Tujina

V New Yorku izbruhnil pretep med govorom Erdogana: Terorist, izgini iz naše države!

New York, 22. 09. 2017 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, ki se mudi v New Yorku, so med govorom v newyorškem hotelu prekinili protestniki. Označili so ga za terorista in zahtevali, da zapusti ZDA. Izbruhnilo je nasilje. Posredovali so Erdoganovi 'nežni' varnostniki.

Med govorom turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana v newyorškem hotelu Marriott Marquis je izbruhnil pretep. Protestniki so ga označili za terorista in zahtevali, da zapusti ZDA. Zadevo so uredili varnostniki in policija. Erdogan je nato nadaljeval govor in se kasneje srečal z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Erdogan je govoril več kot tisoč pripadnikom turško-ameriške organizacije, ko je začela peščica ljudi protestirati. Med drugim so zahtevali priznanje armenskega genocida. Nanje so se vsuli udeleženci govora in varnostniki od tajne službe, do hotelske varnosti in Erdoganovih telesnih stražarjev in jih odstranili iz dvorane. Policija je na kratko pridržala pet ljudi, vendar ni bilo aretacij.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Erdoganovi varnostniki že večkrat pretepli ameriške protestnike, a Trump ga je imenoval za prijatelja

Erdoganovi varnostniki so se pred leti že stepli v New Yorku, letos maja pa so v Washingtonu pretepli mirne protestnike in jih devet spravili v bolnišnico. Ameriško sodišče je proti 15 varnostnikom in štirim civilistom vložilo obtožnice.

Erdogan, ki se je tako kot številni ostali voditelji svetovnih držav udeležil zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov, se je ob tem sestal z ameriškim predsednikom Trumpom. Nasilja nista niti omenjala, ameriški predsednik pa je imel polna usta hvale na račun turškega kolega, ki ga je imenoval za prijatelja, ki vodi zelo težaven del sveta in dobiva visoke ocene. Tudi Erdogan mu je vrnil skoraj z isto mero.

Erdogan in Trump
Erdogan in Trump FOTO: AP

Na zasedanju generalne skupščine zanimivi poudarki in opozorila svetovnih voditeljev

V palači narodov so se medtem nadaljevali govori svetovnih voditeljev na začetku 72. zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov. Govoril je tudi premier Miro Cerar, ki je med drugim poudaril pomen vladavine prava in odločitev sodišč, njegov hrvaški kolega Andrej Plenković je poudarjal isto, a obenem zanikal veljavnost odločitve arbitražnega sodišča glede meje s Slovenijo. Cerar je zaradi tega odpovedal napovedani obisk v Zagrebu in zagotovil nadaljevanje dejavnosti za uveljavitev sodbe arbitražnega sodišča.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je glede Kosova ubral doslej najbolj umirjene tone in dejal, da se bo bruseljski proces pogajanj med obema stranema nadaljeval, čeprav Srbija nikoli ne bo priznala enostranske razglasitve neodvisnosti Kosova. Zaradi srbske zaveznice Rusije in Kitajske Kosovo še ni član ZN in Cerar se je s predsednikom Hashimom Thacijem srečal v prostorih slovenske misije pri ZN.

Premier Antigve in Barbude Gaston Alphonso Browne je dejal, da prvič po 300 letih nima nihče stalnega prebivališča na Barbudi, saj so morali vseh 1500 prebivalcev zaradi orkana Irma evakuirati v Antigvo. Irma je uničila vsako poslopje na otoku in obnova bo stala 250 milijonov dolarjev, zato je Browne upnike zaprosil, naj državi oprostijo 130 milijonov starega dolga.

Predsednik Haitija Jovenel Moise se je ZN zahvalil za pomoč po velikem potresu leta 2010, vendar pa je svetovno organizacijo ošvrknil zaradi mirovnih sil iz Nepala, ki so prebivalstvo okužili s kolero, zaradi česar je umrlo 9000 ljudi, 800.000 pa zbolelo. Prav tako je kritiziral pripadnike mirovnih sil iz Šri Lanke, ki so na otoku spolno izkoriščali otroke.

Kanadski premier Justin Trudeau je velik del svojega govora namenil domorodnemu prebivalstvu Kanade oziroma kanadskim Indijancem, ki so morali skozi zgodovino trpeti ponižanja, zanemarjanja in zlorabe. Zagotovil je, da njegova vlada trdo dela na izboljšanju njihovega položaja.

