Tujina

V Nemčiji (pogojna) zelena luč vladi za podpis sporazuma Ceta. Podpira ga tudi slovenska vlada

Karlsruhe/Ljubljana, 13. 10. 2016 10.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nemško ustavno sodišče je presodilo, da lahko nemška vlada da soglasje k podpisu trgovinskega in investicijskega sporazuma med EU in Kanado (Ceta). Slovenska vlada podpira podpis Cete, o ratifikaciji sporazuma bo odločal DZ.

Nemško ustavno sodišče je danes sicer o Ceti odločalo šele v prvem koraku. Več organizacij je namreč zahtevalo presojo skladnosti najbolj spornih točk sporazuma z nemško ustavo in obenem tudi začasno zaustavitev postopkov za podpis in uporabo sporazuma v izogib neustavnosti. Glede slednjega je ustavno sodišče odločilo, da pristojni nemški minister lahko dà soglasje k podpisu sporazuma in k sklepu o začasni uporabi Cete, ne da bi se o sporazumu izrekel bundestag.

Več organizacij je zahtevalo presojo skladnosti najbolj spornih točk sporazuma Ceta z nemško ustavo. Proti trgovinskim sporazumom so septembra protestirali tudi v Berlinu.
Več organizacij je zahtevalo presojo skladnosti najbolj spornih točk sporazuma Ceta z nemško ustavo. Proti trgovinskim sporazumom so septembra protestirali tudi v Berlinu. FOTO: AP

Odobritev evropskega parlamenta predvidena leta 2017

EU in Kanada bosta tako lahko sporazum uradno podpisali 27. oktobra na vrhu v Bruslju, začasna uporaba sporazuma pa predvideva, da bo Ceta v določenih delih veljala že po odobritvi evropskega parlamenta, ki se pričakuje v začetku naslednjega leta, in ne šele po zaključku ratifikacijskih postopkov v nacionalnih parlamentih članic.

So pa ustavni sodniki vladi v Berlinu postavili nekaj pogojev. Sklep o začasni uporabi sporazuma mora tako vsebovati le tiste dele Cete, ki niso sporni. Med najbolj spornimi je na primer vprašanje posebnega investicijskega sodišča za reševanje sporov med vlagatelji in državo (ICS).

Evropska javnost pri sprejemanju sporazumov zahteva več transparentnosti.
Evropska javnost pri sprejemanju sporazumov zahteva več transparentnosti. FOTO: AP

Ceta v Nemčiji še ni povsem 'na varnem'

Poleg tega je treba do dokončne odločitve ustavnega sodišča o skladnosti sporazuma z ustavo spoštovati sklepe, ki jih je o Ceti sprejel poseben mešani odbor nemškega parlamenta, v primeru presoje, da Ceta v določenih delih ni skladna z nemško ustavo, pa mora Nemčija imeti možnost enostransko izstopiti iz mehanizma začasne uporabe.

Ceta tako v Nemčiji še ni na varnem. Zdaj bo namreč sledilo vsebinsko odločanje ustavnih sodnikov, ki pa bo glede na kompleksnost sporazuma verjetno terjalo kar nekaj časa.

Ceti naklonjena tudi slovenska vlada

Vlada je danes sklenila, da Slovenija podpira podpis trgovinskega in investicijskega sporazuma med EU in Kanado (Ceta) in sporazum o njegovi začasni porabi. O ratifikaciji sporazuma bo odločal DZ, je po seji vlade povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Sporazum bo predvidoma podpisan na vrhu EU–Kanada 27. oktobra. Pred tem bodo o sklepih na izrednem srečanju 18. oktobra odločali ministri držav EU, pristojni za trgovino.

