Tujina

FOTO in VIDEO: Posnetek razkriva prihod oboroženega napadalca v nočni klub

Istanbul, 01. 01. 2017 01.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V napadu v nočnem klubu v Istanbulu je umrlo 39 ljudi, od tega 16 tujih državljanov. Ministrstvo za zunanje zadeve je sporočilo, da med njimi ni Slovencev. Neznani napadalec je vstopil v nočni lokal in pričel streljati. Puško naj bi imel skrito pod plaščem, nato je orožje pustil v klubu in se verjetno pomešal med množico, ki je bežala. Poteka obsežna iskalna akcija.

Več videovsebin
  • Posnetek varnostnih kamer
    00:36
    Posnetek varnostnih kamer
  • Po napadu v Istanbulu
    00:49
    Po napadu v Istanbulu

Pod streli napadalca v nočnem lokalu v Istanbulu je umrlo 39 ljudi, najmanj 69 ljudi pa je poškodovanih.

Napad se je zgodil v priljubljenem lokalu Reina, enemu največjih in najbolj prestižnih klubov v tej večmilijonski turški metropoli, kjer se zbira sekularna turška elita. Leži ob obali Bosforskega kanala na evropski strani mesta. V času napada je bilo v klubu okoli 700 do 800 ljudi, ki so praznovali vstop v novo leto.

Kamere posnele napadalca

Župan mesta Vasip Sahin je napad označil za terorističnega. Povedal je, da je napadalec okoli 1.15 vdrl v klub in streljal po ljudeh, potem ko je na vhodu v klub ubil policista in civilista. Streljanje se je končalo, ko so v klub vdrle posebne policijske enote, a je storilec pobegnil.

Nekateri mediji so poročali, da je bil oblečen v božička, kasneje pa, da v črno, saj je kasneje prišel na dan posnetek nadzorne kamere na vhodu v klub, v katerem je videti moškega v črnem, ki strelja na ljudi, nato pa izgine v njegovo notranjost, je poročala agencija DHA.

Pristojni so sporočili, da je bil napadalec sam, odgovornosti za napad pa ni prevzel še nihče.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Med mrtvimi je 16 tujcev, med njimi ni Slovencev

Turški notranji minister Suleyman Soylu je povedal, da so identificirali 21 smrtnih žrtev napada in da je bilo med njimi 16 tujcev in pet Turkov.

Ministrica za družino Fatma Betül Sayan Kaya je pojasnila, da so tujci večinoma iz arabskih držav - Savdske Arabije, Maroka, Libanona in Libije. Števila žrtev po posameznih državah ni sporočila, je poročala turška državna tiskovna agencija Anadolu.

Jordanija je potrdila, da so bili ubiti trije jordanski državljani, Tunizija pa, da sta med žrtvami dva njena državljana. Izrael je potrdil, da je bila v napadu ubita ena Izraelka, ena pa ranjena. Iz Pariza so sporočili, da je bila ubita francosko-tunizijska državljanka in njen mož Tunizijec. Ranjeni so bili trije Francozi. V New Delhiju so potrdili smrt dveh Indijcev, v Savdski Arabiji pa petih Savdijcev. Ranjenih jih je bilo deset. Ubit je bil tudi belgijsko-turški državljan.

Kot so pojasnili na ministrstvu za zunanje zadeve, med žrtvami napada po prvih podatkih ni slovenskih državljanov.

Napadalec je še vedno na begu

Ob novoletnih praznovanjih je bila varnost v mestu okrepljena - zanjo naj bi po poročanju medijev skrbelo 17.000 policistov. So bili pa ti vidno okrepljeni drugod, na glavnem trgu Taksim in aveniji Istiklal Caddesi.

Notranji minister je dal tudi vedeti, da je napadalec še vedno na prostosti. "Iskanje terorista se nadaljuje. Upam, da ga bomo kmalu ujeli," je dejal. Kot je dodal, prve ugotovitve kažejo, da je imel puško skrito pod plaščem. Klub je zapustil preoblečen v druga oblačila.

