Tujina

V napadu na pekarno najmanj enajst nedolžnih žrtev

Damask, 10. 08. 2012 19.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Siriji se nadaljujejo spopadi med vojsko in uporniki. Na pekarno, pred katero je množica čakala na kruh, je priletela granata, pri tem pa je umrlo najmanj enajst ljudi. Uporniki so poskušali napasti letališče v Alepu, a je vojska njihov napad odbila.

Uničen dom v četrti Salahedin v mestu Alepo.
Uničen dom v četrti Salahedin v mestu Alepo. FOTO: Reuters

V Siriji so se danes nadaljevali srditi spopadi med silami predsednika Bašarja al Asada in uporniki, pri čemer je vojska odbila napad upornikov na letališče v Alepu. Medtem je v tem mestu topovska granata zadela neko pekarno, pred katero so ljudje čakali na kruh. Ubitih je bilo najmanj enajst ljudi, številni pa so ranjeni.

 

Granata naj bi na pekarno priletela med kratkotrajno prekinitvijo ognja, ki so jo prebivalci mesta skušali izkoristiti za nakup živeža. Pred pekarno naj bi bilo po navedbah sirske opozicije celo več kot sto ljudi, ko je priletela granata.

Po odbitem napadu na letališče uporniki napovedujejo vrnitev v Salahedin

Medtem so uporniki danes napadli mednarodno letališče v tem največjem sirskem mestu, vendar pa so jih vladni vojaki odbili. "Najemniški teroristi" so poskušali napasti, vendar "je vojska udarila nazaj in jih večino ubila", poroča sirska državna tiskovna agencija.

Upornik z ročnim raketometom
Upornik z ročnim raketometom FOTO: Reuters

Uporniki sicer po četrtkovem umiku iz četrti Salahedin na jugozahodu Alepa zatrjujejo, da bodo nadaljevali z boji in da se bodo vrnili v to četrt. "Salahedina ne bomo zapustili," je dejal eden poveljnikov Svobodne sirske vojske Hosam Abu Mohamed.

Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice je bilo sicer danes v spopadih po Siriji ubitih najmanj 56 ljudi. Od tega najmanj pet civilistov.

Poleg tega naj bi vladne sile po navedbah upornikov močno poškodovale zgodovinsko trdnjavo v Alepu, ki je tudi na seznamu svetovne kulturne dediščine organizacije Unesco. Teh navedb pa zaenkrat še ni bilo mogoče neodvisno potrditi.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ranunculus
11. 08. 2012 00.58
+2
Filmčka nisem pogledal, sem pa prebral članek. V članku nikjer ne piše, da je bila granata izstreljena s strani vladnih sil, pa se zaradi retorike 24ur kar sklepa, da je temu tako... ampak na sličici spodaj verjetno ni vladni vojak, v rokah pa ima kaj več kot pištolo... kdo lahko reče, da granata ni bila uporniška? Mi tu, ki nas krmijo neneodvisni mediji že ne.
Helmuth
11. 08. 2012 11.17
+1
Infadel_no1
10. 08. 2012 22.53
-8
Še mal pa bo asad sam z vojsko v držav ostal, komu bo pa potem gnar krou!
upornik_007
11. 08. 2012 01.22
+2
Infadel_no1 ti si kr neki po svoje prirejas zgodovino kokr teb pase res mislim take neumnosti k jih ti pises gredo cez vse meje okusa sej te noben ne podpira dej se mal zamisli!
Aven
11. 08. 2012 07.30
+1
hej Infadel_no1: Perzijci so bili muslimani na začetku okoli leta 600? Hmm ,tole mi je pa novo. Če bi rekel Saudijci in s tem Arabci bi bilo OK. Perzijci niso Arabci. Sirija je ena od zibeljk krščanstva - predno so jo osvojili arabski muslimani. Za Perzijce sicer v ožjem pomeni veljajo Iranci.
krtaca15
11. 08. 2012 09.06
-3
Aven ne delaj se pametnega no. Ko je jezuskek privekal na svet, je bila muslimanska vera ze precej casa na svetu, ti so se ucili pa od bude itd.
HAWX
11. 08. 2012 11.46
+1
Hahahaha krtaca daj raje se ne oglasaj vec Zgodovina SEDI 1!
n0mistakez
10. 08. 2012 20.44
+5
Majkevam 24ur..granata je glih priletela takrat ko so imeli ceasefire...in spet so vladne sile krive a ne...samo 1 granata prileti in dirket u civile. Majkevam! Uporniki pa anglečki nč niso naredili a ne..
der.janez
10. 08. 2012 20.47
+4
zapomni si, upornik/aktivist, je aktivist, ko ga ustreli vojska, ko pa izvrsujejo izvensodne poboje so uporniki. Kakor spremljam novice na POP TV, do zdaj vojska se ni ubila enega upornika, samo civiliste, med katerimi se zacuda skrivajo pogumni demokraticni uporniki. Medtem pa so uporniki ubili samo vojake in seveda pripadnike milic (vse, ki se ne pridruzijo upornikom na mestu), z glasnim opravicevanjem zahodnih novinarjev, ki vse to snemajo.