Tujina

V Pliberku znova pomazali dvojezično tablo

Pliberk, 12. 11. 2011 13.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Neznanci so znova pomazali dvojezični krajevni napis v Pliberku na avstrijskem Koroškem. Po navedbah policije so tablo poškropili s črnim razpršilom. Gre za drugi incident v zvezi s krajevno tablo Bleiburg/Pliberk v zadnjem mesecu dni.

Dvojezična tabla
Dvojezična tabla FOTO: Reuters

Minulo noč so neznanci znova pomazali krajevno tablo Bleiburg/Pliberk na avstrijskem Koroškem. Dvojezični napis v tem kraju so neznanci pomazali že sredi oktobra, od postavitve novih dvojezičnih krajevnih tabel sredi avgusta pa so na avstrijskem Koroškem zabeležili že več napadov na te napise. V večini primerov so neznanci pomazali slovensko ime kraja.

Na avstrijskem Koroškem so doslej v skladu z načrtom postavili vse dvojezične krajevne table, ki so v pristojnosti deželne uprave. Zavleklo pa se je pri postavljanju tabel in kažipotov, ki so v pristojnosti posameznih občin. Te bodo postavili do konca leta.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ad-hoc
13. 11. 2011 20.31
za krajevne table pa nič več v sloveniji Villach ampak samo Beljak in nič več Klagenfurt, vendar samo Celovec pol naj se pa lovijo...to je naša pravica adio
ad-hoc
13. 11. 2011 20.30
+1
js predlagam, da v kolikor se zamaže slovenski napis, zamažemo napis v nemščini!
unity
13. 11. 2011 15.33
Miki777 ko gres v kako slovensko vas na koroskem je situacija ista - logicno je, da istogovoreca skupina ljudi v tujini skup drzi in se druzi, ti bi se v tujini verjetno obnasal isto. Sam ne razumem zakaj je treba nekoga vrec iz slovenske gostilne, ker zacne pet madzarsko pesem (kar se tam dogaja - verjetno ne povsod,pa vseeno), ce smo slovenci tako grozno tolerantni. Zakaj se ne da sprejet drugih narodov??? meje so narisane le papirju...
unity
13. 11. 2011 15.28
AufbiksMB ti se mi pa le smislis....cist mas sprane mozgane s prikrojeno zgodovino. Zalis druge, pa tudi sam nimas razjasnjenih pojmov. kje v sloveniji zivi AVTOHTONA nemska manjsina?? nikjer!! v Avstriji pa obstaja avtohtona slovenska manjsina. Avstrijci so po 2. svetovni vojni sami napisali in podpisali drzavno pogodbo, ki je obljubljala v krajih, kjer zivijo manjsine vecjezicne table. to so naredili na gradiscanskem, juznem tirolskem,... Koroska pa je v avstriji izjema - kot je bila ze od nekdaj in tam se dvojezicne table nikoli niso postavljale brez kreganja - kot drugje po drzavi. Avstrijci sami ne spostujejo necesa, kar so sklenili sami. Kaj pise v drzavni pogodbi vem, ker sem jo brala in to kaj pise tam in kaj se dogaja danes je eno od drugega oddaljeno svetlobna leta. Dvojezicne table sirijo obzorja, tisti pa ki hocejo sovraziti, bodo vedno nasli razlog za srd. Upam, da se ti kdaj uspe resit tega....drugace bos le zbolel.....aja....pa svetovna zgodovina je v ucbeniku vsake drzave malce prikrojena, dejstva so prikazana iz razlicnih nazorov, kar je tudi prav. Kaj se je res dogajalo pa ne vemo....
KUKI666
13. 11. 2011 15.04
Bo treba na koroško s spreji in sprejati še nemške napise, da bo izenačeno
a1b2c3d4e5f6
13. 11. 2011 14.34
