Tujina

V Nigeriji znova napadli cerkev

Bauchi, 03. 06. 2012 13.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na severu Nigerije je samomorilski napadalec v cerkev zapeljal avtomobil, poln eksploziva. Umrlo je najmanj 12 ljudi. Domneva se, da za napadom stoji islamistična skupina Boko Haram, ki si prizadeva za ustanovitev neodvisne države na pretežno muslimanskem severu Nigerije.

Na severu Nigerije v mestu Bauchi je samomorilski napadalec v cerkev zapeljal avtomobil, poln eksploziva. Umrlo je najmanj 12 ljudi. Zaenkrat odgovornosti za napad še ni prevzel nihče. Domneva pa se, kot poročajo tuje agencije, da za napadom stoji skrajna islamistična skupina Boko Haram, ki je že večkrat napadla nigerijske cerkve. Zadnji napad, ki so ga pripisali skupini, se je zgodil 29. aprila, ko so napadli univerzitetni kampus Bayero v prestolnici Kano.

bombni napad v Nigeriji
bombni napad v Nigeriji FOTO: Reuters

V zadnjem letu je v napadih Boko Harama umrlo več kot 450 ljudi. Skupina si prizadeva za ustanovitev neodvisne države na pretežno muslimanskem severu Nigerije. V zadnjem obdobju so njihove zahteve in struktura postale manj jasne, saj naj bi bila skupina razcepljena na tiste s političnimi ambicijami na eni strani ter na skrajno islamistično krilo na drugi strani.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimivseeno
03. 06. 2012 15.09
-4
Bog vas ima tako rad, bolj kot ima lahko mati rada svojega sina. Samo če ga boste poslušali. Če ga ne boste ubogali vas bo pa večno trpinčil v ognju. Bi vi večno trpinčili svojo hčer ali sina samo zato, ker vas ni ubogal in se je dotaknil tiste vroče peči? Pa desetkrat ste rekli, da se tega ne sme dotikat. Spet logično nesosledje. Ne glede na to, kakšne grehe si naredil v življenju ti bog lahko vedno odpusti. Bog vsem odpusti, ki se skesajo. V nebesa bojo prišli pedofili, morilci in posiljevalci, kradljivci in največji zlobneži. Samo tisti, ki ne verjamejo, tisti ne bodo prišli v nebesa. Spet logično nesosledje. Ko spoznate, da po vseh argumentih ne more obstajati, ker se samo sebe nasprotuje, je na vas, ali boste zavrgli razum, ali pa boste zavrgli vero v nekaj nevidnega, neotipljivega, nedokazanega in logično nasprotujočega. Religija je bila, je in bo vedno v nasprotju z znanostjo. Vera in znanost si bosta vedno v konfliktu. Prva za obstoj potrebuje indoktrinacijo od otroštva, vero v neverjetnega, logična nasprotja, drugo analizo, poizkus, dokaz, kritični um, logično sosledje. Za neobstoj nečesa mi ni potrebno verjet. Meni ni potrebno verjet, da ni rumenih nevidnih samorogov, zmajev, škratov ali kakršnega koli domišlijskega bitja. Lahko si izmislim tisoče bitij, vijoličnih letečih slonov, zmajev, letečih krokodilov in rdečih žiraf, ampak ni mi potrebno verjeti, da te živali ne obstajajo. Verjeti tudi ni potrebno za obstoj nečesa. Ni mi potrebno verjeti, da žirafe, opice in tigri obstajajo. Vera je nek riziko, nekaj negativnega, ne neka kvaliteta človeka. Znanstveni pristop je kvaliteta človeka in vodi v napredek celotne civilizacije. Vera je podobno kot skakalec (Vir: Pacific island of Vanuatu Tribe Young Men Jump 80 Feet) skače in veruje, da se ne bo poškodoval. Mogoče se bo, mogoče ne, tega ne ve. Mnogi se lahko. Mnogi so se. Znanost bi vzela lutko, nanj pritrdila senzorje, zmehčala pristajalno mesto in tako zagotovila vedno enak rezultat varnega pristanka naprimer v primeru požara in rešitve iz stolpnice.