Tujina

Sojenje Breiviku se bo začelo 16. aprila

Oslo, 14. 11. 2011 07.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Breivik, ki je priznal, da je ubil 77 ljudi, je v sodno dvorano vkorakal z dvignjeno glavo, preživele je gledal naravnost v oči. Mirno je prebral svojo izjavo, v kateri je vztrajno trdil, da je bil poboj "nujen" za rešitev Evrope.

V belem vozilu so Breivika pripeljali na sodišče.
V belem vozilu so Breivika pripeljali na sodišče. FOTO: Reuters

Anders Behring Breivik, ki je v bombnem napadu v norveški prestolnici in strelskem pohodu na otoku Utoya pobil 77 ljudi, se je udeležil prvega javnega zaslišanja. Ob prihodu ga je pred sodiščem sprejela množica ljudi, med njimi tudi preživeli in sorodniki ter prijatelji žrtev.

Kot poroča novinarka Anne Leer, je bilo vzdušje v sodni dvorani napeto in nenavadno. Okoli 30 preživelih in sorodnikov žrtev je bilo prisotnih na zaslišanju, Breivik pa se je v dvorano sprehodil samozavestno in prisotne je gledal naravnost v oči. Videti je bil zelo miren in profesionalen, medtem ko je bral svojo izjavo. Vseeno ga je sodnik med branjem prekinil. Sodnik mu ni dovolil nagovoriti svojcev žrtev, Breivik pa se je v predstavitvi ob začetku obravnave ponovno opisal kot "poveljnik odporniškega gibanja".

Breivik je sicer priznal, da je julija ubil 77 ljudi, a se hkrati ni izrekel za krivega, saj je prepričan, da je bil poboj "nujen" za rešitev Norveške in Evrope pred muslimani in večkulturnostjo, poroča BBC.

Sodišče je sicer odločilo, da Breiviku podaljša pripor za 12 tednov, a pod manj strogimi pogoji. Prvih osem tednov bodo izvajali strog nadzor nad obiski in stiki 32-letnika, prve štiri tedne pa poleg tega ne bo imel dostopa do medijev, je odločil sodnik Torkjel Nesheim. Breivik bo tako ostal v priporu do 6. februarja, ko bo sodišče na novem zaslišanju znova odločalo o podaljšanju pripora

Sojenje se bo 16. aprila 2012 začelo pod pogojem, da bo psihiatričen pregled, ki naj bi bil zaključen do konca meseca, ugotovil, da je Breivik kazensko odgovoren za svoja dejanja.
Glede na predvidevanja naj bi sojenje trajalo deset tednov, je predstavnik sodišča Geir Engebretsen danes povedal novinarjem in dodal, da so se o datumih uskladili tako z obrambo kot tožilstvom. Kot je še dejal, bodo celotno drugo nadstropje sodišča gradbeno preuredili, da bodo lahko kos navalu predvidoma 600 do 700 novinarjev.

Odvetnik obrambe Geir Lippestad je po navedbah tujih medijev dejal, da je zadovoljen, ker je zaslišanje javno, saj je njegova stranka tako hotela že od samega začetka.
Odvetnik obrambe Geir Lippestad je po navedbah tujih medijev dejal, da je zadovoljen, ker je zaslišanje javno, saj je njegova stranka tako hotela že od samega začetka. FOTO: Reuters

Policisti so zahtevali zaslišanje preko videopovezave

Breivika, ki je v preiskovalnem priporu od napadov, so 17. oktobra iz samice premestili v zapor Ila severno od Osla, kjer je bil zaprt pod izjemno strogim nadzorom, ni imel niti dostopa do medijev niti pravice sprejemanja obiskov.

Tokratno zaslišanje je bilo prvič od njegovega prijetja odprto za javnost, potem ko je norveško vrhovno sodišče v petek zavrnilo zahtevo policije, da bi ga zaslišali preko videopovezave iz zapora. Policija je za to prosila zaradi varnostne zahtevnosti njegovega prevoza do sodišča, javnemu zaslišanju pa so nasprotovali tudi nekateri svojci žrtev, saj so menili, da bo Breivik s tem dobil pozornost, ki so jo tako zelo želi.

