Tujina

Italija grozi z izstopom iz EU

Rim/Luxembourg, 11. 04. 2011 13.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Bolje sami kot v slabi družbi," je ugotavljal italijanski notranji minister Maroni, potem ko notranji ministri EU niso imeli posluha za italijanske težave s prebežniki. Se zaradi krize obeta zapiranje notranjih mej?

Kriza z begunci na Lampedusi se spet stopnjuje.
Kriza z begunci na Lampedusi se spet stopnjuje. FOTO: Reuters
Na italijanski otok je letos vsega skupaj v čolnih prispelo že več kot 25.000 priseljencev in beguncev iz Afrike. Italija je pri tem obtoževala EU, da ne pokaže dovolj solidarnosti.

Na italijanski otok Lampedusa je danes na dveh čolnih prispelo okoli 550 priseljencev, s čimer se je njihovo skupno število povzpelo na 1500, so sporočile lokalne oblasti. Zbirni center na otoku je tako spet prenapolnjen.

Okoli 1000 nezakonitih priseljencev na Lampedusi je Tunizijcev, ki naj bi jih Italija v skladu z dogovorom s Tunisom vrnila v domovino. Dve letali s približno 120 priseljenci sta danes že poleteli z Lampeduse v Tunizijo.

Maroni: Zakaj bi sploh še ostajali v EU?

Italija, ki je od EU pričakovala in zahtevala pomoč pri soočenju z valom beguncev iz Severne Afrike, je v Luksemburgu doživela razočaranje. Notranji ministri povezave so namreč tam iskali rešitev, a je niso našli.

"Danes bomo videli, ali je lahko Evropa združena in pokaže solidarnost ali pa je le geografsko območje," je ob prihodu na srečanje dejal italijanski notranji minister Roberto Maroni. Po njem pa se je spraševal, ali naj njegova država sploh še vztraja v EU. "Bolje sami kot v slabi družbi," je ugotavljal.

Na odgovor evropske komisarke za notranjo politiko Cecilie Malström mu ni bilo treba dolgo čakati. "Žal mi je, če je minister Maroni razočaran. Italija je kulturna zakladnica Evrope in nihče si ne želi, da bo zapustila EU," je dejala.

"Srečanje se je zaključilo s sprejetjem dokumenta, ki sem mu sam nasprotoval, ker ne predvideva nikakršnih konkretnih ukrepov. Mi smo izrazili solidarnost z Grčijo, Irsko in Portugalsko, ko je bil čas za to, nam pa so v teh izrednih razmerah dejali: Draga Italija, to je tvoja stvar in sama se sooči z njo," je bil besen Maroni.

V Italijo so prispeli predvsem ekonomski migranti iz Tunizije, ki niso upravičeni do mednarodne zaščite. To pa hkrati pomeni, da se mora s težavo Italija soočiti sama.
V Italijo so prispeli predvsem ekonomski migranti iz Tunizije, ki niso upravičeni do mednarodne zaščite. To pa hkrati pomeni, da se mora s težavo Italija soočiti sama. FOTO: Reuters

In razlog za veliko razočaranje? Italija je na zasedanje prišla z natančnim seznamom zahtev za pomoč, jasno pa je tudi sporočila, da računa na evropsko solidarnost. Vendar druge države niso imele posluha za to.

Ministri so namreč ugotovili, da so se v Italijo zatekli predvsem ekonomski begunci iz Tunizije, ki niso upravičeni do mednarodne zaščite in tako tudi delitev bremen med državami EU v tem primeru ne pride v poštev. Zato mora Italija pač poskrbeti, da jih vrne domov, je pojasnila notranja ministrica Katarina Kresal.

Italijanska dovoljenja razburila Francijo

Kresalova je ocenila, da so zahteve Italije "malo preresne". Spomnila je, da je Slovenija pred leti uspela sama upravljati s 40.000 nezakonitimi priseljenci, tako da 20.000 nezakonitih priseljencev za Italijo, ki je bistveno večja od Slovenije, "ne bi smelo biti pretežko".

V Slovenijo se je leta 2000 zateklo skoraj 40.000 nezakonitih priseljencev, pretežno iz Iraka in Irana. Med letoma 1991 in 1992, v času vojne na območju nekdanje Jugoslavije, pa je prišlo v Slovenijo po nekaterih ocenah celo okoli 70.000 ljudi, predvsem iz BiH in Hrvaške. Večji val je doživela tudi leta 1993, ko naj bi bilo pribežnikov okoli 35.000.

