Tujina

Obama: Besede niso več dovolj, zdaj je čas za ukrepe

Newtown, 19. 12. 2012 07.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

S temi besedami je ameriški predsednik Obama napovedal začetek boja za strožjo zakonodajo, ki naj bi omejila dostop do orožja. Učenci šole, v kateri se je zgodil pokol, se v šolske klopi ne bodo vrnili do januarja. Najverjetnejša vzroka za pokol naj bi bila ljubosumje in strah 20-letnega morilca.

Barack Obama - 3
Barack Obama - 3 FOTO: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je najavil začetek boja za strožjo zakonodajo, ki naj bi po pokolu v osnovni šoli v Newtownu omejila dostop do vojaškega orožja. "Besede niso več dovolj, zdaj je čas za ukrepe," je dejal Obama. Predlog nove zakonodaje naj bi pred kongres morda prišel že januarja. Obama je pooblastil podpredsednika Joeja Bidena, da vodi pogovore o zakonih o nadzoru orožja.

Po večdnevnem molku pa so se oglasili tudi iz ameriške Nacionalne orožarske zveze (NRA). Sporočili so, da so njihovi člani ''šokirani in užaloščeni'' zaradi krutih umorov. Svoj molk so upravičili s tem, da so tako želeli družinam dati čas za žalovanje. Poudarili so, da so pripravljeni ''na pomoč, da se to nikoli več ne bi zgodilo.''

Včeraj je okoli 75 aktivistov protestiralo pred sedežem NRA v Washingtonu, kjer so zahtevali, da organizacija omogoči nove zakone o nadzoru nad orožjem. ''Bolj kot vsi drugi je NRA odgovoren za več kot 12.000 smrti, ki so povzročene z orožjem,'' je povedal vodja aktivistov Josh Nelson.

Šola ostaja prazna

Učenci šole Sandy Hook, v kateri se je v petek zgodil grozljiv zločin, ko je 20-letnik ubil 26 ljudi, od tega 20 otrok, se v šolske klopi ne bodo vrnili do januarja. Omenjena šola bo vsaj za zdaj ostala prazna, otroški vrvež se vanjo verjetno nikoli ne bo vrnil, mnogo otrok se tja ne želi vrniti.

Mestne oblasti načrtujejo, da bodo pouk vzpostavile v nekdanji šoli Chalk Hill. Se je pa včeraj pouk začel za vse druge učence v mestu. Tako policija, svetovalci in učitelji so se posvetili učencem, da bi jim poskušali pojasniti, kaj se je zgodilo.

V mestu, kjer vlada žalost, se nadaljujejo pogrebi. K zadnjemu počitku so tako včeraj položili Jessico Rekos in Jamesa Mattiolija. Oba sta bila stara le 6 let.

Rože
Rože FOTO: Reuters

Žalostne tolažijo tudi psi

V žalost zavite prebivalce Newtowna tolažijo tudi štirinožni kosmatinci. V mesto je prispelo več deset za tolažbo usposobljenih psov in njihovih vodnikov. Lastnik dveh zlatih prinašalcev z imenoma Abbie Einstein in Smartie Jones je pojasnil, da sta psa usposobljena, da nudita čustveno tolažbo in da večinoma obiskujeta domove za starejše in centre za ljudi z avtizmom.

''Nekaj je v njihovi brezpogojni ljubezni, kar je zelo tolažeče. Le nekaj trenutkov v družbi psa lahko stali grozljive podobe,'' je povedala prebivalka Newtowna Lisa Peterson. Psi so bili več ur v središču pozornosti. Tako prebivalci kot obiskovalci ter tudi številni novinarji so se ustavljali, da bi pobožali kosmatince.

Računalnik je razbil

Preiskovalci se še niso dokopali do podatkov, ki jih je imel morilec Adam Lanza shranjene na računalniku. Tega je namreč razbil in tudi močno poškodoval trdi disk. Prav tako še niso znani rezultati toksikološke analize, ali je bil Lanza pod vplivom kakšnih zdravil.

Sodni izvedenec je H. Wayne Carver je potrdil, da je Lanza svojo mater Nancy v glavo ustrelil štirikrat, medtem ko je spala.

Adam Lanza
Adam Lanza FOTO:

Sta motiv ljubosumje in strah?