Premier Binali Yildrim je dejal, da si oblasti intenzivno prizadevajo ugotoviti identiteto napadalca in da poteka obsežna iskalna akcija. Ocenil je, da je "oboroženi terorist" morda orožje pustil v klubu in se nato pomešal med množico, ki je bežala iz kluba. "Vse možnosti preučujemo," je dodal. Poudaril je, da terorizem ne bo prestrašil in uničil Turčije.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Erdogan: Cilj napada v Istanbulu ustvariti kaos v Turčiji

Turški pravosodni minister Bekir Bozdag je na Twitterju današnji napad označil za "zloben in izdajalski napad na Turčijo, njeno svobodo in enotnost ter na vse Turke". Zagotovil je, da bodo nadaljevali boj proti terorizmu.

Po nekaterih podatkih so v klubu Reina pred desetimi dnevi dobili obvestilo, da so lahko tarča napada. Kljub temu je tam najdaljšo noč v letu praznovalo veliko predstavnikov sekularne turške elite in tudi precej tujcev.

"S temi ostudnimi namernimi napadi na mir in civiliste želijo uničiti moralo in povzročiti kaos v naši državi," pa je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan zapisal v izjavi, ki so jo objavili na njegovi spletni strani.

Zagotovil je, da bo Turčija nadaljevala boj proti terorizmu. "Turčija je odločena nadaljevati boj za končanje terorizma in je pripravljena storiti vse, kar je potrebno, za zagotovitev varnosti svojim državljanom in miru v regiji."

Dejal je še, da bo Turčija v boju proti terorističnim organizacijam in državam, ki jih podpirajo, uporabila vsa sredstva – vojaška, gospodarska in politična.

Istanbul, pa tudi Turčija, so bili v zadnjem letu večkrat tarča terorističnih napadov, odgovornost za katere so prevzeli kurdski skrajneži ali džihadistična Islamska država. Nazadnje je bilo pred tremi tedni v Istanbulu v napadu dveh samomorilskih napadalcev pred nogometnim stadionom v isti četrti Bešiktaš ubitih 40 ljudi. Pred manj kot dvema tednoma pa je na odprtju razstave policist v civilu ubil ruskega veleposlanika v Ankari zaradi ruskega ravnanja v Siriji.

Slovenija napad obsoja

Napad so že obsodili v Beli hiši in znova potrdili podporo ZDA Turčiji v boju proti terorizmu. "Naše misli so z žrtvami in njihovimi najdražjimi. Še naprej bodo delali na tem, da bomo preprečili tovrstne tragedije," pa je tvitnila visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini.

Premier Miro Cerar je na Twitterju obsodil napad v Istanbulu. "Globoko sem zgrožen zaradi brutalnega napada v Istanbulu. Moje misli so z žrtvami in njihovimi bližnjimi," je zapisal v angleščini.

Tudi zunanje ministrstvo se je v angleščini odzvalo na Twitterju. "Žalostni smo, da leto 2017 začenjamo s tvitom z izrazom sožalja. Naše misli so z žrtvami napada v Istanbulu in njihovimi bližnjimi," so zapisali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (384)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

