Tujina

V napadu v DR Kongo ubitih 14 pripadnikov misije ZN

Kinšasa, 08. 12. 2017 16.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V napadu na vzhodu Demokratične republike Kongo je bilo ubitih najmanj 14 pripadnikov organizacije Združenih narodov, ki so bili v državi na mirovni misiji, vsaj 53 je ranjenih. Večina umrlih je bila pripadnikov tanzanijskega kontingenta.

14 pripadnikov organizacije Združenih narodov (ZN) je umrlo v napadu na vzhodu DR Kongo, več kot 53 je ranjenih, poročajo svetovni mediji. Večina ubitih je bila del kontingenta iz Tanzanije.

Zstopnik ZN Farhan Haq je povedal, da je umrlo tudi najmanj pet kongoških vojakov. "Gre za enega najhujših napadov v zadnjih nekaj mesecih," je dejal Haq.

Napad se je zgodil v provinci Severni Kivu, okrog 50 kilometrov severovzhodno od Benija, je potrdil Jean-Pierre Lacroix, podsekretar za mirovne operacije pri ZN.

"Zgroženi smo zaradi napada, z območja poskušamo evakuirati čim več ljudi," je dejal Lacroix po poročanju agencije AP.

Domnevajo, da so bili pripadniki mirovne misije ZN tarča napada ugandske muslimanske uporniške skupine ADF, ene od mnogih oboroženih skupin, ki so dejavne na območju regije Severni Kivu, so povedali vojaški viri DR Konga. Tarča napada je bilo oporišče tanzanijskega kontingenta misije v kraju Semuliki.

ADF se iz Severnega Kivuja bori proti režimu predsednika Yowerija Musevenija v sosednji Ugandi. V DR Kongu so prisotni od leta 1995 in naj ne bi šlo za zelo številno skupino. Oktobra so v isti regiji že ubili v napadu tri tanzanijske modre čelade.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je družinam ubitih že izrazil sožalje in napad opisal kot najhujšega na pripadnike mirovne misije v novejši ameriški zgodovini. To je tudi najbolj smrtonosen napad na misijo Minusco od njene napotitve leta 1999. Obsodil ga je kot nesprejemljiv vojni zločin.

Radio Okapi, ki pogosto poroča o napredovanju mirovne misije, je objavil, da so pripadniki ZN včeraj odbili napad na bazo, v kateri so bile nastanjene sile za hitro posredovanje, ki pa imajo le redko dovoljenje za napad. Boji naj bi po poročanju radia trajali približno štiri ure. 

Misija ZN v Demokratični republiki Kongo je ena največjih in najdražjih, modre čelade poskušajo na območju zagotoviti mir, ki ga nenehno rušijo številne oborožene skupine. Te bijejo boj za prevlado nad tem z naravnimi bogastvi bogatem območju.

Ulrika Blom z norveške organizacije za pomoč beguncem je povedala, da je kriza "resna in velika".

"Število ljudi, ki so ujeti v začaranem krogu nasilja, presega Sirijo, Jemen in Irak," je dodala. 

Obsežna regija Severni Kivu je že dolgo prizorišče nasilja, vendar so se spopadi med vladnimi silami in oboroženimi milicami, pa tudi medetnični spopadi, letos znatno okrepili.

Žrtve nasilja so tudi civilisti. Od junija je bilo v regiji letos ubitih najmanj 526 civilistov, več kot tisoč so jih ugrabili, da bi dobili odkupnino, poročajo tudi o 11 skupinskih posilstvih, opozarja Human Rights Watch.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kapljač1
08. 12. 2017 22.17
+3
vojaška Misija ZN je zgolj zato, da nekaj njih v ZN vleče mastne zaslužke. Je vse brez haska, saj umirajo zgolj tretjerazredni ljudje- vojaki.
lodz68
08. 12. 2017 19.48
+1
Upam da se zamislite vsi tisti ki kamorkoli grete na misijo.
Jožajoža
08. 12. 2017 17.17
+3
samo da niso američani.
desirous
08. 12. 2017 18.48
+2
Američani so tukaj velik korak pred Evropo. Delujejo v senci upravljajo rudnike, za minimalne denarce izkoriščajo naravna bogastva in jih za bajno razliko v ceni tržijo po svetu. ZN pa pustijo da izvaja človekoljubne akcije in se zapleta v spopade. Ameri točno vedo, da se ZN ne bodo uspeli poenotiti in odločneje nastopiti pri reševanju takih situacij. Da imaš bazo na področju kjer je ogromno oboroženih skupin, katerih člani skupaj ne presežejo IQ 20 in nimaš dovoljenja za posredovanje, pomeni da predpise sprejemajo politiki v udobnih foteljih.
appollyon
09. 12. 2017 14.02
ampak glej ga zlomka, spet muslimani ki jih po vrhu podpirajo levičarji.