Tujina

V Parizu aretirali 29-letnika, ki naj bi sodeloval v pariških napadih

Pariz, 15. 12. 2015 13.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Parizu so aretirali 29-letnika, ki naj bi bil vpleten v pariške teorristične napade. Do zdaj je francoska policija izvedla že 2.700 racij, doslej pa so priprli dva moška. Še vedno niso identificirali treh od devetih napadalcev, eden izmed pariških napadalcev, 26-letni Salah Abdeslam, pa je še vedno na begu.

Žalovanje v Parizu
Žalovanje v Parizu FOTO: Reuters

Na območju Pariza je policija v okviru preiskav krvavih terorističnih napadov v francoski prestolnici sredi novembra, ki so terjali 130 življenja, aretirala 29-letnega moškega.

Medtem se nadaljujejo racije po Franciji v okviru obsežnih protiterorističnih operacij. Tekom preiskav so od napadov 13. novembra, ki so jih izvedli pripadniki skrajne Islamske države, v Franciji izvedli 2700 policijskih racij, za 360 ljudi pa so odredili hišni pripor.

Preiskovalci skušajo ugotoviti, kako je skupini uspelo organizirati napade, ki so jih izvedli v koncertni dvorani, pred stadionom ter več bari in restavracijami v središču mesta.

V Franciji od takrat veljajo izredne razmere.

Doslej so v Franciji priprli dva moška: lastnika stanovanja, ki je dal svoje stanovanje v pariškem predmestju Saint-Denis v najem teroristom ter njegovega sorodnika, ki ga sumijo posredovanja med najemodajalcem in najemnikom, bratrancem domnevnega organizatorja  terorističnih napadov v Parizu Abdelhamida Abaaouda. Abaaoud je bil pet dni po napadih ubit v policijski operaciji.

V Belgiji, kjer so pariške napade načrtovali, so aretirali osem oseb, v Turčiji pa moškega, ker naj bi iskal in preverjal lokacije, na katerih so nato izvedli napade.

Preiskavo nadzoruje šest protiterorističnih sodnikov, kar je največ v Franciji doslej.

Še vedno niso identificirali treh od devetih napadalcev, vključno z dvema od treh samomorilskih napadalcev, ki sta se razstrelila pred stadionom. Ta dva neidentificirana napadalca naj bi se s ponarejenimi potnimi listi skupaj z begunci in migranti prebila v Evropo.

Drug neidentificiran moški, ki naj bi sodeloval pri streljanju na terase restavracij in lokalov, je umrl v istem strelskem obračunu s policijo kot Abaaoud.

Eden izmed pariških napadalcev, 26-letni Salah Abdeslam, je še vedno na begu, zanj pa je razpisana mednarodna tiralica.

Po navedbah francoskega notranjega ministra Bernarda Cazeneuva so od napadov aretirali 334 ljudi, od katerih so jih 287 zaslišali, in zasegli več kot 400 kosov orožja. Minister je dejal, da je okoli 1800 francoskih državljanov povezanih z džihadističnimi omrežji. Med njimi je tudi 600 posameznikov, ki so trenutno na bojiščih v Siriji in Iraku, 144 pa jih je v teh dveh državah umrlo v bojih. 250 naj bi se jih že vrnilo v Francijo, še okoli 500 se jih odpravlja na odhod na bojišča, ostali pa so že na poti, je še povedal Cazeneuve.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.