Tujina

V obeh motorjih letala so bili ptiči

Cincinnati, 05. 02. 2009 11.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Strmoglavljenje letala, ki je pristalo na reki Hudson, so povzročili ptiči. Zaleteli so se v oba motorja, ki pred tem nista imela drugih težav, so potrdile ameriške oblasti.

Letalo so iz reke dvignili z žerjavi.
Letalo so iz reke dvignili z žerjavi. FOTO: Reuters

Ameriški odbor za varnost v prometu (NTBS) je v sredo sporočil, da so bili v obeh motorjih letala US Airways, ki je minuli mesec strmoglavilo in pristalo na reki Hudson, ostanki ptičev, poroča ameriška televizija CNN.

V preiskavi ostankov letala, ki so ga dvignili iz reke, se je izkazalo, da ''ni bilo anomalij ali težav v delovanju v nobenem motorju do takrat, ko je pilot sporočil trčenje z jato ptic in je sledilo izgubljanje potisne sile'", so sporočili iz NTBS.

Minuli mesec so preiskovalci povedali, da so našli le eno ptičje pero in dokaze o škodi zaradi trka z mehkim telesom. Zadnje poročilo pa potrjuje pričanje pilota, Chesleyja B Sullenbergerja, ki je s treznim razmišljanjem in mirnostjo preprečil katastrofo, da je strmoglavljenje povzročila jata ptic. 

ZDA so dobile novega heroja – pilota Sullenbergerja.
ZDA so dobile novega heroja – pilota Sullenbergerja. FOTO: Reuters

Kot so že pred tem ugotovili preiskovalci, sta oba motorja odpovedala hkrati, letalo pa se je posledično uspelo dvigniti le na 975 metrov višine, zaradi česar tudi pristanek ni bil tako silovit. Na posnetkih črne skrinjice je mogoče slišati, kako pilot približno 90 sekund po vzletu kopilotu omeni jato ptic, ki se jim približuje. Približno sekundo pozneje pa je že slišati nenavaden zvok in nato hitro zmanjševanje moči motorjev.

Vsi potniki so preživeli.
Vsi potniki so preživeli. FOTO: Reuters

Pilot Sullenberger je preiskovalcem povedal, da se je za pristanek na reki odločil, saj je vedel, da bo le tako preprečil katastrofo, ki bi se lahko zgodila, če bi letalo strmoglavilo sredi živahnega Manhattna. "Letalo je bilo prepočasno in preveč nizko, da bi lahko preletel vse nebotičnike. Zato je bila edina možnost reka Hudson," je povedal Sullenberger. In medtem ko se je pilot ukvarjal s pristankom, je njegov kopilot Jeff Skiles poskušal vnovič prižgati motorja, a neuspešno. Nesrečo je preživelo vseh 155 potnikov in posadka.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tu99
05. 02. 2009 21.05
No drugače kratica NTSB pomeni National Transportation Safety Board, tko da pametnjakoviči ne boste samo novinarjem dlake v jajcu iskali
Navihanko
05. 02. 2009 14.48
Vsaka čast pilotu in kopilotu in ostali posadki, ker to je res pravi čudež pristati na vodi z letalom v enem kosu in še vsi so preživeli.
Smrekar1
05. 02. 2009 13.55
NTBS ni okrajsava za nobeno agencijo ZDA ... imajo sicer NTSB (National Travel Safety Board), ampak izgleda da so take napake temle 'novinarjem' ze cisto v krvi.
BanNePomagaNi?Ovca
05. 02. 2009 13.02
Baje da so imele race turbane na glavi :)
johndoe35
05. 02. 2009 13.00
četrti bo pa musliman- posiljevalec, terorist ker mu ni uspelo zrušiti letalo
DrBekunis
05. 02. 2009 12.59
Bodite tretji in oddajte svoj komentar.
Anja Mivšek 1
05. 02. 2009 12.49
bodite drugi in dodajte svoj komentar.