Najverjetnejša vzroka za pokol naj bi bila ljubosumje in strah 20-letnega morilca, da bi ga mama zaradi vedenjskih in duševnih motenj poslala v psihiatrično bolnišnico, je poročala ameriška televizija Fox.

Lanza naj bi bil ljubosumen, ker je njegova mama včasih delala na osnovni šoli Sandy Hook kot prostovoljka. Zaradi dovolj visoke preživnine ji po ločitvi od moža Petra Lanze ni bilo treba delati, vendar je bila 52-letna Nancy Lanza glede na izjave someščanov zelo dejavna v družbi in tudi priljubljena.

Imela pa naj bi hude težave z mlajšim sinom, ki je bil sicer polnoleten, vendar je še vedno živel pri njej. Po poročanju televizije Fox je na sodišču sprožila postopek, da bi spet dobila neke vrste skrbništvo nad sinom in bi ga nato lahko poslala na zdravljenje. Adam Lanza naj bi imel aspergerjev sindrom, ki spada med avtistične motnje.

Adama Lanzo naj bi to tako razbesnelo, da je vzel mamino avtomatsko puško in jo ubil, nato pa se je odpravil v šolo, kjer je pobil še 20 otrok in šest odraslih žensk. Ob prihodu policije je pokončal tudi samega sebe. Televizija Fox se sklicuje na znanca družine Lanza, 25-letnega marinca in sina lokalnega pastorja Joshuo Flashmana ter druge prebivalce mesta s 27.000 prebivalci, ki leži sto kilometrov severno od New Yorka. Da sta ljubosumje na otroke in strah pred psihiatrijo možna motiva, so za televizijo potrdili tudi viri med preiskovalci.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

