Tujina

V Pakistanu zlorabili več kot 280 otrok, zlorabe posneli in žrtve ter njihove družine izsiljevali

Kasur, 10. 08. 2015 11.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pakistanske oblasti iščejo člane tolpe, ki so spolno zlorabili več kot 280 otrok, zlorabe snemali, nato pa s posnetki izsiljevali žrtve in njihove družine. Policija je že aretirala sedem oseb, ki so jih prepoznali na enem od posnetkov.

Pakistanska policija je aretirala sedem oseb, ki so osumljene, da so sodelovale pri spolni zlorabi več kot 280 otrok. Večina žrtev je bila mlajših od 14 let, spolne zlorabe pa so se dogajale med leti 2009 in 2011 v eni od vasi na vzhodu Pakistana. Aretirani so osumljeni, da so otroke zlorabili, jih silili v medsebojne spolne odnose in to posneli, s posnetki pa jih nato več let izsiljevali in jim grozili, da jih bodo javno objavili, če bodo spregovorili o zlorabah.

Družine mladoletnih žrtev so prepričane, da lokalne oblasti niso ukrepale ob prvih prijavah in so se zganile šele, ko je zgodba prišla v medije.
Družine mladoletnih žrtev so prepričane, da lokalne oblasti niso ukrepale ob prvih prijavah in so se zganile šele, ko je zgodba prišla v medije. FOTO: Reuters

Družine in sorodniki žrtev so minuli teden organizirali protest in opozorili, da lokalne oblasti niso ukrepale, ko so jih opozorili na zlorabe. Protestniki so se spopadli s policijo, pri čemer je bilo 20 oseb ranjenih. Protestniki so zahtevali pravico za svoje otroke in opozorili, da so v primer najhujše spolne zlorabe otrok v zgodovini Pakistana vpleteni tudi predstavniki lokalnih oblasti, saj nihče ni ukrepal, ko so pred meseci prijavili, da so se dogajale spolne zlorabe in da obstajajo celo posnetki teh zlorab.

Kot poroča BBC, je predsednik lokalne vlade v provinci Punjab sporočil, da je zahteval sodno preiskavo, ki bo pokazala, ali so prijave, da je bilo več kot 280 najstnikov tarča spolne zlorabe, resnične. Lokalni mediji sicer poročajo, da obstaja več sto različnih video posnetkov, ki prikazujejo spolne zlorabe in s katerimi so člani tolpe izsiljevali žrtve ter njihove starše.

Mnoge žrtve si namreč niso upale prijaviti zlorabe, saj je družba veliko bolj tolerantna do nasilnežev kot pa do žrtev, ki so pogosto stigmatizirane in preganjane. Spolna zloraba otrok je v Pakistanu zelo razširjena, še posebej na podeželju. Lansko leto je pakistanska policija zabeležila več kot 3500 primerov spolnih zlorab otrok, a je jasno, da je to le majhen delež vseh zlorab, saj žrtve le redko spregovorijo o zlorabi.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1