Reutersa uvedbo preiskave napovedal po kritikah lokalnih politikov iz Nice, da je bilo na dan napada premalo policistov.

Preiskava inšpektorata, ki ga v Franciji imenujejo "policija znotraj policije", se bo osredinila na podrobnosti, kako je bilo območje na dan slavja zavarovano in kontrolirano. Odločitev vlade za preiskavo je že pozdravil prvi mož lokalne vlade Christian Estrosi.

Protiteroristična akcija v pariškem predmestju, 20 aretacij

V predmestju Argenteuil na severu Pariza je danes potekala obsežna protiteroristična akcija. Policija je opravljala hišne preiskave, preiskava pa ni bila povezana z zadnjim napadom v Nici, je za Reuters zatrdil neimenovani predstavnik tožilstva.

Preiskavo je sprožil anonimen namig, da se pripravlja nasilen projekt, so sporočili viri francoske policije. ITele poroča, da so aretirali okoli 20 ljudi, a da policija ni našla eksplozivov in orožja. 

Preiskave so potekale na dveh lokacijah, v bližini mošeje in islamske knjižnice, so poročali francoski mediji.

V bližini mošeje naj bi po poročanju časnika Le Parisien preiskovali hišo, v kateri živi določena družina. Aretirali so vse člane družine, tudi otroke.

Prav tako so tudi v drugem primeru preiskovali družino, aretirali naj bi vsaj štiri ženske.