Italija se je s Tunizijo že dogovorila o vračanju teh nezakonitih priseljencev, po drugi strani pa jim je začela izdajati začasna dovoljenja za bivanje, ki jim omogočajo potovanje po schengenskem prostoru. Ministri po navedbah Kresalove tega ne odobravajo, saj "za to ni neke prave logike".

Najbolj burno se je odzvala Francija, kjer obstaja močna tunizijska skupnost in kamor se v glavnem odpravijo Tunizijci, ki zapustijo Italijo. Francoske oblasti so zato poostrile naključen nadzor v 20-kilometrskem obmejnem pasu in prestregle že 2800 beguncev. 1700 so jih vrnile v Italijo, 200 v Tunizijo, ostali pa so še v postopku.

Nas čaka zapiranje mej?

Nemčija in Avstrija pa naj bi napovedali, da bosta začeli izvajati kontrole na mejah, če bo Italija nadaljevala izdajanje dovoljenj. Po besedah Kresalove danes ni bilo govora o zapiranju mej, sicer pa bi, če bi to storila ena država, to lahko sprožilo plaz.

Slovenija po navedbah Kresalove za zdaj o tem ne razmišlja, saj se to ni zgodilo še nikjer v schengenskem prostoru brez nadzora na notranjih mejah. "Če pa bi to naredile države okoli nas, bi seveda tudi mi o tem razmislili ... Potem se je treba braniti," je še dejala ministrica.

Izmučeni begunci na Lampedusi
Izmučeni begunci na Lampedusi FOTO: Reuters

Za Malto več posluha

Nemčija je že napovedala, da bo sprejela sto beguncev iz Libije, ki so se zatekli na Malto, Slovaška pa naj bi jih sprejela deset. Pomoč Malti so napovedale tudi Belgija, Italija, Švedska, Norveška, Portugalska in Španija ter izrazile pričakovanje, da bodo to storile tudi druge.

Drugače je na Malti, kamor so se množično zatekli ljudje, ki bežijo pred nasiljem in preganjanjem ter se ne morejo vrniti domov. Gre za med 1000 in 2000 beguncev iz Eritreje, Somalije in Sudana, ki so zbežali v Libijo, od tam pa prek morja v EU.

Ministri so se zato strinjali, da je Malta tista, ki nujno potrebuje pomoč, in podprli podaljšanje projekta Eurema, v okviru katerega so nekatere države članice že sprejele begunce, ki so se v minulih letih zatekli na Malto.

Slovenija o novih beguncih ne razmišlja

Med njimi je tudi Slovenija, ki je lani dala zatočišče osmim Afričanom. "Projekt je sedaj v fazi evalvacije in v nadaljevanju bomo videli, ali imamo še kapacitete vzeti še kogar koli drugega. V vsakem primeru pa bo o tem odločala vlada," je pojasnila Kresalova. "Za zdaj o tem ne razmišljamo," je dodala. Sedaj so po njenih besedah na potezi druge države, saj marsikatera še ni sprejela beguncev z Malte.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (159)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