Slovenija je bila med državami, ki so imele v povezavi s Ceto določene zadržke. Kot je pojasnil Počivalšek, so v razpravi z argumenti dosegli določene spremembe, in sicer da bo to mešani sporazum in ga bodo torej poleg Evropskega parlamenta potrjevali tudi nacionalni parlamenti, da se bo začasno izvajal le del sporazuma, ne celotni, da je iz začasne uporabe izvzeto investicijsko sodišče za reševanje sporov med vlagatelji in državo (ICS), da se vsi sklepi obravnavajo sočasno ter da se bosta sklepa o podpisu in začasni uporabi sprejemala skupaj.

Slovenija je sodelovala tudi pri oblikovanju besedila skupne razlagalne izjave EU in Kanade o sporazumu ter posredovala pisne pripombe na besedilo glede ICS, vode in varne hrane. Evropska komisija je sprva trdila, da spremembe besedila ne bodo mogoče, a je Slovenija z argumentiranimi pripombami in vztrajanjem dosegla spremembe besedila, je dodal Počivalšek.

Na zahtevo Slovenije je v Ceti posebno poglavje o vodi, ki zagotavlja, da EU in državam članicam Kanadi ni treba dovoliti uporabe vode v komercialne namene.
Na zahtevo Slovenije je v Ceti posebno poglavje o vodi, ki zagotavlja, da EU in državam članicam Kanadi ni treba dovoliti uporabe vode v komercialne namene. FOTO: Thinkstock

Na zahtevo Slovenije v Ceti posebno poglavje o vodi

V skupni izjavi je tako na zahtevo Slovenije kot edine članice posebno poglavje o vodi, ki zagotavlja, da EU in državam članicam Kanadi ni treba dovoliti uporabe vode v komercialne namene. Poleg tega bodo pogodbenice v celoti ohranile pravico odločati o tem, kako uporabljati in ohranjati vodne vire. Ceta tudi ne preprečuje, da bi pogodbenice spremenile sprejeto odločitev glede omogočanja komercialne uporabe vode.

Sporazum sicer po ministrovih besedah nima velikih neposrednih vplivov na slovensko gospodarstvo, bo imel pa zaradi povezanosti slovenskega gospodarstva z največjimi evropskimi velike posredne vplive, je še dejal Počivalšek.

GZS v Ceti vidi priložnost za evropsko gospodarstvo

Podpis podpirajo tudi na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), čeprav Kanada ne sodi med najpomembnejše zunanjetrgovinske partnerice Slovenije, so sporočili in dodali, da sporazum prinaša manj ovir in nove tržne priložnosti za podjetja, tako neposredno kot tudi posredno prek partnerjev slovenskih podjetij v EU, so sporočili.

"Slovensko gospodarstvo je zelo povezano z evropskim, kanadsko pa z ameriškim. Zato so posredni učinki sporazuma za vsa evropska podjetja, s tem pa tudi neposredno in posredno za slovenska, dobrodošli," odločitev vlade komentirajo na GZS.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