Prizadevanja Trumpa za odpravo jedrskega sporazuma z Iranom sta napadla nemški zunanji minister Sigmar Gabriel in ruski zunanji minister Sergej Lavrov, kar je ena redkih tem, kjer se ti državi zadnje čase strinjata. Gabriel je dejal, da je potrebno sporazum spoštovati, sicer bo težko prepričati Severno Korejo, da se odpove svojemu jedrskemu orožju. Prav tako je branil mednarodno sodelovanje ter menil, da svet ne potrebuje nacionalnega egoizma. Trump je zagovarjal natanko to.

Tudi Lavrov je menil, da je iranski jedrski sporazum eden od najpomembnejših dejavnikov regionalne in mednarodne varnosti. Raketne izstrelitve in jedrske poskuse Severne Koreje je obsodil, vendar pribil, da pri tem diplomacija nima alternative. Vojaško histerijo je označil za katastrofo, kritiziral pa je tudi širitev zveze Nato na Vzhod, kar je po njegovem mnenju glavni krivec za konflikt med Rusijo in Ukrajino.

Kitajski zunanji minister Wang Yi je menil, da so pogajanja edina rešitev spor okrog jedrskega in raketnega programa Severne Koreje. Kitajska nasprotuje jedrski državi na korejskem polotoku in Pjongjang je pozval, naj ne gre v nevarno smer. ZDA je pozval, naj spoštujejo zaveze za zmanjšanje napetosti in se nasprotni strani približajo na pol poti. Trump je v torek govoril o popolnem uničenju Severne Koreje, če bo ogrozila ZDA ali zaveznike.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
24. 09. 2017 09.37
Za razmislek EU kakšna država se želi vclaniti...
Transformerji
23. 09. 2017 11.09
+1
Američani so pa res bedaki - Erdogan ni terorist, je samo absolutni vladar svoje države!
gulmor
22. 09. 2017 22.37
-5
Ne smemo grdo o Turkih govorit, ko smo glih zlato prinesli iz Carigrada.
ferencz 1
22. 09. 2017 19.51
+4
Ta Osman-firerček si pa mau preveč privošči v tuji državi. Kaj mora delat šele doma s političnimi zaporniki in nasprotniki!
appollyon
22. 09. 2017 15.16
-1
Vidim da kr naenkrat komunisti ljubijo islamiste, ali pa jim je samo uslo in so se izdali, tako kot pri intervjuju s putinom, ko je priznal da je rusija financirala baath stranko, sadama huseina, katere clan je bil tudi al bagdadi. In ostali vodilni v isis-u.
the kop
22. 09. 2017 14.24
+14
erdogan misli da je sultan!! nikoli ne smemo dovoliti da Turčija pride v eu!
Debely
22. 09. 2017 12.22
+13
Erdogan in Trump---dva vosla. Manjka še tretji, Korejec.
tarzan13
22. 09. 2017 12.27
-2
CURVANORD Zanetti
22. 09. 2017 18.48
+2
Super bi bilo da se vsi 4 skupaj istrelijo na Mars in tam ostanejo
?akula
22. 09. 2017 11.45
+16
Nobena država ga ne bi smela sprejeti. Bravo protestniki za korajžo.
Iluzionist
22. 09. 2017 12.07
+1
ne zavedajo se, da so zda najprej dvignile erdogana, ko pa ni uspel dobiti sirije, jim je pa postal problem
bigbooss
22. 09. 2017 12.16
-4
Cakula misliš na sebe da te ne.sprejmejo. ...dej več tablet..ziher si pozabu. .
bysaRD
22. 09. 2017 11.36
+15
Armenski genocid se je dogajal med prvo svetovno vojno. Turki so v več etapah pobili približno 1500000 ljudi, večinoma Armencev. Za poboje so največkrat uporabljali marše smrti, ki so se končali v sirski puščavi z vsemi maršujočimi - mrtvimi. Turki genocid zanikajo in trdijo, da so jih 1. pobili med 200000 in 600000(kar ni toliko!?) in drugič, da ni šlo za genocid (kjer je motiv uničenje nekoga) ampak za "odstrel".
bigbooss
22. 09. 2017 12.12
-3
Kaj pa Amerika ubija po svetu in zakaj Američani ne zahtevajo umik svojih vojakov iz tujine. .ma dejte to so sami organizirali eeh vi pa nasedate. ..erdo pa krepi svojo državo in js mu Čestitam
bigbooss
22. 09. 2017 12.19
-6
