Tujina

Pariz v soju prazničnih luči in krize

Pariz, 30. 12. 2011 16.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prazniki v času krize so za marsikoga drugačni zaradi varčevanja. A nekateri skrbi postavljajo na stranski tir in predvsem uživajo. Ulice Pariza so polne ljudi, ki se s polno paro pripravljajo na silvestrski večer.

Parižani so varčevanje, zdaj ko se pripravljajo na praznovanje zadnjega večera v letu, postavili na stranski tir. Kljub vsemu pa na krizo evroobmočja niso pozabili. Ulice francoske prestolnice so polne ljudi, ki hitijo po nakupih, da bi lahko pripravili tradicionalno silvestrsko večerjo.

Načrti za praznovanje so v teku, ne glede na stroške, je povedala Sophie Barbat, ki je hitela od trgovine do trgovine. "Skrbimo zase. Je čas praznovanja, božič, novo leto, praznike moramo kar najbolj izkoristit," je dejala in dodala, da se z družino razvajajo kljub finančni situaciji.

Po drugi strani pa nekateri med prazniki le občutijo krizo. Gerard Tincres, ki je v Parizu obiskal hčerki, je dejal, da z družino občutijo posledice krize. "Ko nakupujemo, smo previdni. A imamo privarčevanega dovolj denarja, da se bomo imeli lepo na silvestrovo," je dejal.

Nakupovalno središče Galeries Lafayette
Nakupovalno središče Galeries Lafayette FOTO: Reuters

Ponudniki storitev in prodajalci pa so opazili, da se nekatere stranke bolj previdno odločajo, kam gre denar. "Ljudje so bolj previdni pri naročanju. A še upamo, da bodo ljudje naslednji dan porabili več," je povedal prodajalec v ribarnici Damien Lejeune.

Prejšnji mesec je sicer francoski premier Francois Fillon naznanil, da bodo stopili v veljavo varčevalni ukrepi. Opozoril je, da državo čaka dolga cesta varčevanja, da bi se izognili usodi nekaterih drugih članic evroobmočja. Med drugim bodo zamrznili plače, vključno s predsedniško in ministrskimi.

Nov dvig davkov in krčenje izdatkov v letu 2012 naj bi letni primanjkljaj zmanjšali za dodatnih sedem milijard evrov. Davek na proizvode, ki niso bistveni za preživetje, pa bo od 5,5 do 7 odstotkov višji.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
30. 12. 2011 21.50
+1
Zajedalci ki živijo na račun revnih!!!!1!
12345s
30. 12. 2011 19.15
+4
pri nas je podobno lezihljeboviči si pač lahko privoščijo
S.GOVOR
30. 12. 2011 18.56
+4
drhal človeška
12345s
30. 12. 2011 19.17
+5