modrook
16. 10. 2016 19.20
Izdajalska vlada RS
Jimi1
15. 10. 2016 11.51
Naša vlada menda podpira ta škodljivi sporazum.... Kdo še podpira "našo" izdajalsko vlado ? Tudi sodstvo se sklicuje "v imenu ljudstva", samo katerega....?
marmilan
14. 10. 2016 16.34
+2
Če to naši podpišejo potem pa dol z vlado.
Jimi1
15. 10. 2016 11.51
Zakrat bo žal že prepozno, da se jih meče dol.....
bus303
14. 10. 2016 14.30
+2
Dobrodošli v suženjstvo!
spodajbrez
14. 10. 2016 13.53
+2
Prvo in osnovno-noben voden vir se ne proda,nikoli in nikdar-o tem sploh ne bi smelo biti debate-vodni viri v SLOVENIJI so last državljanov te republike in pika
Heretik1
13. 10. 2016 18.48
+7
Prepričan sem, da bo zaradi afere CETA prišlo do referenduma in prepričan sem, da ga bo tako imenovano ustavno sodišče prepovedalo!
Jimi1
15. 10. 2016 11.53
Ko se izgnana mladina (samo lani 36000) vrne v Butale, bosta v Butalah občina in farovž skupaj z žandarmarijo vred gorela....
kapljač1
13. 10. 2016 18.43
+5
Kdo je spravil to vlado v funkcijo
Strelja?ko
13. 10. 2016 19.04
+3
Kdo drug kot mafiski stoletni masonci in kampanija.
CHANEL MADEMOISELLE
13. 10. 2016 18.04
+5
Da so "naši" za, kaj jim je bilo obljubljeno ali dano v zameno za potrditev?
CHANEL MADEMOISELLE
13. 10. 2016 18.08
+6
Lahko ste dobili kaj pod mizo, ampak zapomnite si, tudi vi biste žejni čiste vode in vaši potomci. Na "koncu" je vedno račun, ki ga boste tudi v plačali.
tali?ni tom
13. 10. 2016 17.25
+11
slovenska vlada pa naj bo katerakoli z kučanom na štartu do danes za slovenski narod ni naredila ama popolnoma niti ene dobre stvari! nas pa je prodala,izdala na vseh področjih in vsaka vlada in posamezniki v njej do danes delajo izključno za,po videnem zadnjih 25 let ,izključno za tuje interese! nateg o samostojnosti,nateg o evropski uniuji,nateg o evru,nateg o ceti,nateg o "varnosti" državljanov za konstantno rast policijske države in nadzora nad folkom,kratenje osebne svobode in svobode svobodnega izražanja misli,skratka,nateg na nateg! pa še nadaljuje se!jim bo pa po moje uspelo prodat tujcem kompletno državo da bomo ostali državljani brez svoje domovine,ozemlja ko judi nekoč! dobesedno! tako pelje slovenska zgodba o uspehu!
Heretik1
13. 10. 2016 18.48
+1
Jimi1
15. 10. 2016 11.56
Je pa veliko večino vlad s svojimi lovkami osebno sestavil, pa tudi mandata za to ni nikoli dobil niti od samega sebe ne....!
Majda Bahun 1
13. 10. 2016 15.52
+13
res ste izdajalci slovenskega in evropskega naroda da bi se vam karma mascevala ravno tam kar pocnete sedaj nam moram priznati da kljub izobrazbi nimate za lesnik pameti pa se v tem lesniku se vam kaze samo evro in ostale donosne valute fej in fuj se hlapec vec ve od vas
User1063544
13. 10. 2016 15.43
+15
Na zahtevo Slovenije v Ceti posebno poglavje o vodi. Ko pa Kanadsko podjetje kupi v sloveniji podjetje ki se ukvarja z vodnimi viri???? MARŠ NESPOSOBNEŽI... Nimate interesov zastopati naše države... IZDAJALCI!!!! JAZ SEM PROTI CETI!! In to je edini odgovor ki bi ga naša politika mogla poslati v Bruselj...
nikhrast
13. 10. 2016 16.00
-9
Kdo te pa sili da prodaš vodne vire tujemu podjetju, daj šanso domačemu podjetju da ga zafurajo.
tali?ni tom
13. 10. 2016 17.29
+6
nik,niti sanja se ti ne kaj se dogaja v ozadju! mal taljane,grke,bolgare povprašat kako je ko ma tujec vodne vire v lasti! zadeva je enaka ko z naftoo,oziroma hujša! nafto majo sami arabci in štelajo cene,nam bojo pa vodo tujci in ko ne boš mel za položnico bo joj!
