Tujina

V nizu bombnih napadov v Iraku 52 žrtev

Bagdad, 09. 09. 2012 13.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V nizu bombnih napadov v Iraku je umrlo 52 ljudi, 250 pa je ranjenih. Največ življenj so zahtevale eksplozije avtomobilskih bomb v mestu Kirkuk. Eksplodiralo je tudi pred francoskim konzulatom v mestu Nasirija.

V nizu več kot 20 bombnih napadov v Iraku je umrlo 52 ljudi, 250 pa je ranjenih. Največ življenj so zahtevale eksplozije avtomobilskih bomb v mestu Kirkuk, kjer je med 12 smrtnimi žrtvami sedem policijskih nabornikov. Do napadov je prišlo še v Mosulu, Dudžailu in Nasiriji.

V mestu Mosul na severu države je v predelu, kjer živijo šiiti, eksplodiralo več bomb. Ena izmed njih je zahtevala življenja treh ljudi. V Dudžailu, ki leži 65 kilometrov od prestolnice Bagdad, so uporniki v napadu na vojaško kontrolno točko ustrelili 11 vojakov.

Pred francoskim konzulatom v mestu Nasirija na jugu države je eksplodirala bomba, vendar nihče ni bil poškodovan, v poznejši eksploziji pred enim od hotelov pa sta bila ranjena dva mimoidoča.

Tovrstni napadi so del iraškega vsakdana tudi po vrhuncu državljanske vojne v letih 2006 in 2007, ko je življenje izgubilo na tisoče ljudi. Za večino napadov naj bi bila odgovorna teroristična mreža Al Kaida.

Nekdanji iraški podpredsednik obsojen na usmrtitev

Tarik al Hašemi
Tarik al Hašemi FOTO: Reuters

Iraško sodišče je bivšega podpredsednika Tarika al Hašemija zaradi odgovornosti za umor odvetnika in generala obsodilo na usmrtitev z obešanjem. Sodba je bila izrečena v odsotnosti, saj al Hašemi vse od izdaje obtožnice decembra lani živi v izgnanstvu.

Na sojenju, ki se je začelo maja, je sodišče obravnavalo 150 obtožb proti bivšemu podpredsedniku in njegovim telesnim stražarjem. Njegov tajnik in zet Ahmed Kahtan je bil prav tako obsojen na smrt.

Al Hašemi, ki je eden najvišjih sunitskih uradnikov v Iraku, je obtožbe s strani šiitov vodene iraške vlade zanikal, češ da naj bi bile politično motivirane. Po izdani obtožnici je decembra lani pobegnil v iraško avtonomno regijo Kurdistan, avgusta letos pa je bil, sodeč po izjavi na njegovi spletni strani, v katarski Dohi. Po iraški zakonodaji ima al Hašemi pravico do ponovnega sojenja, če se vrne v domovino.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

acim
10. 09. 2012 12.18
+1
V času prejšnjega predsednika "Diktatorja" se to ni dogajalo-Kaj zdaj?A imajo ameri novo obliko "demokracije" za ta del sveta?
Elias47
10. 09. 2012 07.40
+1
Na Hrvaškem teletekstu je včeraj pisalo, da so rakete priletele v Irak iz Sirije, mislim, da je bilo naslov "I Sirija napada Irak"... očitno na Hrvaškem skušajo še bolj nesramno širiti lažno propagando proti Siriji... na 24hur vsaj niso pisali teh laži...
cucjetina
09. 09. 2012 21.57
+7
KDO JE ODGOVOREN ?A SE NISTE ZMOTILI MAL? USA!
br.0001s
09. 09. 2012 20.29
+6
fajn so zjebali irak ja... me zanima kdaj bomo mi na vrsti..
Elias47
10. 09. 2012 07.41
+0
mi bomo na vrsti, takoj ko ne bomo več plesali tako kot igra ZDA...
Shisui
09. 09. 2012 18.20
+7
Cudovito demokracijo so pripeljali ameriski okupatorji. Zares lepo sedaj zivijo.
Elias47
10. 09. 2012 07.41
+3
ja... tipična "ameriška demokracija" ... "imaš pravico živeti v kaosu in umreti"...
Iafna
10. 09. 2012 23.07
+1
Ja no Američani so prinesli demokracijo tudi v Nemčijo in Japonsko po 2.SV pa poglejte kje sta zdaj. Celo dober primer je J.Koreja kamor so ZDA prinesle "demokracijo", dejansko je bila to zahodna Autokracija, ampak je skozi čas prerasla v pravo demokracijo. Seveda je s tem Ameriki zagotovljena podpora na svetu in njeni imperialni politiki, ampak dotične države niso ravno sužnji njej, bolj kooperirajo z njo in celo konkurirajo na trgu tehnologije, v političnem smislu pa so zavezniki. Res pa je, da je še posebej na BV veliko ameriških podrepnikov, ki so zelo autokratske države, pa to nima veliko zveze z ZDA. Kultura na Bližnjem Vzhodu je pač drugačna kot drugod po svetu, njim demokracija ne ustreza po defaultu. Pa ni važno ali so režimi pro-ameriški, pro-ruski ipd. Vedno zmaga zmerna ali radikalna teokracija.