Tujina

V poplavah številni mrtvi

Pjongjang, 14. 08. 2007 09.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Severno Korejo so v minulem tednu prizadele hude poplave, v katerih naj bi bilo ubitih ali pogrešanih okoli 200 ljudi.

Severno Korejo so prizadele hude poplave
Severno Korejo so prizadele hude poplave FOTO: Reuters

Severno Korejo je v minulem tednu prizadelo močno deževje, ki je povzročilo hude poplave. Kot so poročali državni mediji, je večdnevno deževje terjalo več sto mrtvih oziroma pogrešanih. Poleg tega je voda uničila okoli 30.000 domov, 800 javnih zgradb, več kot 540 mostov ter 70 odsekov železniških prog. Močno deževje je prizadelo tudi velika riževa polja ob zahodni obali, zaradi česar utegne biti pomanjkanje hrane v državi še hujše kot sicer.

Prizadete številne province

Med najbolj prizadetimi je južna provinca Kangwon, od koder prihajajo vesti o ogromnemu številu žrtev, delno ali povsem pa so uničeni domovi več kot 20.000 družin.

Huje sta bili prizadeti še provinci Severni Hwanghae ob meji z Južno Korejo in Južni Hamgyong na vzhodu države, pa tudi prestolnica Pjongjang ter sosednji provinci Južni Hwanghae in Južni Phyongan.

Pomoč za Severno Korejo

voda je zelo narasla
voda je zelo narasla FOTO: Reuters

Vesti iz Severne Koreje so medtem že sprožile pozive k pomoči tej državi. Med drugim je južnokorejska človekoljubna organizacija Good Friends, ki je specializirana za pomoč severni sosedi, pozvala k hitri mednarodni pomoči. Mednarodni odbor Rdečega križa in Rdeči polmesec, ki delujeta v Severni Koreji, sta medtem sporočila, da naj bi bilo v poplavah ubitih ali pogrešanih okoli 200 ljudi.

Strokovnjaki sicer opozarjajo, da so desetletja nebrzdanega krčenja gozdov Severno Korejo oropala dreves, ki predstavljajo naravno zaščito pred poplavami in plazovi. Zaradi hudih poplav v sredini 90. let prejšnjega stoletja je izbruhnila lakota, ki je terjala kar dva milijona življenj.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.