Tujina

Številna ugibanja o vzroku nesreče v Nigeriji, kjer je v eksploziji plina umrlo več deset ljudi

Lagos, 25. 12. 2015 08.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Iz Nigerije poročajo o tragediji, v kateri je umrlo več deset ljudi. Po poročanju lokalnih medijev naj bi eksplodiral tovornjak, ko so z njega v mestu Nnewi raztovarjali plinske bombe. Med mrtvimi so delavci v tovarni in ljudje, ki so skušali dobiti plin, da bi lahko kuhali za božič.

V eksploziji v tovarni za predelavo zemeljskega plina na jugovzhodu Nigerije je bilo v četrtek ubitih več ljudi. Po poročanju lokalnih medijev naj bi eksplodiral tovornjak cisterna, ko so iz njega v mestu Nnewi v zvezni državi Anambra pretakali utekočinjen plin butan.

V eksploziji je "več deset ljudi", je potrdil predsednik države Muhammad Buhari.

Policija je incident potrdila. Po besedah predstavnika policije Hosee Karme je v eksploziji umrlo šest ljudi, še šest pa jih je bilo poškodovanih in so jih prepeljali v lokalno bolnišnico.

Podatki o tem, koliko je bilo žrtev, so sicer nasprotujoči, saj je policija doslej govorila o največ osmih smrtnih žrtvah, dopisnik ameriške tiskovne agencije AP pa že od začetka o stotih. Ni znano niti število ranjenih.

Po eksploziji izbruhnil požar

Eksplodiralo je v mestu Nnewi v zvezni državi Anambra. Po eksploziji je izbruhnil požar, ki se je hitro širil. Gasilci so se več ur borili s požarom. Eksplozija je bila tako silovita, da so bile poškodovane tudi bližnje hiše.

Predsednik Buhari je v izjavi za javnost izrazil "pretresenost zaradi tako velikega števila smrtnih žrtev v industrijski nesreči".

Med mrtvimi in ranjenimi so delavci tovarne in bližnji prebivalci. Ena od prič je za BBC povedala, da je do eksplozije prišlo, ko so ljudje šli v tovarno, da bi si napolnili plinske jeklenke, da bi lahko kuhali za božič v tem mestu z večinsko krščanskim prebivalstvom.

Po njegovih besedah so bili kupci in delavci požgani do neprepoznavnosti ter da je videl, kako so odnesli iz poslopja več deset trupel. Po poročanju medijev naj bi bile žrtve tudi med naključnimi mimoidočimi.

Okoli 300 metrov od središča požara je požgano vse rastlinje, poškodovane so hiše 400 metrov daleč, pa tudi stroji.

O vzrokih eksplozije sicer obstajajo nasprotujoče trditve, oblasti pa jih še niso pojasnile. So pa zdaj uvedli preiskavo dogodka.

Nekateri mediji so poročali, da je do eksplozije prišlo, ko so ljudje šli v tovarno, da bi si napolnili plinske jeklenke, da bi lahko kuhali za božič v tem mestu z večinsko krščanskim prebivalstvom. Po poročanju lokalnih medijev naj bi eksplodiral tovornjak cisterna, ko so pretakali utekočinjen plin butan. Drugi trdijo, da je eksplozija odjeknila, ko so na smetišče prepeljali tovor, iz katere je iztekal plin.

Guverner Anambre Willy Obiano, ki je obiskal kraj nesreče, je poudari, da morajo vzrok nesreče šele ugotoviti in da je več ljudi utrpelo opekline.

Nigerija je največja proizvajalka nafte v Afriki. Nesreče so pogoste, praviloma pa do njih pride, ko ljudje, ki kradejo nafto, poškodujejo plinovode. V zadnjem desetletju je bilo v eksplozijah ubitih več sto ljudi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
25. 12. 2015 17.58
+2
Zdaj je cisterna s plinom, in nasprotujočim trditvam, podatkom pravimo manipulacije, ki navadno niso naključne.
laznivec
25. 12. 2015 17.29
+6
Namesto, da bi poročali po resnici, namreč da so KRADLI plin, ste naredili članek, ki ni podoben ničemur in ne pove nič. Sicer so pa takšne nesreče v Nigeriji pogoste, pa naj gre za plin, benzin ali pa prevrtajo naftovod za surovo nafto... Tam kradejo VSI, pri nas pa le "ELITA"...
kapljač1
25. 12. 2015 12.18
+6
Če bi se držali deset božjih zapovedi ( ne kradi, ne laži ) bi bili še danes živi.
Ramzess
25. 12. 2015 10.13
+9
Zadeva nima zveze z vero, ... članek pa spominja švicarski sir.
Ramzess
25. 12. 2015 10.12
+8
Ne rečt, da so si ludje kar sami šli polnit jeklenke, ... pri nas bi za to končal v zaporu, zaposleni, ki bi to dovolili, pa tudi. To je vendar proces, ki rabi šolanega usposobljenega človeka, pa še to ne samo enega.
Ramzess
25. 12. 2015 10.09
+6
Tovornjak ali plinske jeklenke? Odločite se, ni vseeno, razen če je tovornjak vozil na plin, pa so pomotoma še njegovo jeklenko raztovorili, in potem se je zgodilo, no to že vemo.
ssecnik
25. 12. 2015 08.47
+10
Plinske bombe????