Priče so za Le Parisien povedale, da je policija med operacijo uporabila tudi gumijaste naboje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Argenteuil je sicer soseska v severozahodnem predmestju Pariza in ni prvič, da tam potekajo protiteroristične operacije. Marca letos je policija tam aretirala Redo Kriketa, terorističnega osumljenca, ki naj bi bil v zadnji fazi priprav novega napada na Francijo in je povezan z Abedlhamidom Abaaoudom, idejnim vodjo pariškega terorističnega napada v novembru 2015.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (95)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Carrasco
22. 07. 2016 08.33
+3
vse vedo..le kje ste bli pred tem se sprasujem :) ste pustili in cakali da se zgodi dejanje kajne
schrodingerScat
22. 07. 2016 08.38
-1
prej niso imeli časa prebrati vseh 1278 sms in tvitov, kajne
Alojz Železnik 1
22. 07. 2016 08.30
-3
Zadeva, kdo je glavni, je teoretično zelo enostavna! Samo sledimo denarnemu toku: "Follow the money!" V praksi pa se seveda ta princip zelo zaplete in postane neizvedljiv, ker bi npr. odkrili, da je na drugem koncu te verige komentator sssoncekkk , ki na črpalki tanka nafto ... sicer je omenjeni komentator mala ribica, ampak vseeno ...
schrodingerScat
22. 07. 2016 08.43
-2
če bi v vsaki stvari verjel teoriji končnega profiterja, bi v večini primerov kolosalnih zgodovinskih dogodkov prišel do povsem napačnih krivcev. drugo svetovno vojno so verjetno zakrivili rusi, ki so glede na stanje pred njo največ profitirali?
sssoncekkk
22. 07. 2016 08.24
+2
kaj je ostalo tem ljudem ???? Terorizem, beda, lakota , porušena infrastruktura..... Nafta pa teče freee v Ameriko...
schrodingerScat
22. 07. 2016 08.31
+0
sem mislil da jo plačajo. od česa pa živi bagdadski režim (in isis)?
Alojz Železnik 1
22. 07. 2016 08.24
+2
AH, ti novinarji! Zapisali so: "Francoz tunizijskega rodu Mohamed Lahouaiej-Bouhlel ". Pravilno je: "Tunizijec Mohamed Lahouaiej-Bouhlel s francoskim državljanstvom". Ni vse, kar se skoti v Lipici, že lipicanec!
RožleYXXX
21. 07. 2016 21.58
+12
Naši kikiriki Bibaleze... PILJAN, Prašek in ostali kokodajsi so odšli na lov na ...PIKAĆUJA
KardinaIFrancRodeVKristusu2
21. 07. 2016 21.51
-53
Ne maram Francozov.... Ne gane me sploh.....
KardinaIFrancRodeVKristusu2
21. 07. 2016 21.59
-43
...solze ušivih francozov so neprecenljive...
schrodingerScat
22. 07. 2016 08.32
mogoče solze sorodnikov rusov in armencev med žrtvami? tudi ne?
FAUSTOS1
21. 07. 2016 21.50
+19
realnost iss treba uničiti
vatikan
21. 07. 2016 21.38
+32
Samooklicana 'religija miru'.
ggugziuig
21. 07. 2016 21.36
+6
Meni se zdi zanimivo da je za vse kriva Islamska država kateri ustanovitelji so ZDA in seveda Turki ki dostavljajo tudi orožje. Sepravi da je IS neka izmišljena vojska pod vodstvom američanov in si vsi zatiskajo oči pred resnico ker noben ne upa nasprotovati američanom saj so nekevrste bogovi. Prav tako je kriva EU saj se je povezala z ZDA proti bojem IS-ja (ker so američani potrebovali denar za preživetje vojske so seveda "izumil IS", kot pretveza da lahko serjejo po drugih državah...) Seveda govorimo o parih ljudeh ki so krivci usega tega in nastradajo na koncu nedolžni ljudje kot vedno. seveda je krivica tudi pri medijih ki so plačani zato da drugim talajo laži (ne govorim v tem primeru ampak na splošno)
macro
21. 07. 2016 21.40
+0
Tunzl
21. 07. 2016 21.45
+8
ne bluzi. Res je, da je IS prisel do orozja US, ampak se to ne pomeni, da je zaradi tega US ustanoviteljica IS. Malo si preberi pojme ustanoviteljstva drzave, zaseg vojne opreme, razmere v Iraku po odhodu US in predvsem teorije zarote, na kar napeljujes.
macro
21. 07. 2016 21.59
+15
narobe si razumel..Isis so financirali, rekli pa da je kriv Asad. sicer pa si poglej Putinov govor glede Donalda,volitev (Fareed Zakaria in CNN) pa kdo je ustvaril ISIS,da naj se amerika ne vtika v Rusijo in njene interese, je vsaj eden redkih politikov ki govori resnico glede tega.
kemuri
21. 07. 2016 21.35
+11
Preiskava napada, v kateri sodeluje več kot 400 preiskovalcev, je po navedbah tožilca še pokazala, da je Chokri C. Bouhlelu 4. aprila prek družbenega omrežja Facebook poslal sporočilo: "Natovori tovornjak z 2000 tonami železa, spusti zavore, prijatelj moj, jaz bom pa gledal."... 2000 ton železa naložit na tovornjak..vredi je, muslimanski teroristi prave cvetke .
macro
21. 07. 2016 21.43
+3
DAEMONIUM
21. 07. 2016 21.33
+37
V tej naši državci ne bo prej mira in ne bo konca zagovarjanja ljudi, ki ne spadajo v to podnebje dokler se ne bo nekaj podobnega zgodilo pri nas, pa se potem bodo govorili, da je šlo za psihopata tako da se bodo takšne situacije kar nekajkrat zgoditi, da bo narod prišel k sebi in dojel kaj se dogaja. Ali pa nas bo doletela usoda Francije, Nemčije kjer se prišleki štejejo v milionih in Evropa brez mej je prav zaradi njih propadla, ker oni nikoli niksar ne bodo dali mira saj je njihova sveta dolžnost vedno in povsod pobijati nevernike!
NapovedovalecPrihodnosti
21. 07. 2016 21.49
+24
Se že je v Brežicah pa je bil kriv neki neobstoječ nemški bolni državljan se ve katerega porekla.
Maday
21. 07. 2016 21.33
+45
