Tujina

V največji policijski akciji proti korupciji prijeli 54 ljudi

Sarejevo, 18. 06. 2014 11.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V BiH so v največji povojni akciji proti korupciji in organiziranemu kriminalu prijeli 54 ljudi, tudi predstavnike carine. Nezakonito naj bi pridobili več deset milijonov evrov, ko so podjetjem omogočali, da so se pri uvozu tekstila in drugega blaga izognili plačevanju davkov.

V akciji z imenom Pandora, ki jo izvajajo v 24 mestih po državi, sodeluje več kot 300 policistov, so sporočili iz Sipe. Danes so izvajali hišne preiskave na okoli 40 lokacijah, tudi v prostorih UIO, ki je pristojen za zbiranje davka na dodano vrednost, carinskih pristojbin in trošarin. Po zaslišanjih se bo tožilstvo odločilo o nadaljnjih ukrepih proti pridržanim.

V Bosni in Hercegovini je policija v torek zvečer začela največjo povojno akcijo poti korupciji in organiziranemu kriminalu. Doslej so prijeli 54 ljudi, tudi predstavnike carine. Nezakonito naj bi pridobili več deset milijonov evrov, ko so podjetjem omogočali, da so se pri uvozu tekstila in drugega blaga izognili plačevanju davkov.

Akcijo izvajajo pripadniki državne policijske agencije za preiskave in zaščito (Sipa) po nalogu državnega tožilstva. Sprožili so jo po osemmesečni preiskavi, poroča agencija Federacije BiH Fena.

Med pridržanimi 30 predstavnikov carinskih organov in državne uprave za posredno obdavčitev

Med pridržanimi je tudi okoli 30 predstavnikov carinskih organov in državne uprave za posredno obdavčitev (UIO) BiH. Prijeti so osumljeni za organiziran kriminal, utajo davkov ali prevare, carinske prevare, pranje denarja ter zlorabo položaja ali pooblastil pri uvoza tekstila in drugega blaga.

Po poročanju medijev so aretirali tudi pomočnika direktorja sektorja za carine v UIO Zdravka Cvjetinovića, pa tudi bivšega direktorja UIO Kemala Čauševića. Ta naj bi imel v lasti več milijonov evrov vredne nepremičnine. V času, ko je bil direktor, naj bi si kupil sedam stanovanj in več poslovnih prostorov ter več zemljišč v okolici Sarajeva, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Čaušević in Cvjetinović ter ostali naj bi bili osumljeni za organizacijo kriminalne skupine v upravi za posredno obdavčitev, ki je med drugim ščitila skupino uvoznikov tekstila v škodo drugim, ki so se ukvarjali s to dejavnostjo, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Uvoznikom, med katerimi je najbolj znan Anes Sadiković, ki je imel monopol nad uvozom tekstila iz Turčije in Kitajske, so omogočali uvoz brez plačevanja davkov in drugih pristojbin. Sadiković naj bi celo dosegel, da je kitajske trgovske znamke lažno zaščitil kot blago lastne proizvodnje.

Po zamenjavi Čauševića s položaja direktorja UIO je Cvjetinović na več mejnih prehodih vzpostavil mrežo svojih pomagačev in tako znotraj UIO ustvaril kriminalno organizacijo. Nezakonito so uvozili tudi več tisoč avtomobilov, še navaja Beta.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

koreninc1
18. 06. 2014 16.43
+1
Nič jim ne bo pomagalo tako kot name ne. Ne more skorumpirani politik in javni uslužbenci raziskovati skorumpirane kolege, to smo ugotovili tudi pri nas.
Sodnik_Kriv
18. 06. 2014 13.10
+6
Koncno neki ! se na tisoce je takih v BiH se posebi v politiki ! Jansa in ostali v slo so male ribe kaj toti v BiH pocnejo z ljudmi !
qwertzuio9
18. 06. 2014 13.44
-4
flojdi
19. 06. 2014 11.08