višal
20. 12. 2012 08.10
+1
Tudi če prepovejo prodajo orožja bojo kriminalci že našli pod do njega.
yarrick
20. 12. 2012 08.43
ma daj no,če jim vlada zda pomaga pri tem.operacija fast&furious je bila lep dokaz kako vlada zda trguje z mehiškimi karteli z orožjem.ko ti enkRAT PRODAŠ narkomafijcu assault puške in ostrostrelno orožje velikega kalibra,je vprašanje s kako pravico zahtevaš prepoved prodaje oz posest določenega orožja...
fiftgear
20. 12. 2012 17.03
se vidi da si bolj shadow pri možganmih in razmišljanju kot pa sun ;)
fiftgear
20. 12. 2012 00.37
+1
ozkogledi primerjajo otroke v afganistanu, kjer je vojno stanje in ostalimi državami, kjer le tega ni. Ne zastopiti narobe, da je vseeno za ostale, ampak tam kjer je vojna, se lahko kaj takšnega pričakuje, tam kjer pa vojne ni, kot usa in norveška recimo, samo za primer, pa ima takšen pokol drugačne razsežnosti, zato ne t.umpajte neumnosti, ker tu se je udarilo direkt po otrokih in mladini (norveška), z namenom, da se jih čim več pomori.
yarrick
20. 12. 2012 08.36
-1
katera bedarija! boš rekel,da namerno raketiranje vrtca v pakistanu NI direkten napad na otroke? malo se pozanimaj o rečeh,ki se dogajajo po svetu preden pišeš take nebuloze.ZDA v somaliji,jemnu in pakistanu sploh niso udeležene, a še vedno raketirajo vse po vrst,daleč stran od konflikta v lepo ohlajenem kontejnerju !!!
fiftgear
20. 12. 2012 17.01
no kar ohladi se in ne ti ne piši nebuloz, se dobro ve da so namenoma postavili otroke kao živ zid v upanju da si potem ne bodo upalu streljati - to je zame umor lastnih ljudi, lastne otroke so postavili pred sebe, zato ne t.umbaj o nekem raketiranju vrtca a ne , pa še enkrat samo zate ki si ozkogled kot fijakrski konj ki vidi samo svoj nos pred sabo - tam so vojne razmere in kaj ti sedaj ni jasno
mlutherking
19. 12. 2012 23.09
+3
Kaj pa vse poboje v tujini z milijoni otrok a takrat pa se nič ni jokal. Izgleda so vsi Reagan, Obama itd dobri igralci.
Izbrisani32
19. 12. 2012 21.21
-2
Obama naj raj ilegalce nazaj v Mehiko pošlje! Orožje pusti pri miru!
dreko123
19. 12. 2012 22.23
+6
američani so itak vsi ilegalci... najboljš da indianci primejo orožje v roke pa sterajo američane od koder koli so prišli če smo že na tem...
binmister
19. 12. 2012 21.15
+6
Zelo pozno se lotijo ukrepov .Ne bo nič orožje bo še naprej v prodaji kot do sedaj .In še bo pokolov
*.*
19. 12. 2012 21.05
+7
ameriska orozarska zveza je po večdnevnem molku poudarila, da so pripravljeni ''na pomoč, da se to nikoli več ne bi zgodilo.'' hahaha bi blo bols da bi za vedno molčal. kok si sploh kdo drzne take nesmisle klatit...
general_war
19. 12. 2012 20.51
+6
se bodo pa z noži med sabo klali. ampak glavno, da ne bodo imeli nobene šanse proti (dobro oboroženi) vojski in policiji. če se že gremo to igro, dajmo uničit VSE orožje na svetu. ne pa da ga imajo samo tisti, ki jim ga vlada dovoli. sem takoj za univerzalno razorožitev
AmonGoeth
19. 12. 2012 21.13
-1
Veliko nas je takih ampak na žalost...pol noben politik nebi upo kandidirat ker če nima oborožencev seboj ne upa niti na tržnico.
Izbrisani32
19. 12. 2012 21.21
+0
luckyss
19. 12. 2012 20.39
+9
Eden izmed večjih problemov NWO je torej rešen (oboroženo ljudstvo).... Vem, da se bo to slišalo za mnoge bedasto....vendar, ko bodo razorožili ameriško ljudstvo, se bo začela depopulacija. (preko cepljenja, čipiranja, ali pa kar tako \"s povabilom\" v FemaCamps..itd.. Nič se ne dogaja naključno, tudi ti pomori ne....
luckyss
19. 12. 2012 20.38
+2
Eden izmed večjih problemov NWO je torej rešen (oboroženo ljudstvo).... Vem, da se bo to slišalo za mnoge bedasto....vendar, ko bodo razorožili ameriško ljudstvo, se bo začela depopulacija. (preko cepljenja, čipiranja, ali pa kar tako "s povabilom" v FemaCamps..itd.. Nič se ne dogaja naključno, tudi ti pomori ne....
luckyss
19. 12. 2012 20.38
+1
Eden izmed večjih problemov NWO je torej rešen (oboroženo ljudstvo).... Vem, da se bo to slišalo za mnoge bedasto....vendar, ko bodo razorožili ameriško ljudstvo, se bo začela depopulacija. (preko cepljenja, čipiranja, ali pa kar tako "s povabilom" v FemaCamps..itd.. Nič se ne dogaja naključno, tudi ti pomori ne....
nad_79
19. 12. 2012 16.37
+9
