Tujina

V nemirih v Tuniziji ubit 14-letnik

Tunis, 18. 07. 2011 17.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V spopadih med demonstranti in vojsko, ki so izbruhnili v tunizijskem mestu Sidi Buzid, je bil ubit 14-letni deček. Po celotni Tuniziji se sicer vrstijo nemiri, zaradi česar je tunizijski premier nagovoril ljudstvo.

Nedeljski protesti v Sidi Buzidu so sledili nemirom v Tunisu in najmanj treh drugih mestih, ki so potekali v zgodnjih jutranjih urah v nedeljo. Nemiri v Tuniziji se sicer množijo pred prvimi svobodnimi volitvami v zadnjih desetletjih, ki bodo potekale oktobra.
Nedeljski protesti v Sidi Buzidu so sledili nemirom v Tunisu in najmanj treh drugih mestih, ki so potekali v zgodnjih jutranjih urah v nedeljo. Nemiri v Tuniziji se sicer množijo pred prvimi svobodnimi volitvami v zadnjih desetletjih, ki bodo potekale oktobra. FOTO: Reuters

Ubiti mladenič Tabet Hadžlaui naj bi bil eden od približno 400 protestnikov, ki so demonstrirali proti prehodni vladi, ki v državi vlada od januarskega odstopa nekdanjega predsednika Zineja el Abidina Ben Alija.

Po navedbah prič naj bi vojaki izstrelili opozorilne strele, in sicer najprej v zrak, nato pa še v tla. S tem so želeli razgnati protestnike, ki so v nedeljo ponoči v bližini vojaške patrulje zažigali gume. Hadžlaui naj bi umrl v bolnišnici, kamor so ga pripeljali, potem ko ga je ena od krogel zadela v prsi.

Ranjenih naj bi bilo več protestnikov, vendar ti zaradi strahu, da jih bodo aretirali, niso želeli v bolnišnico. Hadžlaui je sicer prva žrtev protestnikov v Sidi Buzidu po množičnih demonstracijah, ki so potekale decembra in januarja, in po katerih se je končala 23-letna vladavina Ben Alija.

Najhuje je bilo v mestu Menzel Burguiba, 65 kilometrov severno od Tunisa, kjer je skupina verskih skrajnežev napadla policijsko postajo in ukradla več kosov orožja. Ranjenih je bilo šest policistov, med njimi štirje huje. Po navedbah prič naj bi bili številni protestniki v Menzek Burguibi pripadniki skrajnih islamistov.

Premier: Volitve bodo 23. oktobra

Premier tunizijske prehodne vlade Bedži Kaid Esebsi
Premier tunizijske prehodne vlade Bedži Kaid Esebsi FOTO: Reuters

Ob izbruhu nemirov v Tuniziji je tunizijski premier Bedži Kaid Esebsi danes nagovoril ljudstvo. V govoru je ocenil, da je cilj nemirov po državi ovirati prihajajoče volitve, vendar je zatrdil, da bodo te potekale 23. oktobra, tako kot je predvideno.

"Tunizijsko ljudstvo je izpeljalo revolucijo in te revolucije si ne bo prilastil nihče," je povedal Esebsi. "Obstajajo politične stranke in obrobna gibanja, ki niso pripravljena na volitve, saj so prepričani, da na njih ne bi mogli zmagati," je dodal. Ob tem je poudaril, da Tunizija ne potrebuje verskih skrajnežev.

V govoru je tudi spomnil na dogodke v mestu Menzel Burguiba, kjer so protestniki s policijske postaje ukradli več kosov orožja. "Tisti, ki so ukradli orožje, hočejo zrušiti režim. Vse stranke bi morale skrbeti za stabilnost in splošni interes. Vse stranke bi morale te dogodke obsoditi," je dejal premier in ob tem pozval na "civilno odgovornost vseh državljanov".

Esebsi je še zatrdil, da njegova vlada po volitvah nima namena ostati na oblasti. "Takoj ko bo izvoljena nova vlada, se bo naše poslanstvo zaključilo," je dejal. Esebsi je govor podal s sedeža vlade v Tunisu, predvajalo pa ga je več tunizijskih radijskih in televizijskih postaj.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

naivna
19. 07. 2011 07.14
Venzuv hoce povedati, da je ze bil tam in da je lepo.
upornik007
19. 07. 2011 01.56
dokler ne bo na svetu prevladala ljubezen bodo zmeri vojne in sovrastvo sam do stopnje razvoja bo clovestvo se zeeelo dolgo rabilo morda tisocletja al pa tud ne ker se bomo med sabo unicil...
upornik007
19. 07. 2011 01.39
cedalje hujse bo svet drvi v vojno se predn pa pride do tega pa nas caka totalen gospodarski in politicen kolaps!
mancity
18. 07. 2011 23.36
vezuv 18.07.2011, 20:09 kaj se tu pogovarjamo o lepotah tunizije????????? kaksne veze ima sidi bou said z nemiri????
mancity
18. 07. 2011 23.32
vezuv, a tu se pogovarjamo o lepotah tunizije?
srulj
18. 07. 2011 20.42
Zelo slabo za turizem, to je od česar večina živi....
vezuv
18. 07. 2011 20.09
Sidi Bou-Said eno izmed najlepših mest v Tuniziji.
Janez Knez
18. 07. 2011 19.38
bol normaln ko gadafi je že tale Bedži Kaid Esebsi
odbogaposlan
18. 07. 2011 17.51
ta še dolgo ne bo miru, zaznali bodo, da so jih vsi opeharili!
odbogaposlan
18. 07. 2011 17.51
Bedži Kaid Esebsi, zgleda ko t belec!