etul
03. 01. 2017 10.11
Nekaj pa mi ni jasno ko se v evropi zgodi napad napadalci zmeraj pustijo denarnico z dokumenti na kraju zločina kako da te navade na bližnjem vzhodu ni?
trumpet2018
02. 01. 2017 11.52
+2
cerar zgrožen ob napadu? Ko pa Soros financira radikalne džihadiste , niste pa nič zgroženi? pa niti tega ne objavite. ravno nasprotno, sorosu talate odlikovanja.......
BUONcaffee
02. 01. 2017 09.51
+1
Novo leto se je v Turčiji začelo tako, kar kaže, da se nad Turčijo približuje neurje. Edina rešitev, da Erdi odstopi in zaprosi Putina za azil.
trumpet2018
02. 01. 2017 11.59
+1
diktatorji nikoli sami ne odstopijo, ali jih nasilno odstrani ljudstvo, ali pa naredijo samomor, tretje poti ni. Tudi na njegovega sina, ki oskrbuje isis z orožjem, ne bi smeli pozabiti....
BUONcaffee
02. 01. 2017 09.40
Problem je ta, da se po vsej verjetnosti državljanska vojna širi v Turčijo, zaradi napačne in dvolične politike Erdija. Spomimo, Turčija podpirala IS, da bi uničila Kurde. Dokazali so Rusi. Sedaj Turčija obrnila hrbet ISju zaradi nadvlade Ruskih sil na bojišču. Erdi pa se boji, da bi po končani vojni odgovarjal za to. Pa še za sestreljeno Rusko letalo. To, da se Erdi obrača Rusiji ni slučaj, vojna tehtnica se spreminja v prid Rusiji. Poleg tega bodoči Ameriški predsednik Trump ne bo gledal na Turke kot zaveznike. Erdi potrebuje Putina, da preživi po vojni v Siriji in morebitni državljanski vojni v Turčiji.
brusilec
02. 01. 2017 08.43
bil v Turčiji večkrat.. vsi bili normalni,.. problem so pa tisti ki imajo razštelano glavo od vere. Ja, jih imajo nekaj, ker je tudi veliko večja turčija od nas, plus vse vojne ki so jih imeli in ki so pri sosedih. Čeprav se pri tem napadu sprašujem če ni bil to kakšen desničar, glede na to da je pomrlo toliko tujcev.
DuhSaSjekirom
02. 01. 2017 08.31
Nesposobnost. Taksen ekskluziven klub, pa si niso mogli privoscit nekaj HD varnostnih kamer. Vse kar imajo je da je storilec v temnih oblacilih. Pocasi se kaze faliran sistem v katerem so napredovali po vezah in pznanstvih ne pa po sosobnosti. V Turciji perec problem. Vodja varovanja necak, varnostiki pa bratranci, stric in tako dalje. Se ni kai za cudit. Govorim o drzavnih sluzbah. Kdo bo to raziskal.
hotchilipoper
02. 01. 2017 08.21
+3
Erdogan je pokvarjen,da si Angela še mislit ne more
dr.dare
02. 01. 2017 08.11
+0
koga turčija zanima?
proofreader
02. 01. 2017 08.00
+6
Naši predniki so nas ubranili pred turškimi vpadi, sedaj pa bi jih kar spustili k nam na ukaz evrobirokratov.
korintos23
01. 01. 2017 21.41
+9
Meni se je vse zdelo čisto normalno ko sem bil v Turčiji, mladina oblečena kot pri nas, vsak mobi v roki, starejše ženske so pa bile malo pomotane, glave ne, me je močno spominjalo na sarajevsko Baščaršijo.
korintos23
01. 01. 2017 21.46
+3
Drugače pa povečini izstopajo od našega življenja, kako bo šele z onimi južneje od Turčije. Drugi narod, druga vera, drugo življenje, če samo hrano omenim, ni slaba, samo ni naša, mize polne čaja ali kave in to je to!
fljfo
01. 01. 2017 21.50
-2
