Tujina

FOTO in VIDEO: Nov potres, nove smrtne žrtve

Van, 10. 11. 2011 06.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Potres z močjo 5,7 je stresel tla 16 kilometrov južno od turškega mesta Van, na območju, ki ga je katastrofalni potres prizadel že konec oktobra. Umrlo je najmanj deset ljudi, številne še pogrešajo.

Reševalci so po potresu izpod ruševin doslej potegnili okoli 30 preživelih. Za zdaj ni znano, koliko ljudi je še ujetih pod ruševinami.

Po potresu, ki je sinoči z magnitudo 5,7 stresel vzhod Turčije le 16 kilometrov od mesta Van, se je v mestu zrušilo 25 stavb. Številne stavbe, ki so se zrušile, so bile sicer prazne, se je pa v potresu zrušil tudi šestnadstropni hotel, v katerem je bilo nastanjenih na desetine prostovoljcev, reševalcev in novinarjev, ki so ostali tam že od zadnjega uničujočega potresa 23. oktobra, v katerem je umrlo več kot 600 ljudi.

Tokratni potres je bil šibkejši od prejšnjega, ker pa je mesto Van postalo center reševalne akcije, se reševalci bojijo, da je pod ruševinami stavb, ki so po manjših poškodbah po prejšnjem potresu padle med tokratnim tresenjem tal, ujetih veliko ljudi, po predvidevanjih reševalcev vsaj 100. Kot je povedal eden izmed novinarjev, je bilo v enem izmed dveh porušenih hotelov nastanjenih 70 ljudi.

V tokratnem potresu se je porušilo 20 stavb, med njimi tudi šestnadstropni hotel v centru mesta, v katerem so bili nastanjeni novinarji, humanitarni delavci in reševalci.
V tokratnem potresu se je porušilo 20 stavb, med njimi tudi šestnadstropni hotel v centru mesta, v katerem so bili nastanjeni novinarji, humanitarni delavci in reševalci. FOTO: Reuters

Po poročanju turške civilne zaščite je na pot proti prizadetemu mestu poletelo 22 letal z reševalnim in medicinskim osebjem. Na pomoč ponesrečenim je priskočilo tudi 30 rešilcev iz mesta Ercis. Turški zunanji minister Ahmet Davutoglu je med obiskom v Ercisu potrdil, da so v mestu Van oskrbeli približno 100 poškodovancev.

Reševalci so sinoči izpod ruševin hotela Bayram šest ur po potresu rešili japonsko reševalko. Miyuki Konnai je bila poškodovana, a pri zavesti, v hotelu pa je bila nastanjena še od reševalne akcije po prvem potresu. Lastnik petnadstropnega hotela Bayram Aslan Bayram je potrdil, da so mu pristojne oblasti po prvem potresu izdale dovoljenje za nadaljnje obratovanje 47-letne stavbe. Kot predvidevajo pristojne oblasti, je bilo v času potresa v stavbi 15 gostov.

Državna televizija je sicer že sinoči pokazala posnetke dveh porušenih stavb, hotela in upravne stavbe. Po poročanju televizije Haber je pod ruševinami ujetih veliko ljudi, njihove televizijske kamere pa so posnele reševalce, ki se poskušajo dokopati do preživelih. Reševalci so že sinoči rešili 23 oseb, poroča turška državna televizija.

Poslanec Nazmi Gur je za BBC povedal, da je bila večina stavb praznih, vsaj v treh porušenih pa so bili v času potresa, ki je območje stresel ob 21.23 po lokalnem času, nastanjeni ljudje.

Na tisoče prebivalcev mesta je že od konca oktobra brez strehe nad glavo in živijo v šotorskih naseljih, veliko pa jih iz mesta Van, v iskanju varnejšega kraja za bivanje, že beži.

Reševalci so rešili do sedaj 11 ljudi, vsaj 50 pa jih je pod ruševinami še ujetih.
Reševalci so rešili do sedaj 11 ljudi, vsaj 50 pa jih je pod ruševinami še ujetih. FOTO: Reuters

Turčija je potresno zelo ogrožena že zaradi tega, ker leži na velikih tektonskih prelomnicah. Dva potresa z magnitudo več kot 7 sta že leta 1999 na gosto poseljenem severozahodu države pomorila več kot 20.000 ljudi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.