Tujina

V mleku za dojenčke odkrili radioaktivni cezij

Tokio, 06. 12. 2011 15.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na Japonskem so v mleku v prahu za dojenčke odkrili povečano vsebnost radioaktivnega cezija, kar je najverjetneje povezano s katastrofo v Fukušimi. Čeprav nevarnosti za zdravje ni, so izdelek že umaknili s trgovskih polic.

V mleku v prahu za dojenčke so odkrili radioaktivni cezij.
V mleku v prahu za dojenčke so odkrili radioaktivni cezij. FOTO: iStockphoto

Na Japonskem so iz prodaje umaknili mleko v prahu za dojenčke, saj so ugotovili povečano vsebnost radioaktivnega cezija. To je po vsej verjetnosti posledica marčevskega rušilnega potresa in cunamija, ki sta poškodovala jedrsko elektrarno Fukušima, iz katere še vedno uhaja radioaktivno sevanje.

Radioaktivnost cezija 134 in cezija 137, najdenega v mleku, je dosegla vrednost 31 bekerelov na kilogram, medtem ko japonska zakonodaja prepoveduje vse izdelke, ki vsebujejo več kot 200 bekerelov na kilogram.

Pri podjetju Meiji Co., enem večjih japonskih živilskih proizvajalcev, trdijo, da je vsebnost radioaktivnega cezija manjša od predpisane omejitve in da je celo tako majhna, da ne bi vplivala na dojenčke tudi v primeru, če bi ti njihov izdelek pili vsak dan. Umik mleka v prahu za dojenčke s polic trgovin je bil torej zgolj previdnostni ukrep.

Da so vsebnosti radioaktivne snovi manjše od zakonske omejitve, zatrjujejo tudi na japonskem ministrstvu za zdravje. Vendar pa strokovnjaki ocenjujejo, da so dojenčki bolj izpostavljeni boleznim, ki nastanejo zaradi radioaktivnega sevanja.

Radioaktivne snovi v hrani

Po nesreči v jedrskem reaktorju Fukušima so radioaktivne snovi odkrili v rižu, ribah in govedini. Japonski mediji sumijo, da je radioaktivni cezij v mleko v prahu prišel po zraku, medtem ko se je mleko sušilo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nosferatu
06. 12. 2011 23.06
+1
Hehe, ja saj je bilo za pričakovat, če človek malo vklopi logiko in spomin na 20 let stare dogodke v Evropi. Čez kak mesec, ko bo pa ona iztekla voda izparela ter poletela po svetu, pa bomo spet brali o "neznani radiaciji nad Evropo" :)
odbogaposlan
06. 12. 2011 17.43
+1
ja, zdej se bo matkam vtrgalo....... tralali tralalla
Las Vegas
06. 12. 2011 17.21
+5
Kot je blo v Mengšu, ko je gnojnica nevem kolk ur tekla v vodovodno instalacijo. Nič ni hudga ne... samo voda mal smrdi... ene tri dni... pol pa 10 folka na infekcijsko, po pa so počasi pricurljale informacije o dejanskem stanju...
Las Vegas
06. 12. 2011 17.19
+6
Kot da so kdaj še mediji povedali resnici o kakem takem dogodku. Je že po definiciji ne smejo, da nebi širili PANIKE!!!
Odpri.oci
06. 12. 2011 16.42
+6
Radioaktiven Cezij ni škodljiv za dojenčke... po trditvah direktorjev nuklearke.... . WHO je že "opozorila" EU, da ji čez pol leta grozi epidemija ošpic..... GSK ima očitno ogromne zaloge cepiv pred rokom poteka, ki jih bo treba spet "uturiti" neumnim imbe-cilnim politikom tipa Jankovič, Moedoerfoendoeorfoer, Jakićććć, Vilfan.. in podobnim..... . Cepivu proti izmišljeni ptičji gripi bo čez par dni potekel rok..... se Marušič morda že pripravlja za obvezno cepljenje ???? . Mimogrede... v Sloveniji kmalu ne bo več problema nevzdržnosti pokojninske blagajne... se bodo pa pojavili problemi z zdravstveno blagajno.... VSI (!!!), ki ste se lani cepili namreč ne boste dočakali upokojitve.... boste pa kmalu (na veselje GSK in Baxterja) še dolgoletni uporabniki njihovih svinjarij..... za lajšanje stranskih učinkov njihovega cepiva !!!!!