Se jih bojiš Kori? One, ki so južneje od Turčije?
korintos23
01. 01. 2017 21.52
+4
Ne! Kaj pa lahko jaz naredim? Bojim se te naše razštelane EU, meje ukunili sedaj pa to imamo, ali pa take meje da bog pomagaj!
fljfo
01. 01. 2017 21.54
-3
Torej čemu ti dve objavi zgoraj? Kaj si hotel povedati?
korintos23
01. 01. 2017 21.54
+0
Če bo zdravje grem letos spet malo na jug, rad sem tam z motorjem, tega v Evropi ni. Ceste pa v Turčiji in Grčiji enkratne.
korintos23
01. 01. 2017 21.55
+2
Kaj sem hotel povedati? Da so čisto normalni ljudje, vendar med nas ne pašejo v velikem številu! Ni enako musliman iz Bosne ali od tam. Mene nič ne motijo s to drugačnostjo, samo se mi zdi da mi njih.
korintos23
01. 01. 2017 21.56
+3
fljfo
01. 01. 2017 21.57
-11
Če te ne motijo, čemu tista dva posta zgoraj? Še vedno ne razumem
DonDonDan
01. 01. 2017 21.31
+0
Nikjer ne piše, kaj je bilo orožje. Nekje je bila omenjena pištola. Če jih je s pištolo tolk pobil, pa še toliko ranil, je bil pa res as, pa še super rohr je moral imeti, da se ni pregrel po toliko strelih. To je še za kalašnika kar velik zalogaj.
korintos23
01. 01. 2017 21.35
+1
korintos23
01. 01. 2017 21.36
+2
Piše tudi nekaj o eksplozijah, kaj te veš in da je to trajalo 10 minut! Težko da bi to eden storil.
fljfo
01. 01. 2017 21.42
+0
Ja agenti FSB obvladajo svoje delo...Sem vedel, da bo Putin vrnil Erdoganu milo za drago...
korintos23
01. 01. 2017 21.47
+0
Ravno Putin ga je obvestil kaj mu pripravljajo, drugače bi Erdogan bil preluknjan.
fljfo
01. 01. 2017 21.49
+1
korintos23
01. 01. 2017 21.51
+0
Putin ni nor, nafta je tam okrog doma, zakaj že Iran k sebi pod pazduho jemlje? Še naprej bo šel, trenutno ga tam spodaj imajo radi!
NiVzdevka76
01. 01. 2017 21.28
+3
Propalice....
korintos23
01. 01. 2017 21.33
-1
Z alahom v sebi, drugače to ne gre! Kaj pa če mu je Turčija družino pobila, to Turki radi delajo, kaj pa če je to?
NiVzdevka76
01. 01. 2017 21.43
+3
korintos23
01. 01. 2017 21.26
+3
Škoda samo da ZDA ne mejijo na Turčijo ali Sirijo.
fljfo
01. 01. 2017 21.28
+3
korintos23
01. 01. 2017 21.31
+1
DonDonDan
01. 01. 2017 21.31
+4
Turke bi predelali v hamburgerje za pse !!!!!
fljfo
01. 01. 2017 21.33
+1
Kori, saj sem napisal, da Rusija meji na EU...
korintos23
01. 01. 2017 21.34
+2
čizma, Turki so v NATU, Mi tudi, dosti sveta ostalega tudi, NATO je svetovni koljač, nič niso več krivi kot ostali!
fljfo
01. 01. 2017 21.35
+4
ZDA=Rusija...Evropejci bi se morali distancirati od tih dveh pokvarjenih imperialistov
korintos23
01. 01. 2017 21.37
+0
Raje Ruse kot ZDA, so dosti manjši koljači, v Siriji so pa na povabilo uradne vlade!
fljfo
01. 01. 2017 21.39
+2
Raje ne imeti opravka ne z večjim ne z manjšim koljačem...
DonDonDan
01. 01. 2017 21.23
+2
Vsaka množica ljudi je idealna potencialna tarča teroristov.
fljfo
01. 01. 2017 21.26
-2
DonDonDan
01. 01. 2017 21.20
Teroristom je jasno, tako kot običajnim kriminalcem. Ni težko zagrešiti zločina, težko je pobegniti. V tem primeru je zločincu to celo uspelo. Slabo varovanje lokala, sicer pa, če se jih več spravi na en tak lokal, potem je masaker neizogiben !!!
