Tujina

V nesreči vrtiljaka v ZDA umrl moški, več je hudo poškodovanih

Columbus, 27. 07. 2017 12.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na sejmu v ameriškem mestu Columbus, v zvezni državi Ohio, v sklopu katerega deluje tudi zabaviščni park, se je zgodila huda nesreča vrtiljaka. Ena oseba je umrla, več je poškodovanih, od tega so so trije v kritičnem stanju. Nesreča se je zgodila, ko se je ena vrsta sedišč odtrgala, ljudje pa so popadali z nje.

Na sejmu v ameriškem mestu Columbus, v zvezni državi Ohio, v sklopu katerega deluje tudi zabavišni park, se je v sredo zvečer po lokalnem času zgodila huda nesreča vrtiljaka.

Zaradi okvare je več ljudi vrglo z naprave; 18-letnik, ki ga je vrglo 15 metrov daleč, je pri tem umrl.

Poškodovanih je še sedem drugih obiskovalcev, od teh so trije v kritičnem stanju, poročajo ameriški mediji. Po njihovih neuradnih podatkih naj bi bil med ranjenimi tudi 13-letni otrok.

Po besedah vodje gasilske intervencije Stevea Martina, se je nesreča zgodila, ko se je ena vrsta sedišč na vrtiljaku, imenovanem 'Fire Ball' (ognjena krogla), odtrgala, ljudje pa so popadali z nje.

Vožnja na omenjenem vrtiljaku deluje na principu nihanja levo in desno, hkrati pa se osrednji del naprave, kjer sedijo obiskovalci, z veliko hitrostjo vrti. Ena od kabin se je razbila blizu najnižje točke nihalke, ko pa se je nihalo ponovno dvignilo v zrak, so ljudje popadali z nje.

Zdravnik, ki je prvi oskrbel nekaj žrtev, je dejal, da so mnogi z vrtiljaka z veliko hitrostjo najprej poleteli v zrak, nato pa z višine več deset metrov prosto padli na tla. Udarec ob padcu je bil po njegovih besedah podoben tistemu, ki ga doživijo potniki med hudo prometno nesrečo.

Nesreča se je zgodila na prvi dan obratovanja parka, ki naj bi delal do 6. avgusta.
Nesreča se je zgodila na prvi dan obratovanja parka, ki naj bi delal do 6. avgusta. FOTO: AP

Guverner zvezne države Ohio John Kasich je po nesreči odredil preiskavo dogodka, do zaključka varnostnega pregleda pa je prav tako prepovedal obratovanje vseh drugih tovsrtnih naprav v parku. "Zelo sem žalosten zaradi te nesreče, izgube življenja in vseh poškodovanih, ki so se zabavali v parku Ohio State Fair," je ob tem zapisal.

Upravitelj parka je medtem sporočil, da bodo o rezultatih preiskave javnost obvestili kar najhitreje. "Naša srca so z družinami, ki jih je prizadela ta tragična nesreča," so zapisali.

Nesreča se je zgodila, ko se je ena vrsta sedišč odtrgala.
Nesreča se je zgodila, ko se je ena vrsta sedišč odtrgala. FOTO: AP

Nesreča se je zgodila na prvi dan sejma, ki naj bi trajal do 6. avgusta.  V tednu pred tem naj bi pregledali vse naprave. Po besedah glavnega inšpektorja Mika Vartorella so tako njihovi inšpektorji kot tudi zunanji izvajalci vse naprave varnostno pregledali "tri ali štirikrat".

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JE-BI-GA
28. 07. 2017 12.26
-1
Res, pa smo le učakali to novico iz USA, ki nas tako zanima.....................................hahahaha
Ramzess
27. 07. 2017 17.50
+5
Pregledali ja, na oko, in pod mizo, kot se reče.
Ramzess
27. 07. 2017 17.49
+3
To bo še hudo, kar se odgovornosti tiče, razbila spodaj, nato pa jih še dvignejo in izstrelijo. Varnostni sistem bi moral zadevo takoj ustaviti, ne pa deluje naprej. Ni izgovora nisem videl, nisem vedel.
pankration
27. 07. 2017 18.18
+7
Zato so izumili besedo nesreča. To se zgodi v sekundi. Preden ti spoznaš, kaj se je v resnici zgodilo je že prepozno. Pač odgovorni v lunaparku bodo nastradali. Zanima me samo če bodo nastradale tudi firme, ki so izvajale tehnične preglede.
Ramzess
27. 07. 2017 22.12
+0
Zato pa mora biti ustrezni varnostni sistem. Logično.
SlovenijaMan
27. 07. 2017 13.46
+18
Nikol ne grem na takšne stroje..ni jim za verjet
sophie111
28. 07. 2017 08.37
+1
Tudi v pravih zabaviščnih parkih se občasno zgodijo nesreče, a tej potujoči sejmi se mi zdijo dosti bolj nevarni.