Tujina

Napad na plaži v Hurgadi: šlo naj bi za osebni obračun med domačinom in dvema nemškima turistkama

Hurgada, 14. 07. 2017 16.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Neznani napadalec je v enem od letovišč ob Rdečem morju v priljubljenem egiptovskem mestu Hurgada do smrti zabodel dve turistki, še štiri je ranil. Prvotno so poročali, da sta v napadu umrli ukrajinski državljanki, a se je izkazalo, da je šlo za Nemki. Lokalni mediji poročajo, da ne gre za teroristično dejanje, ampak osebni obračun med domačinom in dvema turistkama.

Napad se je zgodil v turistično oblegani Hurgadi.
Napad se je zgodil v turistično oblegani Hurgadi. FOTO: AP

Napad na turiste v egiptovski Hurgadi je po zadnjih podatkih zahteval najmanj dve smrtni žrtvi. Umrli sta dve tuji turistki, štiri so bile ranjene. Prvotno so poročali, da sta v napadu umrli ukrajinski državljanki, a je ukrajinski veleposlanik v Kairu za ukrajinske medije to zanikal.

Umrli turistki sta nemški državljanki, je po poročanju Reutersa sporočil direktor za varnost območja ob Rdečem morju, general Mohamed El Hamzavi. Dodal je, da sta med ranjenimi tudi dve državljanki Češke. Češko zunanje ministrstvo je medtem potrdilo, da je med ranjenimi ena državljanka Češke.

Napadalca so na kraju prijeli. Egiptovsko ministrstvo za notranje zadeve je še sporočilo, da je napadalec do letovišča priplaval z druge javne plaže, kjer je potegnil nož in začel zabadati. Tuji mediji so najprej poročali, da naj bi bile med ranjenimi tudi tri Srbkinje in državljanka Poljske, a je srbsko veleposlaništvu v Kairu to zanikalo.

Kot nam je sporočila naša novinarka Mateja Knaus, ki se nahaja v Egiptu, tamkajšnji mediji poročajo, da se je napad zgodil okoli 15. ure po lokalnem času v hotelu Sunny Days el Palacio. Menda ne gre za teroristični napad, temveč za osebni obračun med domačinom in dvema turistkama. Preostali štirje naj bi bili ranjeni po naključju, med poskusom bega.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hurgada je sicer eno najbolj znanih letovišč v Egiptu, še posebej je priljubljena med potapljači.

To ni prvi napad z nožem v omenjenem počitniškem naselju. Januarja lani sta v hotelu Bella Vista dva z noži oborožena in z razstrelivom opasana moška napadla turiste. Ranila sta tri osebe: dva Avstrijca in enega Šveda. Smrtnih žrtev takrat ni bilo. Napad sta izvedla napadalca, simpatizerja skrajne skupine Islamska država.

V Hurgadi trenutno počitnikuje vsaj 250 slovenskih turistov

"Po doslej znanih informacijah med ranjenimi v Hurgadi ni slovenskih državljanov," so nam sporočili z Ministrstva za zunanje zadeve (MZZ). Dodali so, da so "v stalnem stiku z egiptovskimi oblastmi in slovenskimi turističnimi agencijami, ki imajo v Hurgadi svoje goste".

Po podatkih MZZ je na območju Hurgade trenutno vsaj 250 slovenskih turistov.

Ministrstvo slovenskim državljanom sicer odsvetuje vsa potovanja v določene predele Egipta, zlasti na širše območje mest Kairo in Aleksandrija, v mesta v delti Nila in mesta ob Sueškem prekopu (Suez, Ismailia, Port Said) ter obmejna področja z Libijo, Sudanom in Izraelom. Odsvetujejo tudi vsa potovanja na severni del polotoka Sinaj ter vsa nenujna potovanja na južni del polotoka Sinaj, z izjemo mesta Sharm El Sheikh z neposredno okolico.

"Odsvetujemo zadrževanje na izpostavljenih javnih mestih, kjer se zadržuje večje število ljudi," so še dodali na ministrstvu.

Slovenski državljani v Egiptu se za pomoč lahko obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat Republike Slovenije.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1