32-letni norveški terorist je priznal, da je 22. julija v dvojnem napadu ubil 77 ljudi. Najprej je v vladni četrti Osla sprožil avtomobil bombo, ki je ubila osem ljudi, nato pa se je odpravil na strelski pohod na bližnji otok Utoya, kjer je ubil 69 ljudi, večinoma članov podmladka vladajoče laburistične stranke.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

storm.
14. 11. 2011 21.24
Pa se nekaj prosim da si malo pogledas se zidovske zlocine (predvsem proti palestini pa tudi kje drugje) da nebodo ob tistih 6 miljonih izgledali tako zelo ubogo kot da so oni najvecji revezi.
storm.
14. 11. 2011 21.21
Jim oprosti da te prekinem a vcasih resno razmisljam a ne bi bilo morda bolje ce bi tile takrat zmagali. Hitler je nemcijo spravil iz krize recesije in brezposelnosti ni bilo prav tako ni tako na veliko kradel kot nasi vrli politiki. Kdo pokrade se tisto malo kar nena politiki? Ce ne z bakrenimi zlebovi pa z socialno podporo.(obenem pa se vozijo z najnovejsimi mercedesi in imajo boljse hise kot marsikareri povprecni slovenski drzavljan) Mislis da je takrat ta problem obstajal? Zagotovo ce bi dandanes se bil njihov 'rajh' niti slisali nebi zanj.
Jimi1
14. 11. 2011 20.44
Nadcisti so trdili, da je bil poboj 6 mio Židov potreben, da so z njim "rešili" Evropo.... Prav zaprav nadcizem vidi cilj, kateremu kolateralno brez razmisleka dodaja "nujne" žrtve. Kakšnega kesanja od njega pač ni za pričakovati. Evropa ponavlja napake iz začetka 30-tih. Ta "terorist" zna ob nadaljevanju trendov kmalu postati "fuhrer" česar se še kako dobro zaveda....
BigLebowski
14. 11. 2011 19.37
Konj hahaha, kaj si htel povedat? Ja, breivik je tisti en... Od mimoidocih. Kaj ti zaj ne stima?
visoki
14. 11. 2011 19.34
morali bi še parim policistom soditi.da rabiš skoraj dve ure da prideš na kraj zločina je nedopustno.še prej so prišli novinarji,ribiči samo je manjkal še kakšen kitajski turist
hibernatus
14. 11. 2011 15.55
BigLebowski 14.11.2011, 10:10 17 Ce gres po cesti in provociras mimoidoce, ti kep cas ne bo nihce nic nardil. Lahko pa se najde en, ki te prebije do amena. In tako nekako je z vlado. Dolgo ae norcujejo iz drzavljanov, nato pa se najde en Breivik. In nasrka spet folk, nic kriva mladina. KOT VSAK KONJ,SPADAM V TISTO VRSTO,KI NI RAVNO, DOVOLJ PISMENA...A KOT SEM,HODEČ, RAZUMEL SI V ZAPISU, NEKAJ SPOROČIL??? VIDIM, DA IMAŠ DOBRO IN PREPROSTO RAZDELANE OBRAZLOŽITVE...PA ŠE KUP FAN-ov, KI TE TE VERJETNO DO AMENA-a....SAMO POJASNI MI PROSIM ALI JE BREIVIK »MIMOIDOČI« ALI TISTI »EN«???
hibernatus
14. 11. 2011 15.53
http://24ur.com/novice/svet/v-oslu-prvic-javno-zas... 10:10 17 Ce gres po cesti in provociras mimoidoce, ti kep cas ne bo nihce nic nardil. Lahko pa se najde en, ki te prebije do amena. In tako nekako je z vlado. Dolgo ae norcujejo iz drzavljanov, nato pa se najde en Breivik. In nasrka spet folk, nic kriva mladina. KOT VSAK KONJ,SPADAM V TISTO VRSTO,KI NI RAVNO, DOVOLJ PISMENA...A KOT HODEČ SEM RAZUMEL, DA JE V TVOJEM ZAPISU, NEKAKŠNO SPOROČILO??? VIDIM, DA IMAŠ DOBRO IN PREPROSTO RAZDELANE OBRAZLOŽITVE...PA ŠE KUP FAN-ov, KI TE TE VERJETNO DO AMENA-a....SAMO POJASNI MI PROSIM ALI JE BREIVIK »MIMOIDOČI« ALI TISTI »EN«???
