Tujina

VIDEO: V mošeji v Meki padel žerjav, najmanj 87 mrtvih in 184 ranjenih

Meka, 11. 09. 2015 18.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Delovni žerjav je strmoglavil v mošeji v Meki, nesrečo pa je potrdila civilna zaščita Savdske Arabije. Umrlo je najmanj 87 ljudi, številni so ranjeni.

V mošeji v islamskem svetem mestu Meka je padel delovni žerjav, pri tem pa je umrlo najmanj 87 ljudi, najmanj 184 pa je ranjenih.

Nesrečo je potrdila civilna zaščita Savdske Arabije, na svojem Twitter profilu pa iz minute v minuto objavljajo nove, višje številke žrtev.

Vzrok nesreče še vedno ni znan.

Iz fotografij je razvidno, da je žerjav padel skozi strop mošeje. Dela na širitvi mošeje so potekala že dlje časa.

Na kraju je tudi generalni direktor civilne zaščite Savdske Arabije Sulejman Al-Amr:

V času nesreče je na območju divjala nevihta. Ljudje so se skrili pod streho, ko je žerjav nenadoma padel:

Reševalci na kraju nesreče:

Savdske oblasti so lani zaradi vse večjega števila verujočih, ki prihajajo v Meko, začele s širitvijo prizorišča za 400.000 kvadratnih metrov, da bi lahko naenkrat sprejelo do 2,2 milijona ljudi. Padli žerjav je bil del gradbišča na območju.

Nesreča se je zgodila tik pred tradicionalnim romanjem muslimanov v Meko. Hadž je eden od petih stebrov muslimanske vere. Koran predpisuje, da mora vsak polnoletni musliman, ki je fizično sposoben in si lahko privošči potovanje, vsaj enkrat v življenju opraviti romanje v Meko, rojstni kraj preroka Mohameda. Hadž v simboličnem smislu predstavlja tudi sodni dan, na katerega se bo moral vsak musliman v skladu z islamskim naukom pred Alahom zagovarjati za svoja dejanja. 

Najsvetejše mesto za muslimanske vernike.
Najsvetejše mesto za muslimanske vernike. FOTO: Reuters
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3