2za313.11.2011, 11:361 Upam, da kdo ne misli, da je nacionalizem rezerviran samo za Slovence. Slovenci smo mnogo premalo (pozitivno) nacionalistični, tako malo da nas že drugi v lastni državi nadvladujejo (Madžari v Prekmurju, Italijani na primorskem, Hrvatje z arbitražnimi sporazumi itd.), samo neki wannabe levičarski zadetki s FF-ja in FDV-ja nas skušajo prepričati, da smo mi najbolj nestrpna in fašistoidna nacija na svetu ki komaj čaka da bo vse ki niso slovenskega porekla zaprla v plinsko celico.
unja1.m
13. 11. 2011 13.46
že 50 let pomagamo ubogim korošcem,ki morebiti sami packajo nepotrebne table ??
nada88
13. 11. 2011 13.46
tam kje živiš se temu primerno obnašaj pa bo mir...
tomii83
13. 11. 2011 13.41
AufbiksMB prav čudi me da se imaš za čistega slovenca in da sebe imenuješ slovenc in govoriš slovensko(slovansko).Daj povej kj o šavijevih(šaulićevih) venetih no,daj si duška da nismo slovani ampak germanoveneti daj pevej ane da mi nismo slovani in da nam je bilo slovanstvo vsiljeno in da so pravi predniki eskimi.Kere glupe izjave ej da se kar ne moreš nehat smejat hehe.
Schallabweiser
13. 11. 2011 13.29
Skeletor 12.11.2011, 16:01 3 Že stari grški zgodovinopisec Konstantinos Porfirogenetos je pisal za Slovane, da so nesložni, prepirljivi, vdani pijančevanju in da ne prenesejo nobene avtoritete. Vedno so v sporu z vsemi. Ali vas te besede ne spominjajo na današnjo situacijo? Iluzija je pričakovati, da bo majhna država kot je Slovenija, kdaj igrala pomembno zgodovinsko vlogo. Nekoč smo jo igrali ampak nač čas je potekel.....preveč so nas sprli in med nas zasejali razdor, ne vidimo več gozda zaradi dreves. skeletor. ne poveličuj preveč tega grka. pa si si prebral kaj je napisal o grkih in vas- muslimanih?
LJUBLJANA.
13. 11. 2011 13.20
avstrijci nam barvajo table, italijani risejo kljukaste krize, pojdimo mi v Celovec, Beljak in Trst vse popisat, TUKAJ JE SLOVENIJA ! SLOVENIJA SLOVENIJA SLOVENIJA !
Redžepi
13. 11. 2011 13.19
Tudi slovenci v Avstriji so prodane duše, tako da naj nas ne vznemirjajo z temi tablami; dol mi visi;
AufbiksMB
13. 11. 2011 12.05
pa da bo nekaj jasno, Skoti govorijo Anglesko ali so Anglezi? Berberi govorijo Arabsko ali so Arabci? Mehikanci govorijo Spansko(Kastiliscino) ali so Spanci(Kastilijci) ?! ...
Eki
13. 11. 2011 11.48
hahahah, saj ne morem verjeti , da se toliko ubadajo s temi tablami :) :) Naj jih že enkrat odstranijo pa bo stvar rešena .
AufbiksMB
13. 11. 2011 11.37
Sledi: pa kak si ti neumen, ja zatiranje daj jokaj se pred 1000 leti beseda slovenec obstajala ni! In kdo te je naucil o tako imenovani germanizaciji? pred marijo terezijo skoraj noben Slovenec ni znal ne pisat in ne govorit nemsko da ne omenjamod a sploh v sole niso hodili in se je ze lahko takrat videlo kje kaki zivijo in ve se kak je bilo...ve se tudi to da so na Tirolsko in ob reki dravi naselili Slovence v srednjem veku tako kot iz tirolske in Svabije na kocevsko kmetovalce oz. so jim dali moznost za novo obdelovanje ozemelj. Zatiranje si pa lahko samo nekam porines to laznivo besedo nobenega zatiranja ni bilo!!! ce bi bil bi vas brez skrbi zbrisali iz oblicja zemlje! ce pa smo ze pri tako imenovani germanizaciji, preden je slovanska noga na to zemljo stopila je tukaj bil nekoc mocno Gotsko