Tujina

V napadu na policijsko postajo ubitih 20 ljudi

Peking, 19. 07. 2011 11.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V izbruhu nasilja na policijski postaji v Hotanu je po podatkih ujgurskih izgnancev umrlo 20 ljudi. Regionalne oblasti v nemirni kitajski provinci Xinjiang so nemire označile za teroristični napad.

Protest Ujgurov pred kitajskim veleposlaništvom v Melbournu
Protest Ujgurov pred kitajskim veleposlaništvom v Melbournu FOTO: Reuters

Tiskovna predstavnica regionalnih oblasti je dejala, da končno število mrtvih v ponedeljkovem incidentu še ni znano, dogodke pa je označila kot napad skupine z granatami oboroženih ujgurskih separatistov na regionalne državne urade in policijsko postajo. Protestniki naj bi sicer napadli policiste in jih poskusili vzeti za talce.

Po podatkih kitajskega državnega časnika Global Times so v incidentu umrle najmanj štirje – policist, varnostnik in dva talca, ki so jih ubili teroristi. Časnik navaja tudi, da je pod streli policistov padlo več protestnikov, ne izdaja pa natančnih številk.

Po drugi strani pa so ujgurski protestniki izbruh nasilja označili kot spopad med ujgursko etnično manjšino in policijo. Svetovni ujgurski kongres s sedežem v Nemčiji je v izjavi za javnost zapisal, da je v spopadih umrlo 20 Ujgurov. Šest jih je policija ustrelila, 14 pa pretepla do smrti. Še najmanj 70 ljudi je policija pridržala.

Do nasilja je po besedah Svetovnega ujgurskega kongresa prišlo, potem ko se je več kot 100 Ujgurov zbralo pred policijsko postajo, kjer so protestirali zaradi slabega dela policije. Zahtevali so tudi podatke o svojih sorodnikih, ki so izginili, potem ko jih je po krvavih etničnih spopadih v regionalni prestolnici Urumqi julija 2009 pridržala policija.

Spopadi med muslimansko ujgursko manjšino in hansko večino v Xinjiangu sicer niso redkost. Veliko Ujgurov namreč Hane dojema kot vsiljivce, ki so zasedli njihovo domovino. A kitajske oblasti ujgurske proteste vztrajno označujejo kot delovanje separatistov, ki dobivajo podporo od somišljenikov v tujini.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.