Tujina

V potresih v zadnjem desetletju umrlo 780.000 ljudi

London, 04. 11. 2011 10.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potresi so v zadnjem desetletju terjali več kot 780.000 življenj, kar predstavlja skoraj 60 odstotkov vseh z naravnimi nesrečami povezanih smrti. Neposredno sta bili prizadeti dve milijardi ljudi.

To so podatki študije, ki jo je razkrila britanska medicinska revija The Lancet. Največ žrtev je terjal potres z močjo 7, ki je januarja 2010 prizadel Haiti. Umrlo je 316.000 ljudi. Sledi mu cunami v Indijskem oceanu, ki ga je decembra 2004 sprožil potres z močjo 9,1 in ki je vzel 227.000 življenj. Na tretjem mestu je potres z jakostjo 7,9, ki je maja 2008 stresel kitajsko provinco Sečuan in ubil 87.500 ljudi.

Največ žrtev je terjal potres z močjo 7, ki je januarja 2010 prizadel Haiti. Umrlo je 316.000 ljudi.
Največ žrtev je terjal potres z močjo 7, ki je januarja 2010 prizadel Haiti. Umrlo je 316.000 ljudi. FOTO: Reuters

Študija ameriških avtorjev ugotavlja, da delež smrtnih žrtev v potresu ponavadi znaša med enim in osmimi odstotki ogroženega prebivalstva. Število umrlih narašča v valovih, pri čemer so prve zabeležene žrtve tisti, ki umrejo v porušenih stavbah. Več ur pozneje sledijo primeri smrti zaradi poškodb notranjih organov, več dni ali tednov kasneje pa sledi nov val smrti zaradi sepse ali odpovedi organov.

Med poškodbami preživelih se najpogosteje pojavljajo poškodbe ledvic, jeter in vranice, sledijo jim poškodbe hrbtenice, zlomi kosti in raztrganine. Najbolj občutljiva skupina so otroci, ki predstavljajo med 25 in 53 odstotki vseh ranjenih v potresih.
Poleg reševanja in zdravljenja preživelih neposredno po potresu se morajo oblasti in zdravstveni delavci soočiti tudi s težavo nalezljivih bolezni v prenatrpanih zavetiščih. Nasprotno s splošnim prepričanjem trupla ne predstavljajo tveganja za zdravje, razen v primeru izbruha kolere, še ugotavlja študija, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Avtorja Susan Bartels in Michael van Rooyen ob tem svarita, da se bo število žrtev potresov v prihodnosti še povečalo, saj se svetovno prebivalstvo povečuje, mesta na občutljivih območjih pa se širijo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
04. 11. 2011 13.01
Kaj je poanta tega članka, ....razen da so številke relativne. Trupla resda ne predstavljajo nevarnosti, razen izjem, ... v določenih okoliščinah so lahko črvi, ki se hranijo z njimi, priročna hrana, ...le v izjemnih okoliščinah, če ste le voljni, ...ali pa prav pridejo kokoši, ki jih jedo, in tako imamo jajca in meso na voljo. (Znanje rešuje.) "se morajo oblasti in zdravstveni delavci soočiti tudi s težavo nalezljivih bolezni v prenatrpanih zavetiščih" Marsikaj prinesejo tudi s sabo, ...le da redki to priznajo, najlažje je obsoditi okoliščine.
Tamara_123
04. 11. 2011 11.29
Toliko ljudi na svetu prizadanejo največje katastrofe! Vedno so med njimi revezi. Mi pa se delamo reveze prav na vsakem koraku pa nam nihce nic noce. Kako bi sele reagirali mi ob taki katastrofi.....