Kraljestvo kakor tudi veliko germanski ljudstev! Pojdi malo zgodovino prestudirat in ne samo brati od tabornikov dalje kot vas radi ucijo oz se po panslovanski teoriji je "Slovenski" narod sele nastal...in argumentov imam vec kot dovolj samo kaj ko ste neizobrazeni v zgodovinskih dejstvih in berete oz ste si zapomnili samo tisto kar so vas "vasi" (juznjaski) ucitelji naucili v soli. Daj lepo vas prosim kateri narod pa sam sebe imenuje za narod hlapcev? kak lepo so vas v bratski navezi spremenili v dezelo kure...ko so se vso istro,medmurje in psoamezne kraje ukradli v imeno vasega panslovanskega bratsva a medtem so vas hujskali proti pravim sorodnikom v kulturi in genetiki. No razlozi mi kaki je izvor besede Vindisar ti teslo? in potem mi se razlozi izvor besede Wend in postem mi razlozi Przeworsko kulturo in Vandale? Amonra: Nobeno Slovesnko ozemlje ni segalo v 12. in 13. stoletju ker Slovenija ni obstajala! Najvec ozemlja je Karantanija obsegala ko je bila v Svetem Rimskem Cesartsvu kakor tudi najvsisji razvoj, vendar dobro pise da ne njenem ozemlju ni dokaza da bi ziveli samo karantani temvec so tudi druga ljudstva. In se nekaj je pri besedi Slovenec zanimivo, da si vsi pravite Slovenc, kar me pa bega saj v Srbohrvascini za slovane pravijo Sloven, in panslovasnko gibanje v AO so vec ali manj hrvati v juznich dezleah sirili in ja nekje sem slisal zgodbo kako so ti vrli "bratje" govorili o alpskih Hrvatih in se nekaj je zanimivo da je veliki Slovenski ali raje Slovasnki pisatelj Tavcar ko je prisel v zagreb sam sebe poimenoval za Alpskega Hrvata...oh ja zal vas vecina verjame tistemu kar slisi noben pa si neupa odpreti novega poglavja in prebati in prestudirat kaj je v resnici zgodovina.
ekskluziv.scena
13. 11. 2011 11.36
Upam, da kdo ne misli, da je nacionalizem rezerviran samo za Slovence.
bamperli
13. 11. 2011 11.15
študiram da bi šli slovenci grta pa krajtlarski del tabl poštrihali
Alexxsaso@yahoo.ca
13. 11. 2011 11.05
Res malo je še zavednih Slovencev čez mejo, ki se svojih korenin ne sramujejo. Vsi ostali so se prepisali na raznorazne tsch- ipd... In le-ti so najhujši in najbolj nacionalistični... Saj Avstrijci, ki prihajajo iz drugih "provinc" problema zamejskik Slovencev niti ne poznajo...
Imam veliki
13. 11. 2011 09.59
še en dokaz, da je treba biti ob nakupu karte in vstopu v nemško-francoski vlak, skrajno previden!!!!
canelo
13. 11. 2011 08.59
Zanimivo še leta 1910 je bilo v Celovcu 60% prebivalcev Slovencev na koroškem pa skupno 122.000, danse se jih samo še 15.000 opredeljuje za Slovence. AufbiksMB staro Slovensko ozemlje je seglo skoraj do severne Avstrije še v 12. in 13. stoletju in tragikomično je da je ogromno Avstrijcev dejansko ponemčenih Slovencev in ti so sedaj najbolj glasni proti Slovencem. Glede nato koliko ozemlja ste nam zasedli in glede na vse krivice ki ste jih nardelili oz. so jih naredili vaši predniki so te dvojezične table minimum od minmuma. Kar se pa tiče nekoga ki je omenjal kako Slovenci ravnamo z manjšinami, lepo te prosim dečko, cela istra je polna dvojezičnih napisov vsi trgovci govorijo Italjansko skoraj več kot Slovensko, v Lendavi pa kot mi pravijo slišiš več Madžarščine kot Slovenščine.