Tujina

V maroškem napadu v Zahodni Sahari več mrtvih

Al Ajun, 08. 11. 2010 15.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ob začetku novih pogajanj o prihodnosti Zahodne Sahare, Maroko znova izvaja nasilje v tej zadnji afriški koloniji. Maroška vojska je namreč napadla eno od taborišč, pri tem pa je bilo ubitih več ljudi, več deset je ranjenih.

Maroške sile so danes začele na silo podirati taborišče, ki so ga pred kakim mesecem postavili protestniki blizu prestolnice Zahodne Sahare Al Ajuna. Pri tem je bilo po podatkih gibanja za neodvisnost Zahodne Sahare Polisario ubitih 13 ljudi, več sto pa ranjenih, po uradnih maroških podatkih pa sta umrla dva človeka, 70 je ranjenih.

Predstavnik Polisaria v Madridu Bucharaya Beyun je dejal, da so maroške varnostne sile napadle taborišče Agdaym Izik, kjer je po ocenah španskih medijev v šotorih nameščenih več kot 20.000 ljudi.

Po navedbah Polisaria naj bi bilo v maroškem napadu na taborišče pri Al Ajunu ubitih najmanj 13 ljudi.
Po navedbah Polisaria naj bi bilo v maroškem napadu na taborišče pri Al Ajunu ubitih najmanj 13 ljudi. FOTO: Reuters

Beyun je povedal, da so maroške sile s helikopterjev izstreljevale rakete, ki so eksplodirale v zraku, da bi protestnike pregnali iz taborišča, v več šotorih pa so podtaknili ogenj. Vojska naj bi proti taborišču uporabila tudi solzivec in vodne topove. Priče so za španski El Mundo povedale, da so bile tarče napadov ob moških tudi ženske in otroci ter starejši ljudje.

Polisario je nato v sporočilu za javnost pozval mednarodno skupnost, še posebej Varnostni svet ZN, da od Maroka zahtevajo takojšnje prenehanje napadov na neoborožene civiliste. Trdi tudi, da so maroške sile taborišče uničile in da se v njem za barikadami upira le še skupina ljudi.

Maroko: Želimo aretirati kriminalce

Maroško notranje ministrstvo pa na drugi strani trdi, da policija želi aretirati kriminalce in druge, ki so socialni protest izkoriščali v politične namene in so pokušali spodkopati pogajanja med vlado in prebivalci taborišča.

Maroko pa trdi, da hočejo le aretirati kriminalce, ki protest izkoriščajo v politične namene.
Maroko pa trdi, da hočejo le aretirati kriminalce, ki protest izkoriščajo v politične namene. FOTO: Reuters

Taborišče je 19. oktobra vzpostavilo kakih 12.000 prebivalcev prestolnice Laayoune zaradi slabšanja življenjskih pogojev in da bi zahtevali službe in boljše pogoje bivanja. Njihov protest naj ne bi bil neposredno povezan s prizadevanji Polisaria za neodvisnost, saj so ga sami organizatorji označili za družbeni protest.

Predstavnik maroških oblasti na območju Mohamed Guelmous je povedal, da sta bila v spopadih, do katerih je prišlo, potem "ko so bile izčrpane vse možnosti dialoga", ubita policist in gasilec ter da je bilo ranjenih še 70 ljudi.

Do nasilja je sicer prišlo ravno na dan, ko naj bi se v New Yorku začel nov krog pogajanj pod okriljem ZN prihodnosti Zahodne Sahare, sicer zadnje kolonije v Afriki. Da bi bil dekolonizacijski proces končan, bi morala kolonialna sila Španija v zahodni Sahari omogočiti referendum o samoodločbi, vendar tega kljub obljubam v zadnjih 36 letih še ni storila. Medtem je ozemlje nasilno in nezakonito okupiral Maroko, ki poskuša referendum na vsak način preprečiti, saj bi z neodvisnostjo zahodne Sahare izgubil kuro, ki leže zlata jajca v obliki dragocenih fosfatov in izjemno bogatega ribolovnega območja.

Svojo osebno zgodbo o življenju v Zahodni Sahari, okupaciji in begunstvu nam je zaupal Saharec, ki živi v Sloveniji. Preberite si jo tukaj.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Audy
08. 11. 2010 20.45
So mislili da so Evropejci kruti kolonizatorji, čakte da jih okupirajo muslimani ali kitajci, se jim bo še jokalo za Zahodom.
slovenija-tone
08. 11. 2010 19.25
Kaj je s teboj mesiah
Desktop.Messiah
08. 11. 2010 17.59
Brez milosti s separatisti. Free Palestine!