jakec1575
13. 10. 2016 14.56
+1
To bo še en TEŠ6, ko so mnogi pred , med in po gradnji jasno govorili kaj se bo zgodilo, vsi bodo samo gledali ene par se jih bo pomastilo, po koncu pa nas bo vse bolela glava in tudi i told you so ne bo resil nicesar. In kar bo najbolje, vsi bodo prekleto pametni, kako so vedeli. isto kot pri TES6. pred gradnjo TES so bili izvedeni vsi izracuni obnovitve bloka 4 in 5. strokvno. samo mi, državljani smo hovna in ne znamo iti na ulice za prave reci. za naso prihodnost. Gremo proti gejem in lezbijkam, gremo za druzino, ne gremo pa za taksne zgodbe, ki nam skoraj financno sesujejo elektrogospodarstvo, ker so krediti previsoki. tes smo preplacali za 800 mio. Sedaj se dviguje cena elektrike, delavcem se jemlje placa,.... kdo je tu nor. in isto se bo zgodilo s CETO. udarila nas bo po denarnici, zdravju in se preostanku avtonomnosti kot države.
totalkar1
13. 10. 2016 14.51
+9
Kaj si jaz mislim, bi administrator zbrisal, zato si kar sami mislite.
MeaCulpa
13. 10. 2016 14.42
+8
bo pa Američan odpri Holding v canadi kot Posredništvo
bus303
14. 10. 2016 14.28
+2
tron3
13. 10. 2016 14.30
+20
Če Cerarju rečejo v Bruslju in v Berlino k nogi, takoj pohiti ter se slini in pridno maha z repkom!!!
Heretik1
13. 10. 2016 14.13
+23
Narod je PROTI, kar pomeni, da je "slovenska" vlada izdajalka! Od Cmerarja itak nisem drugega pričakoval!
Prodanekure
13. 10. 2016 13.54
+3
Mi lahko kdo razloži kaj pomeni CETA za nas državljane RS. hvala
jakec1575
13. 10. 2016 14.50
+17
na kratko. 0,08 BDP EU, kar je nic. Vec cenejse hrane iz velikih farm, ki bo unicila male kmete. Nejasnost glede IDS, ki je zaenkrat prepovedan. fracking ze skusajo sprobavati pri nas. pol poseljene kanade je ze unicene s tem. fracking dobesedno za vedno unici vodne vire, ker polomi kamnite strukture globoko pod zemljo, zastrupi tam vse s kemijo, ki sili ven nekaj plina. Ki ga mi dobimo itak iz bio plinarn. CETA Sloveniji ne koristi čisto nic. Če si dober, bos vedno dobil kaksne carinske popuste pri trgovksem partnerju. za to ne rabis imeti trgovinskih sporazumov. preko CETE se bodo potiho selpali Ameroti
User1063544
13. 10. 2016 15.47
+8
jakec1575 Preberi si še enkrat kaj je CETA.. sjneveš: CETA je podoben dogovor kot TTIP vendar z Kanado. Ker pa je Kanada povezana preko NAFTA -e z ZDA.. Pomeni da je CETA leva roka TTIP-a.. PO DOMAČE V RAZUMEVANJU?? NATEGNIT NAS HOČEJO V SUŽENJSTVO!!!!
provni
13. 10. 2016 12.56
+19
Član Cete je tudi Monsanto s svojo gensko spremenjeno hrano. Še večja moč korporacij? Tako kot pri TTIP-u so tudi pri Ceti prisotni pomisleki, da bi sporazum povečal moč korporacij in omejil suverenost držav, da regulirajo trge v javnem interesu. Določene pomisleke so izrekle tudi Nemčija, Belgija in Avstrija, še posebej glede posebnih sodišč za razreševanje sporov med vlagatelji in državami (ICS) ter tveganj za javne storitve, kot je oskrba z vodo.
Zrkizz
13. 10. 2016 12.43
+12
Dobro bi bilo da bi Slovenci ze enkrat stopili skupaj in uredili stvari tako, da je volja ljudstva nad voljo tistih v parlamentu in ostalih placancev iz tujine.
Adolph
13. 10. 2016 12.38
+9
Cepci v Nemciji,cepci v Sloveniji,svetu lahko pomaga samo se Trump,ki noce TITIP IN CETO. . . .