Morda bi Slovensi LEVIČARJI..VIOLETA, HANŽEK Francozom naredili predavanje kako že...Crvena OBUKA TAKOLE...(NE ( G ) do..Nek Antifa in ZL privrženec je nekomu pred časom na njegova vprašanja v zvezi s terorističnimi napadi odgovoril nekako takole: "Mi nismo krivi, da se razstreljujejo, ker mi jih imamo radi in jim izkazujemo dobrodošlico mi celo pojemo v ARABŠČINI vi a ne, Krivi ste vi, ker jim ne izkazujete dobrodošlice, ker jih ne pričakate veseli..in zato se ne počutijo dovolj dobrodošlih". Spet en drugi veleum je nekoč dejal, da smo spet krivi mi, ker jim ne najdemo služb. Nezaposlenost naj bi bil razlog zakaj se zatečejo k radikalizaciji in razstreljevanju. Spet mi smo krivi ker jim ne nudimo ugodja, đjamij in stanovanj, spet mi smo krivi ker se ne oblačimo v BURKE.. Koliko od 130.000 brezposelnih Slovencev se je že zateklo k terorizmu? Smešno pa je to, da je vsem, ki stresajo takšne odgovore, skupno par stvari. Ena izmed teh je, da so delomrzneži, lenuhi, paraziti, socijalci, doživljenski davčni odvisniki, in v življenju bodo iz blagajne, vzeli ukradl mnogo več, kot pa dali vanjo. Saj se ve, tuj kapital bi vsak delil. Svojega pa ne zna ustvarit, kje šele, da bi bil na nivoju kaj dat. LEVICA je najbolj darežljiva ker nIma ničesar svojega za ponudit.. Vsi skupaj nimajo teden dni REALNE DELOVNE DOBE.. ..
macro
21. 07. 2016 21.33
-10
ne razumem te fore? zakaj naloži z železom?
DAEMONIUM
21. 07. 2016 21.37
+11
Ja da je težek, da z lahkoto pred sabo melje trupla. Si že videl kako lepo vlak spešta človeka, ne zaradi hitrosti ampak zaradi teže.
macro
21. 07. 2016 21.40
-4
DAEMONIUM
21. 07. 2016 21.45
+7
"Napadalec, ki je pred tednom dni s tovornjakom v Nici zapeljal v množico in ubil 84 ljudi...". Torej je vozil tovornjak
macro
21. 07. 2016 21.46
-10
pa ja..samo tovornjak je tak sam po sebi težek. kdo se bo ubadal s starimi bicikli.
NapovedovalecPrihodnosti
21. 07. 2016 21.57
+8
Če ni dovolj težak se lahko ustavi če voznik zapusti kabino kot je tudi tale.Teža naloženega tovornjaka ga pa v praznem teku rine naprej z predhodnim zaletom in tudi lomi ter razmeče morebitno parkirane avtomobile pred sabo ravno tako kot če bi priletela lokomotiva.Razumeš?Z osebnim avtomobilom primer boš pešca zbil z naloženim kamionom pa ga zmečkal.Prav tako bi se prazen kamion zelo hitro ustavil,ko bi povozil par ljudi teža ga pa žene naprej kot primer centrifugalna sila.
NapovedovalecPrihodnosti
21. 07. 2016 21.29
+18
Ne vem zakaj jih ne izpustijo,če jih že niso.Saj so pa vendar nedolžni muslimani kateri nimajo nobenih slabih namer v europi.Če pa tu in tam naredijo kakšen napad pa si niso sami krivi saj so jih tako naučili že od malega.Meni se pa zelo smilijo,ker jih sedaj maltretirajo v priporu.Kar so storili so storili in sedaj je že prepozno za vse popraviti so pa tudi zelo ubogi in reveži.Popisali bi jih naj kot naredijo vsepovsod potem pa izpustili reveže.To meni izgleda na diskriminacijo in izvajanje rasizma nad njimi.Zakaj pa ni objavljena fotografija z ubogimi muslimanskimi otroki na njih,da vsaj malo spet spomnijo na te uboge reveže. Mislim,da bom pisal v Francijo in zahteval peticijo za takojšnjo izpustitev teh migrantov v kolikor jih ne bodo takoj izpustili.
Maday
21. 07. 2016 21.28
+17
Kako lažejo dva dni nazaj baje je to posameznik, danes pa sodelujejo vsi otroci žene in ostali..
NapovedovalecPrihodnosti
21. 07. 2016 21.31
+4
Imaš popolnoma prav.Navsezadnje pa še te reveže zapirajo saj so že tako ali tako ubogi,da so prišli sem v levaško europo.
RožleYXXX
21. 07. 2016 21.35
+5
Bil je volk samotar..., ki so ga čudežno izgubili....
NapovedovalecPrihodnosti
21. 07. 2016 21.45
+5
schrodingerScat
22. 07. 2016 08.35
neverjetno kako nesposobni so ti preiskovalci, da ne morejo celotne celice odkriti že naslednji dan in potrebujejo cel teden
emilzapata
21. 07. 2016 21.17
+29
ta evropski svet je postal sizofren: šest mesecev smo vsak dan poslušali o prihajajočih intelektualcih in dobrih mislečih ljudi iz BV in afrike, sedaj bomo pa leta poslušali o prav istih ljudeh, ki so se teti Geli izneverili, pa to je predvideval vsak šolarček.
NapovedovalecPrihodnosti
21. 07. 2016 21.33
+10
Ne smeš tukaj na tej strani vseh muslimanov metati v isti koš drugače ti bodo brisali vse komentarje tako kot meni.
JanZiska
21. 07. 2016 20.57
+42
Ja, novinarke poptv so na twitterju dva tedna pridušale, da je šlo za bolnika, ki ni imel nič skupnega z muslimani in islamom. Zadaj vidimo, da je šlo za islamistično celico, ki je zadeva planirala dva meseca. Grozljiva je ta indoktrinacija, medijska manipulacija in agitacija. NSDAPjevska medijska politika prekopirana od a do ž. 5 krat se zlažeš, šestič tudi sam verjameš, da je res. Briši admin!
kemuri
21. 07. 2016 21.01
+9
Trudijo s e opravičevati muslimanske skrajneže, vse do zadnjega, samo da bo proti prepričanju JJ in RKC ...hahahaha..še hudiča bi podpirali, če bi bila sila..
NapovedovalecPrihodnosti
21. 07. 2016 21.20
+5
kemuri
21. 07. 2016 20.47
+16
Dodana vrednost, imamo jih tudi mi mnogo, z Bosne .
NapovedovalecPrihodnosti
21. 07. 2016 21.20
+6
aaaaaa122121
21. 07. 2016 20.16
+0
itak da jih je imel, francosko obvescevalno, oz najbrz kr enote nata, enote Gladio, pa to.
buco1993
21. 07. 2016 20.39
+1
pa ploscata zemlja pa te scene... tinfoil mode
JanZiska
21. 07. 2016 20.58
+2
To pot ni ploščata zemlja, tokrat so CHEMTRAILSI
bohinj je zakon
21. 07. 2016 20.03
+4
aretirati ..............pa vse na Goli otok
NapovedovalecPrihodnosti
21. 07. 2016 21.35
+0
+++A se ti nič ne smilijo ko so pa tako ubogi?