Tujina

V Nemčiji preiskali hišo nekdanjega predsednika

Berlin, 02. 03. 2012 21.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nemška policija je preiskala hišo nekdanjega predsednika Wulffa in zasegla računalnik. Preiskali so tudi domovanje filmskega menedžerja, ki naj bi mu v zameno za poslovne usluge plačal počitnice na otoku Sylt.

Christian Wulff
Christian Wulff FOTO: Reuters
52-letni Wulff je s položaja predsednika Nemčije odstopil 17. februarja, dan zatem, ko je tožilstvo v Hannovru bundestag zaprosilo za odvzem imunitete Wulffu zaradi suma vpletenosti v korupcijo med letoma 2003 in 2010, ko je bil ministrski predsednik Spodnje Saške.

Policija je v kraju Grossburgwedel preiskala hišo nekdanjega nemškega predsednika Christiana Wulffa in zasegla računalnik. Preiskala pa je tudi hišo nemškega filmskega menedžerja Davida Groenewolda v Berlinu. Tožilstvo je pred dvema tednoma proti obema sprožilo postopek zaradi suma korupcije.

Preiskujejo namreč sum, da je Groenenwold Wulffu v času, ko je bil ta predsednik spodnjesaške vlade, plačal počitnice na nemškem otoku Sylt. Deželna vlada je z Groenewoldovim podjetjem leto dni pred tem sklenila poroštva v vrednosti štiri milijone evrov, ki pa jih niso nikoli terjali. Wulff trdi, da je Groenewold denar vrnil v gotovini.

Preiskovalci pričakujejo, da bo postopek proti Wulffu trajal več mesecev. S primerom se ukvarja več kot 20 uradnikov.

To pa ni edina afera, v katero je vpleten nekdanji nemški predsednik. Še pred tem je časnik Bild razkril, da je Wulff zavajal parlament glede ugodnega zasebnega posojila v višini 500.000 evrov, ki ga je za nakup hiše dobil pri poslovnem prijatelju.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hinko.murovec@siol.net
03. 03. 2012 11.20
+2
Glej ga zlomka. To je garancija da naš ljubi veliki vodja JJ nikoli ne bo živel v Nemčiji ( ni gvišno ).
Kritik19
03. 03. 2012 06.07
+11
Najbolje, da pobegne v Slovenijo. Tu bo našel veliko somišljenikov in popolno varnost.
bublika
03. 03. 2012 09.57
-1
In tu se mu kaj takega kot v Sloveniji nikakor ne more zgoditi !!! Kdo je kriv ? Vsi na vrhu in policijski aparat ! Kot je nekdo pred kratkim že izjavil da je Slovenija raj za krimionaliste. Mi pošteni ljudje pa ?
hinko.murovec@siol.net
03. 03. 2012 11.21
+0
Hej kolega, ne raj za kriminaliste ampak za kriminalce.