Squares
01. 01. 2017 20.02
+4
Spet ne bo nihče verjel pa čeprav je res ali pa bodo za nekatere čudake spet ZDA storilec za dejanje.
komunjara 1
01. 01. 2017 20.09
+3
Torej verjameš v čarobne krogle.... Da je l.h.osvald ubil jfk. Da je pijan lovec ki ni mogel stat ustrelil iveka na 300m ....???? Verjameš da je sadam imel orožje za množično uničevanje....?? Verjameš da so davkoplačevalci dolžni krpati miljardne bančne lukne...??? Če verjameš vse to potem verjemi temu::: Vse dobro v 2017 ti želim
komunjara 1
01. 01. 2017 19.53
+17
Marsikaj je narobe v berlinu in v turčiji.. Teroristi ne bežijo ker potem odpadejo device v obeh primerih sta storilca lepo odkorakala s kraja dogodka.... Zelo primerno je tudi da so berlinskega ustrelili in mu zaprli usta za vsak slučaj.....preoblečt se v božička hladnokrvno streljat po množici brez kakih vzklikov o bogu in nebesih potem izkoristit kaos se v miru preoblečt in odkorakat....????? Dajte no to je postopek treniranega profesionalca ne pa versko zavedenega opranoglavca
Ramzess
01. 01. 2017 20.45
+0
fredericofelini
01. 01. 2017 19.42
+6
in turki bodo spet vse naredili v boju proti terorizmu, hahaha vsi vedo kako je v turčiji in takšen lokal brez varovanja detektorjev kovin... buče
zmha
01. 01. 2017 19.24
-4
Zgodbicam ne verjamem te dolgo...mosad, cia...naveza Turcija - Rusija postaja premocna...upam da Erdoganu in Putinu uspe
Jožica2611
01. 01. 2017 19.33
+1
kaj jima uspe svoj lastni narod uničit ali kaj misliš? Sem mislil, da bo počasi odklenkal diktatorjem - pa se tema dvema moč samo krepi. Pač Putin tajno obračunava, Erdogan pa bolj javno!
vertex
01. 01. 2017 19.40
+5
Joża migranti in teroristi ne prihajajo iz rusije in turcije.Prihajajo iz drzav katere bombardira kavbojski diktator.A še nisi dojel
Kollerik
01. 01. 2017 19.48
+5
vertex, tudi ti bi lahko dojel, da države iz katerih prihajajo teroristi, ne bombandirajo samo ameri, temveč tudi britanci, francozi in še kdo bi se našel. Svet ni in nikoli ni bil črno bel.
vertex
01. 01. 2017 19.52
+3
Kollerik
01. 01. 2017 19.58
-2
vertex
01. 01. 2017 20.00
+0
razerznak
01. 01. 2017 21.21
+1
outinu ja, erdofagu pa ne, je sekularno turčijo kovertiral v radikalni islam tako da je najbolše da se zgodi civil war v turčiji
DonDonDan
01. 01. 2017 21.24
+1
V Turčijo bo moralo itak priti do državljanske vojne, al pa vsaj odstraniti z oblasti Erdogana !!!!!!!!!!!!!!!
deltex
01. 01. 2017 19.14
+3
Glede nato, da gre za sekularen klub, torej "brezbožen", je čisto možno, da gre za napad kakšnega verskega blazneža, s podporo Cerkve ali celo Erdogana. Ker zdaj so itak za vse krivi teroristi ali Kurdi in en tak napad zelo enostavno podtakneš njim.
Kollerik
01. 01. 2017 19.49
+2
+++++ Erdi igra umazano dvojno igro. Kadar se on tolče"proti teroristom", v bistvu tolče proti kurdom, sam pa je prikrit islamist.
DonDonDan
01. 01. 2017 21.25
+1
DonDonDan
01. 01. 2017 21.26
+1
Samo komentar: tole ni zakrivil nekdo, ki bi bil samo blaznež, tole je bilo naročeno, blaznež pa samo izvajalec !!!!