Tujina

V napadu na somalijske skrajneže ubit britanski poveljnik?

Nairobi/Mogadiš, 05. 10. 2013 17.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanske in turške posebne enote naj bi napadle somalske skrajneže. Slednji trdijo, da so napad odbili, pri tem pa ubili poveljnika britanskih elitnih enot, štiri pa naj bi ranili. Turčija vpletenost zanika, kenijske oblasti pa so objavile imena skrajnežev, ki so izvedli napad na nakupovalno središče.

Napadeno nakupovalno središče v Nairobiju.
Napadeno nakupovalno središče v Nairobiju. FOTO: Reuters

Kenijske oblasti so objavile imena štirih skrajnežev, ki naj bi pred dvema tednoma napadli trgovinski center v Nairobiju, pri čemer je bilo ubitih 67 ljudi, 39 ljudi pa še vedno pogrešajo. Pred tem so kenijske oblasti poročale, da je napad izvedlo med 10 in 15 skrajnežev, zdaj pa je šef policije dejal, da je v napadu sodelovalo med štiri in šest ljudi.

Predstavnik kenijskih varnostnih sil major Emmanuel Chirchir je dejal da so v napadu sodelovali Abu Bara al Sudani, Omar Nabhan, Katab al Kene in Umajr. Šef kenijske policije David Kimaiyo pa je dejal, da nihče izmed naštetih ni uspel zbežati, vendar pa ni znano, ali so jih uspeli prijeti,

Matt Bryden, nekdanji vodja opazovalne misije Združenih narodov v Somaliji, je po poročanju britanske televizije Sky News dejal, da sta al Kene in Umajr znana člana organizacije al Hidžra, kenijske skrajne skupine, povezane z organizacijo al Šabab. Slednja pa je povezana tudi z mednarodno teroristično mrežo al Kaida. Vodja skupine naj bi bil sicer al Sudani, sicer izkušen islamski borec iz Sudana.

V Somaliji napadli vodilne kadre al Šababa

Milica al Šabab naj bi imela med 7000 in 9000 pripadnikov, ki se borijo za ustanovitev islamske države v Somaliji.

Odgovornost za napad je prevzel prav al Šabab. Proti tej somalijski organizaciji so ponoči britanski in turški specialci izvedli vojaško operacijo. Skrajneži naj bi napad v manjšem mestu Barave na jugu države odbili, hkrati pa so sporočili, da je bil pri tem ubit britanski poveljnik, še štirje pripadniki elitnih britanskih enot SAS pa naj bi bili kritično ranjeni. Ranjen naj bi bil tudi en turški vojak, skrajneži pa naj bi izgubili enega pripadnika. Britanske oblasti tega še niso potrdile, za zdaj pa tudi ni znano, ali je napad povezan z zasedbo kenijskega nakupovalnega središča. Se je pa že odzvalo turško zunanje ministrstvo, ki je zanikalo, da bi bila Turčija vpletena v napad.

Po poročanju prič iz mesta Barave, naj bi boji trajali med 10 in 15 minut. Ni znano, kdo je bil tarča napada, priče pa še poročajo, da je bila cilj zgradba, v kateri so nastanjeni višji predstavniki al Šababa. Neimenovani vir blizu somalijski obveščevalni službi je sicer dejal, da so bili tarča pomembni tuji borci omenjene milice.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

babicagrenajug
06. 10. 2013 00.48
+5
-1. Al Šabab Leader nič več sploh.