Pravi vzrok za poboj so zdravila, ki jih predpisujejo psihiatri in pedopsihiatri po nepotrebnem tako otrokom kot odraslim, glej na youtube video(CCHR: All Fall Down: Psychiatry's Plague Of Drugging Children) ali (Making a Killing: The Untold Story of Psychotropic Drugging - Full Movie).Zaradi njih imaš lahko hude stranske učinke, haluciniranje, samomorilna nagnjenja...Vsi poboji v šolah v Ameriki je dokazano, da so bili morilci na teh psihodeličnih zdravilih kot so ritalin, zoloft in druga, ki jih predpisujejo kot bonbone. Vendar v medijih nič ne omenjajo o tem, ker so v ozadju farmacevtski giganti, ki nadzorirajo vse medije in govorijo samo o orožju, pravega vzroka pa ne omenjajo.
yarrick
19. 12. 2012 20.28
+2
kje si pa še videl, da bi se MEDIJI (ki so v lasti skorumpirane elite) pisali PROTI farmaciji (ki spada v roke ISTE elite)? na žalost bo tako toliko časa, dokler bodo starši svoje otroke vozili k psihiatrom čisto brez potrebe.danes je malce večja aktivnost par let starega otroka tretirana kot hiperaktivnost, bolezen ki jo je treba po vsej sili zatreti. PA KAM BOMO PRIŠLI Z TAIM NAČINOM ?!
Widmayer ´65
19. 12. 2012 15.50
+3
Jaz bi jim dal še malo orožja,tudi tistega za masovno....
Jimi1
19. 12. 2012 17.02
+2
Hja vsakemu norcu bi na izhodu iz norišnice na dopust kakšno M16 posodil.... Tako nekako delajo psihiatri z zdravili, ki jih svojim pacientom pripisujejo, da so na koncu prepričanih, da ni nobenega zdravega med njihovimi "pacienti"...
zaniwars
19. 12. 2012 14.50
+8
Jaz pa mislim,da se mu je strgalo ker so ga zmeraj na lonc oziroma zvonc strigli,...
maryJ
19. 12. 2012 14.37
+2
mislim kr brište moje komentarje ja svašta
debela.kura
19. 12. 2012 13.11
+6
..pa koliko časa bomo še brali o tem fantu?? kot,da si ga moramo pod nujno vtisniti v vsako celico biti.....mene taki produkti najdemokratičnejše države na svetu....popolnoma nič ne zanimajo.... on je zvezda...žrtve so pa kaj??!!
johndoe35
19. 12. 2012 14.29
+7
TUdi v sloveniji je demokracija in imaš vso pravico da ne odpiraš in bereš teh stvari in o tem fantu.
Ferdo Crni
19. 12. 2012 16.14
+0
Ja.... eni bi, da bi pisalo samo tisto kar jim paše.
Ramzess
19. 12. 2012 13.11
+6
Ena zanimiva povezava s tragedijo, ki se je odvila v šoli Sandy Hook je, da je oče Adama Lanza povezan z streljanjem v gledališču, ki je potekalo v Aurori (James Holmes). Oba očeta strelcev naj bi domnevno pričala v škandalu Libor, ki je pretresel ves bančni svet. Oče strelca v šoli v Newtown Connecticut Adama Lanza je Peter Lanza, ki je član uprave in direktor podjetja GE Financial. Oče strelca v gledališču Aurora Colorado James Holmes je Robert Holmes, vodilni znanstvenik za kreditno točkovanje Fico podjetja. Oba sta pričala pred senatom ZDA v tekočem škandalu LIBOR. London medbančna obrestna mera, znana kot LIBOR, je povprečna obrestna mera, po kateri si lahko banke izposodijo od druge. 16 mednarodnih bank je bilo vpleteno v ta škandal, ki so obtožene ponarejanja pogodb v vrednosti bilijonov dolarjev. HSBC je že kaznovan s $ 1900000000 ...
Ramzess
19. 12. 2012 13.15
+3
SKYFALL in CIA Ops se _pobijata_ med sabo kot krinka. Veliko o tem kroži na spletu, ampak tukaj je povezava, ki jo povzema. Topic-Nancy-Lanza-worked-for-the-CIA-program-DARKWATERS Mati strelca, ki je delala v šoli je bila agent CIE, delala je v operacijah Darkwater.
No.onealive
19. 12. 2012 14.06
+5
sej vse lepo in prav samo vsemu kar pa piše na internetu pa tudi ni treba verjet..,
yarrick
19. 12. 2012 20.31
+1
vsemu ne, je pa vseeno net edini medij, na katerem lahko črpaš informacije iz večih različnih virov.Kar pa ne velja za TV oz časopise, ki pokažje ponavadi zgolj ENO PLAT zgodbe; eno ali več polresnic, mi pa naj bi to vzeli kot dejstvo....
ZakoniZdravja
19. 12. 2012 12.47
+0
Zakaj nic ne pisete o okultnem ozadju tega ?
Ramzess
19. 12. 2012 13.17
+3
V ozadju ni nič okultnega, le igrice CIE in podobnih.
yarrick
19. 12. 2012 20.31
+1
Juba Tipsi
19. 12. 2012 12.32
-7
koga briga.....upamo na nove pokole,da letošnje število žrtev zaokrožimo na 100 000
on39
19. 12. 2012 12.29
+4
a ne boste še končali s tem
Ramzess
19. 12. 2012 12.47
+1
Ne bodo, rajo je treba prepričat, da je motiv in razlog ta in ta in nekaj iz ozadja, ...
Ramzess
19. 12. 2012 13.26
Sputnik
19. 12. 2012 12.13
+7
v zda se samo na šolah zgodi več umorov kot je pri nas žrtev prometnih nesreč
Ferdo Crni
19. 12. 2012 12.42
+2
Seveda....... američanov je nekje 300 miljonov.... nas je za krajevno skupnost enega New Yorka.