dannyer
14. 11. 2011 14.54
Evo pa so me izbrisali . Saj se strinjam s tabo maš prav samo kako pa naj človeka kaj pove če pa je vse izbrisano. na koncu sem res naredil hudo napako hotel sem napisati da se je evropsko prebivalstvo v zadnjih 26 letih povečalo za samo oz skromnih 24 milijonov.Res pa je da meljem v glavi veliko podatkov in tu pa tam tudi se mi kaj zalomi ,ko razmišljam pa pišem včasih večkrat ne napišem . Četi kaj pove demografijo in zgodovino našega prebivalstva znam na pamet .Pri raziskovanju sem kar hitro ugotovil , da ni vse tako nedolžno .kriva si je Evropa sama samo noče priznati . Za to pa razmišljamo, da bi ustanovili svobodni forum kjer bi se lahko demokratično pogovarjali in svobodno brez izbrisa. edini pogoj je ,da poveš mišljenje ter dokaze .Ne pa hujskanja . 24ur se je lotil tega napačno in to me jezi.
BigLebowski
14. 11. 2011 14.37
Ce zelis, da bi se tvoje pisarjenje koga dotaknilo, moras pisati, kot se spodobi. Nenazadnje je brez locil tezko brati, saj se moras veckrat vracati nazaj, ker ne ves, kdaj je konec povedi!
dannyer
14. 11. 2011 14.30
BigLebowski14.11.2011, 14:17 Seveda se mi ne, da na forumu pisati z določil pa začetnic, ker mi dol vesi pa pravopisa. Na 24ur ker jih ne cenim .Če bi dovolili pisati prave številke prave podatke pol ne rečem tako pa brišejo diskriminirajo pa še nestrpni so . Pa še večina jih na forumu tako ne porablja .Pišejo z popačeno slovenščino ali uporabljajo sleng tako da je vseeno kaj napišem .
BigLebowski
14. 11. 2011 14.17
Dannyer ti si zgodovinar in znanstvenik? S tako pravopisno solato brez enega locila? Idi spat !
freexgirl.
14. 11. 2011 13.40
Odvetica takega človeka pa mislim, da ne bi nikoli mogla bit...
AufbiksMB
14. 11. 2011 13.34
Kaj se svojci oz priseljneci bojijo da bi na sodiscu se kaj povedal kar je v svoji knjigah napisal?! Dobro se vem kam peljejo danasnje vlade v Evropi evropske narode, v izumrtje...ampak neki kret*ni tukaj nekaj proti njmeu komenterate ko sploh neveste zakaj je to naredil in s kaksnim namenom! Zalostno a resnicno v evropi je ze zdavnaj cast,ponos in tradicija izumrla, danes so samo se neki internacionalni folk, vse druge ki se z njim ne strinjajo jih v to prisilijo da taki posatnej ali pa imenujej sejalci sovrastva in nestrpnezi in jih hocejo izolirat od okolice ter pokocnat na vsaki nacin...samo za denar se gre danes, vam vsem nimate vec casti in lastnega ponosa!
jez_jezen
14. 11. 2011 13.13
Sej ne vem kaj bi napisal... Če je že priznal krivdo v zapor z njim, ne vem kaj se še sploh mantrajo z njim?! Zapret do konca in to je TO!
FcInter1908
14. 11. 2011 11.46
Tale bi volu Jelinčiča prej :D
en lisjak
14. 11. 2011 10.50
Doživljenkso ga dat v samico ,samo vodo in košček kruha na teden..žal drugo zanj škoda...
BigLebowski
14. 11. 2011 10.10
Ce gres po cesti in provociras mimoidoce, ti kep cas ne bo nihce nic nardil. Lahko pa se najde en, ki te prebije do amena. In tako nekako je z vlado. Dolgo ae norcujejo iz drzavljanov, nato pa se najde en Breivik. In nasrka spet folk, nic kriva mladina.
godhead
14. 11. 2011 10.06
Breivik bi vam svetoval, da volite Janšo