Tujina

FOTO: V Nigeriji potekajo napete volitve, Boko Haram z novimi napadi

Abuja, 28. 03. 2015 19.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Volitve v Nigeriji, na katerih med drugim izbirajo novega predsednika, zaznamujejo številne težave na terenu. Gre sicer za najbolj odmevne splošne volitve od neodvisnosti države, ki potekajo v luči endemične korupcije in gospodarskih težav v najbolj poseljeni afriški državi. Boko Haram pa tudi na dan volitev nadaljuje napade.

Volišča po državi so se odprla ob 8. uri po srednjeevropskem času, nanje pa se bo lahko odpravilo 68,8 milijona registriranih volivcev. Sprva so se morali registrirati, šele nato se je popoldne lahko začelo oddajanje glasovnic.

Zaradi poznega prihoda volilnih uradnikov in materialov je na nekaterih voliščih prišlo do zamud. V številnih krajih se je v zgodnjih jutranjih urah pred volišči zbralo tudi po več tisoč volivcev, nekateri so pred njimi prespali čez noč, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na tokratnih volitvah prvič uporabljajo tehnologijo za preverjanje biometričnih osebnih izkaznic volivcev, s čimer želijo preprečiti volilne prevare. A to očitno ne gre brez težav, saj se celo nigerijski predsednik Goodluck Jonathan zaradi težav z novo tehnologijo ni uspel akreditirati na volišču v domačem mestu Otuoke in je volišče zapustil. Ob tem je priznal, da očitno z novo tehnologijo obstajajo težave.

Tokratne volitve so ene najbolj odmevnih splošnih volitev od neodvisnosti države.
Tokratne volitve so ene najbolj odmevnih splošnih volitev od neodvisnosti države. FOTO: Reuters

Zaradi tehničnih težav pri registraciji volivcev so na nekaterih voliščih volitve danes prekinili in se bodo nadaljevale v nedeljo. Ponekod pa so tehnični zapleti z registracijo volivcev botrovali precejšnjim zamudam pri začetku glasovanja.

Na današnjih volitvah se obeta tesen boj med Jonathanom, aktualnim predsednikom in kristjanom z juga države, in muslimanom s severa Muhammadujem Buharijem. Za predsedniški stolček se sicer poteguje 14 kandidatov. Volitve zaradi nasilja skrajne skupine Boko Haram potekajo šest tednov kasneje, kot je bilo sprva načrtovano.

Boko Haram tudi na volilni dan ne miruje, saj je napadel vas na severovzhodu Nigerije, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki se sklicuje na lokalnega prebivalca vasi. Pripadniki Boko Harama so v zgodnjih jutranjih urah preplavili vas Barutai v nemirni zvezni državi Borno in ubili več prebivalcev, je za dpa povedal Umar Muhammad. Po zadnjih podatkih so pripadniki Boko Harama v tej vasi danes ubili skupno 23 ljudi.

V napadih Boko Harama na dve volišči na severovzhodu Nigerije pa sta bila ubita dva človeka.

Čeprav je Jonathanova vlada v preteklih šestih tednih dosegla znaten napredek v boju proti Boko Haramu, situacija na severovzhodu ostaja izjemno napeta. Nasilje teh skrajnežev je bila ena od glavnih tem predvolilne kampanje. Mnogi Nigerijci menijo, da nedavni uspehi proti skupini niso dovolj.

V zadnjih šestih letih naj bi Boko Haram ubil več kot 13.000 ljudi. Z ubijanjem in ugrabitvami so začeli leta 2009, in sicer v želji, da na območju vzpostavijo svoj kalifat.

Čeprav se lahko Jonathan pohvali z solidnimi gospodarskimi rezultati, pa njegovo Ljudsko demokratsko stranko (PDP) čakajo težavni časi. Večmesečni notranji boji so oslabili stranko, javnost je besna zaradi obtožb o korupciji, padajoče cene nafte pa so močno prizadele javne prihodke.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SlovenijamaTALENT
28. 03. 2015 20.22
-5
Boko Haram, ISSIS, Al Kaida itd....počasi bo CIAnistom uspelo stvoriti močan islamistični blok, proti kateremu bo potrreebna sveta vojna in prilikia za velik zaslužek ZDA.Zopet bodo vodili veliko vojno od daleč in pri tem masno zaslužili..Počasi se CIAnistično cionistični plan ispolnjuje....
Arktus
28. 03. 2015 20.28
-7
na enak način so zaslužili s 1 in 2 sv. vojno. Zato pa se nekatere države na veliko distancirajo od dolarja...
ficfiric 1
29. 03. 2015 12.20
-2
Sej to so tuhtal ze od samega konca 2.svetovne....drgac itq amerika ne funkcionira...orozarska industrija je pri njih kot pri rusih plin...
Skopušnik Janez
28. 03. 2015 19.52
+4
Bokoharum ni organizacija to je HAOS brez vodstva in organizacije.
SlovenijamaTALENT
28. 03. 2015 20.23
-1
ni. povsod je nekdo, viden ali neviden , ki UPRAVLJA!