Tujina

Zaradi begunske krize v Nemčiji zaposlili dodatnih 8500 učiteljev

Berlin, 28. 12. 2015 10.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Samo letos se je med begunsko krizo v Nemčijo zateklo tudi 325 tisoč šoloobveznih otrok. V nemški šolski sistem se je več kot polovica teh že vključila, zato so morali zaposliti dodatnih 8500 učiteljev, ki bodo begunce učili nemškega jezika.

Zaradi povečanega števila otrok so zaposlili dodatnih 8500 učiteljev nemškega jezika.
Zaradi povečanega števila otrok so zaposlili dodatnih 8500 učiteljev nemškega jezika. FOTO: Reuters

V Nemčiji so letos zaposlili dodatnih 8500 učiteljev za učenje nemščine begunskih otrok, s čemer bodo glede na nadaljnji priliv beguncev nadaljevali tudi v letu 2016, poroča nemški časnik Die Welt.

V nemški šolski sistem se je letos priključilo okoli 196.000 otrok, ki so zbežali pred vojnami in revščino. Zanje so oblikovali 8264 specializiranih razredov, da bi jim pomagali pri doseganju vrstnikov, je poročal časnik, ki navaja izsledke ankete med 16 nemškimi zveznimi deželami. V ta namen so zaposlili okoli 8500 dodatnih učiteljev.

Po podatkih nemških oblasti za izobraževanje je letos v Nemčijo prispelo 325.000 šoloobveznih begunskih otrok, medtem ko letos pričakujejo prihod skupno več kot milijona beguncev, kar je petkrat več kot lani.

V Nemčijo je letos prispelo 325 tisoč šoloobveznih otrok.
V Nemčijo je letos prispelo 325 tisoč šoloobveznih otrok. FOTO: Reuters

Predstavnica konference ministrstva za kulturo, ki združuje odgovorne za izobraževanje v zveznih državah, Brunhild Kurth, je za časnik povedala, da se šole in šolska administracija še nikoli niso soočile s tako velikim izzivom in da bo "treba sprejeti, da bodo te izredne razmere za dolgo obdobje postale norma".

Vodja sindikata učiteljev DPhV Heinz-Peter Meidinger na drugi strani ocenjuje, da bo Nemčija potrebovala za pokritje potreb do 20.000 dodatnih učiteljev. Opozarja, da bodo pomanjkanje učiteljev čutili najkasneje do prihodnjega poletja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3