Tujina

Samaras je vrnil mandat, ker ni mogel sestaviti vlade

Atene, 07. 05. 2012 08.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
8

Grški predsednik Papuljas je Samarasu, predsedniku konservativne stranke Nova demokracija, podelil mandat za sestavo nove vlade. A Samaras je mandat vrnil, ker, kot je sporočil, ni mogel sestavit vlade.

Antonis Samaras
Antonis Samaras FOTO: Reuters

Grški predsednik Karolos Papuljas je Antonisu Samarasu, predsedniku konservativne stranke Nova demokracija, ki je zmagala na nedeljskih volitvah, podelil mandat za sestavo nove vlade. A Samaras je mandat že vrnil, ker, kot je sporočil, ni mogel sestavit vlade. "Naredili smo vse, kar je bilo v naših močeh," je povedal Samaras in dodal, da je bilo nemogoče sestaviti vlado, zato se je odločil, da mandat vrne.

Ker Samarasu ni uspelo sestaviti koalicije, je zdaj pravico do oblikovanja vlade dobil vodja drugouvrščene stranke Siriza, ki ima na razpolago tri dni.

V parlament se je sicer uvrstilo sedem strank, dve več kot na prejšnjih volitvah. Med novinci je tudi neonacistična stranka Zlata zora, ki se ji je prvič v skoraj 40 letih uspelo uvrstiti v parlament. Prejela je 6,9 odstotka glasov in osvojila 21 sedežev.

Nova demokracija, ki je pred volitvami skupaj s socialistično stranko Pasok sestavljala vladajočo koalicijo, je sprejela ostre varčevalne ukrepe v zameno za mednarodno pomoč. Volivci, ki se z varčevanjem niso strinjali, so se na nedeljskih volitvah strankama maščevali in jima skupaj namenili 32,4 odstotka glasov, medtem ko sta jih leta 2009 zbrali 77,4 odstotka.

Stranke, ki so nasprotovale varčevalnim ukrepom, je medtem podprlo okoli 50 odstotkov volivcev. Mednarodni pomoči in varčevalnim ukrepom nasprotuje tudi levičarska stranka Siriza, ki se je uvrstila na drugo mesto s 16,6 odstotka glasov.

Papademos, ki je sprejel mednarodna posojila, ki naj bi Grčijo rešila pred bankrotom, pa je medtem poudaril, da Grčija potrebuje stabilno vlado, da zaključi sprejemanje strukturnih reform. Obenem je opozoril, da bi v nasprotnem primeru leta žrtvovanja zapravili za nič.

Vodja levičarske stranke Siriza Aleksis Cipras
Vodja levičarske stranke Siriza Aleksis Cipras FOTO: Reuters

Grški politolog Dimitrij Sotiropulos je ocenil, da tokratne volitve ne bodo prinesle stabilne večine v grškem parlamentu in da se Grčiji obetajo predčasne volitve v mesecu dni. "V mesecu dni bomo spet imeli volitve," je dejal profesor na atenski univerzi. Razlog za nestabilen položaj v državi pa so, tako Sotiropulos, otrdele politične fronte v Grčiji. "Obstajajo nepremostljive razlike med vlado in opozicijskimi silami," je še dejal.

Kaj na nove razmere porečejo Nemci?

Nemška kanclerka Angela Merkel je pozvala, naj prihodnja grška vlada, kakršna koli že bo, spoštuje zaveze, ki so jih Atene sprejele v zameno za pomoč držav z evrom in Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Grčija mora nadaljevati implementacijo obljubljenih varčevalnih ukrepov in strukturnih reform.

Kot je še napovedala prva dama Nemčije, bo Berlin sodeloval s katero koli demokratično izvoljeno grško vlado. "Najpomembneje pa je, da bo Grčija nadaljevala z izvajanjem dogovorjenih programov," je poudarila.

Tudi Evropska komisija upa in pričakuje, da bo prihodnja grška vlada, kakršna koli že bo, spoštovala vse zaveze, ki jih je doslej sprejela Grčija v okviru programa pomoči, saj je to v interesu stabilnega grškega gospodarstva in grškega naroda, je danes v Bruslju povedala tiskovna predstavnica komisije Pia Ahrenkilde Hansen v odzivu na nedeljske volitve.

Predstavnica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Conny Lotze pa je v prvem odzivu na rezultate grških volitev dejala, da se bo IMF zadržal nadaljnjih komentarjev do oblikovanja nove grške vlade. "Zavedamo se, da bodo v prihodnjih dneh potekala pogajanja o oblikovanju nove grške vlade," je dejala.

"Veselimo se stikov z novo vlado, ko bo ta oblikovana. Do takrat pa tega ne želimo komentirati," je dejala.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

upornik_007
08. 05. 2012 21.44
skrajni levicarji imajo zdj moznost za sestavo vlade edini pravilno!
alterego
08. 05. 2012 18.40
aha, zdaj je na vrsti za sestavo vlade Siriza! konec heca...
Jimi1
07. 05. 2012 21.14
+4
Ker smo se uspeli z jamstvi uplesti v to grško zmešnjavo lahko danes s kislimi obrazi v prvi vrsti opazujemo kaj se tam spodaj, tudi z mašim denarjem dogaja..... V bistvu je konec eura zgolj še vprašanje časa, osebno pa se sprašujem, kaj vse bo temu še sledilo..... ZDA so s pomočjo svojega zaveznika-Grčije uspele destabilizirati do pred leti najbolj konkurenčno gospodarstvo svojemu.... Nič se ne čudim, da so njihovi "bratranci" Angleži ostali pri svojem funtu. Imam občutek, da so jih ZDA pravočasno opozorile o svojih "namerah"....
titovka
07. 05. 2012 20.12
+0
pošljite tem jim viranta pa janšo...takoj dobijo vlado!!!!!š
hungry
09. 05. 2012 09.40
Ja, rabijo enega Previranta, da bo eno govoril, drugo delal, potem pa akrobatiko izvajal, zakaj se ne drži tistega, kar je govoril nekaj ur, dni, tednov prej. Previrant, Previrant, Grčija te potrebuje, pojdi dol, bodi predsednik še njihovega parlamenta. Menda se da, če ne jim pa kaj obljubi, saj na tvojo besedo se pa ja lahko zanesejo.
pika poka ježek
07. 05. 2012 20.11
+8
Kaj pomaga zmaga na volitvah, če pa potem noče nihče z zmagujočim liderjem v vladno koalicijo. (Vsaka podobnost z lanskimi decembrskimi v Sloveniji je zgolj slučajna in povsem nenamerna, HEH)
Feels_good_man
07. 05. 2012 09.35
+21
Volitve se bodo ponavljale, dokler ne bodo izvoljeni pravi ljudje Hura demokracija!
manco-capac
07. 05. 2012 13.10
-3