Bysard. Ti nimaš nič z tem kaj je delal tvoj prav prav prav dedek, kaj je se je dogajalo leta 1900 in 1915...erdogan nima nič z tem..Vprašanje je kakšna je resnica itak vsi vemo da zgodovina je včasih lažna. ..pišejo zmagovalci če prav je drugačna...nazalost
appollyon
22. 09. 2017 15.17
+1
Tudi amerixani nimajo nic s tem kaj so poceli v zgodovini, ali mogoce to velja samo za vas islamiste
Maxx365
22. 09. 2017 11.23
+13
povej mi, s kom se družiš in povem ti, kdo si
dostojevski II
22. 09. 2017 11.18
+5
IRAN IN S. KOREJA.....Tudi Lavrov je menil, da je iranski jedrski sporazum eden od najpomembnejših dejavnikov regionalne in mednarodne varnosti. Raketne izstrelitve in jedrske poskuse Severne Koreje je obsodil, vendar pribil, da pri tem diplomacija nima alternative. Vojaško histerijo je označil za katastrofo, kritiziral pa je tudi širitev zveze Nato na Vzhod, kar je po njegovem mnenju glavni krivec za konflikt med Rusijo in Ukrajino. Kitajski zunanji minister Wang Yi je menil, da so pogajanja edina rešitev spor okrog jedrskega in raketnega programa Severne Koreje. Kitajska nasprotuje jedrski državi na korejskem polotoku in Pjongjang je pozval, naj ne gre v nevarno smer. ZDA je pozval, naj spoštujejo zaveze za zmanjšanje napetosti in se nasprotni strani približajo na pol poti. Trump je v torek govoril o popolnem uničenju Severne Koreje, če bo ogrozila ZDA ali zaveznike.
dostojevski II
22. 09. 2017 11.20
+2
In kaj počne Cerar v New Yorku ? Slika se s Trumpom in predava o čebelah. Iran in S. Koreja sta marginalnega pomena za cmerarja.
22. 09. 2017 12.02
+3
a ti bi rad, da se slika z unim debelinkotom...kaj vse vi pišete sam da delate zdraho, fali edino to še, da se še v to ne obregnete al gre njegov prdec v levo al v desno.....
JTM-admin
22. 09. 2017 10.39
+7
tale scenarij bi moral bit, da je tale poba sin od predsednika 1% MOTO kluba... Pa da uletijo in razštelajo te kalamare od varnostnikov v imenu očeta in sina in svetega duha !!!!!!
Dule Med
22. 09. 2017 10.30
+8
Svet se prebuja .
razocarani
22. 09. 2017 10.29
+21
poserjem se na drzavo ki ne zasciti svojih drzavljanov,,da se neki muslici v ameriki spravljajo na njene prebivalce je pa maloooo prevec a ne strumpek in ti se se objemas z tem teroristom ,,,ja vedno bolj si bogi ugotavljam da si res veliko zlo sveta ,,pravo razocaranje tako kot nas mirko ,,,
jzkzfzmz
22. 09. 2017 10.26
+12
Najbolj smešno je da je tako amerika kot turčija terorist.... samo da eni jasno pokažejo, drugo pa napihujejo in plačujejo, da delajo napade...
supergigi
22. 09. 2017 09.54
+25
V morje s teroristom Erdoganom.
vertex
22. 09. 2017 09.50
+32
erdoganovi turški varnostniki v ameriki tepejo ameriške državljene
Inhumed
22. 09. 2017 09.39
+21
Edino pravilno, povedal so tok kar si mislimo vsi. Upam da je policija pogledala posnetek in se pogovorila še z unimi ki so jih tepli po poti ven.
tornadotex
22. 09. 2017 09.33
+16
Erdogan ima trenutno v Turčiji zaprtih(po njegovem pridržanih) 54 nemških državljanov pod pretvezo da so vohuni....
tornadotex
22. 09. 2017 09.28
+46
Še enkrat so dokazali, da so Turčine brez primere,ki še vedno spadajo med plemenske zveze....
razocarani
22. 09. 2017 10.32
+15
turek kot turek a ni bilo dovolj 500 letne okupacije vzhodne evrope ,,sedaj bi jih nekateri radi sprejeli v EU ,,koliko janicarjev je med politiki ki si tako prizadevajo da turcini zavladajo evropi ,samo v nemciji jih je ze vec kot 4 miljone ,,,
appollyon
22. 09. 2017 15.19
+2
Tisti ki so jim sploh omogocili da so prodrli v evropo, no na koncu so tudi sami nastradal ker verjamejo islamisom