upornik007
13. 04. 2011 22.28
poglejte si na youtube Ujet.si: Nigel Farage - Konec EU sanj
Dark Knight
12. 04. 2011 22.02
Slovenija naj tudi cimprej izstopi iz tega dre.., ki se mu reče EU!! Tolarje nazaj!!!
marjanka9
12. 04. 2011 18.54
Kako čudno se igrajo tile politiki... Cela Evropa je hotela oz podprla vojni napad na Libijo, beguncev si pa ne bi delili... Vsi so vedeli, da bo v Evropo prispel enormni val beguncev. Ne morejo zdaj pa kar meje zapreti.
upornik007
12. 04. 2011 18.00
aja ce je ta eu tok fajn zakaj potem razvite drzave clanice eu po tekocem traku padajo v bankrot tak sistem nemore vzdrzat napacna poltika vodenja na vseh podrocij eu se zadolzuje na polno nobena skupnost nemore biti skupaj to je zgodovina pokazala.eu mora razpadt in svaka drzava naj vodi svojo drzavo brez neke organizacije in naj sodelujejo med drzavam ne pa da smo v neki skupnosti ker ne funkcionira ni vse dober za nas kar bruselj rece pa seveda sam kregajo se med sabo brez veze.adijo eu cimprej bolj bo
upornik007
12. 04. 2011 17.45
Ny152 zivis v roznatih oblakih eu propada to je dejstvo res pa da ne bo cez noc.jzt sm imel vec denarja ko so bili tolarji!!!! evro je znizal standart pri nas to je jasno in vse bolj ljudje tezje zivijo dej mal poglej okol sebe samo nezadovoljstvo ljudje nimamo nc od eu samo pescica in tajkuni!!! cim naj eu propade.jzt zivim slabse kot manj denarja vec stroskov imam eu mi do zdj nic ni dala da bi zivel dostojno zivljenje pol pa bolj da gremo ven nimam nc konkretnega od eu razn da so nam mejo zbrisal waw uuu ful bolje zivim pa da imamo skupni denar uuu ful fanj zivim brez veze !!
Ny152
12. 04. 2011 17.33
Ma allora, ti primerjaš EU z diktatorji ki so svojo vladavino uveljavljal z vojsko, krvjo in nasplošno ukinjal vse kar se je dal ukint in problemi z službami in denarjem so vedno bili povsod in vedno bojo. Eu ne propada in svet ne bo uničen leta 2012 in vesoljci niso zgradil piramid, ampak je cajt tukaj in zdaj da se evropa združi in skupaj rešujemo probleme in če se vam zdi da propadamo, sam pomislite da imate zdaj več denarja v denarnici kot ste ga imeli v času tolarja. !0 evrov pa 10 evrov, 100 evrov pa 100 evrov, ampak point je v tem da nam gre na bolje. KAr se tiče Italije je pa blo dons zapisano da je zunanji minister označil besede MAronija kot samo besede jeznega človeka in italija NE GRE VN! Izbijte si to iz glave.,
tass15
12. 04. 2011 17.18
-1
Ny152 kaj ti slučajno ne vidiš da vse počasi propada? ne vidiš da vse več ljudi po evropi nima ne doma ne službe itd. in kako naj igraš v ekipi, če so v današnjem svetu sami egoisti, ki samo gledajo kje bojo na vlko zaslužli? in ja, verjemi da titota nikakor ne podpiram še manj pa balkan.. tito je bil isto ko stalin, hitler in mussolini.. diktator.. sm da se je lepega delau zravn;)
Ny152
12. 04. 2011 16.58
vi slovenci sploh niste ekipni igralci, pa ja zato pa se vidi da jih vse več gre vn iz slovenije iskat s rečo drugje, ker sam nase mislte in vš jajčeslav tito i vaša juga. Na svetu je treba igrt v ekipi, ne pa samostojno.
Ny152
12. 04. 2011 16.55
Jz ne vem od kje vm ta ideja da bo EU propadla in da bo italija šla vn, sam zato ker je en minister v jezi reku stavek boljš sami kot v slabi družbi in mediji to napihnejo v nebo. A ste vi ljudje res tok naivni? Pa vi veste da pravice ki jih eu daje so dost bolj privlačne za gospodarstvo kot pa ko eu ni blo. Tist minister ni govoru za italijo, je reku za sebe in on še zdaleč ne more sam odločt kje bo italija in kje ne bo.
tass15
12. 04. 2011 16.49
19873 ni sm naša država prpalena, ta cela evropa je.. in kmalu bo vse potonilo in zravn seveda tudi naša "preljuba" slovenija.. dokler mate še čas, spokajte šila in kopita in bište v ameriko al pa avstralijo.. kr tukaj se bojo kmalu začeli spet kaki pokoli:S
SNS
12. 04. 2011 16.19
Edino pravilno...tudi mi bi morali to storiti!!!!!
19873
12. 04. 2011 16.17
ne,eu ni hinavska, naša drževe je neumna
100mark
12. 04. 2011 15.50
ja bi bilo kr dobro zapreti nazaj meje ali meti malo nadzora da se malo vidi kdo je vstopil v državo in kaj bo počev ne da bodo potem ti prebežniki dobili še nakonc konc socialna stanovanja in podporo država naj prvo poskrbi za domače reveže ki nimajo ki bit
upornik007
12. 04. 2011 15.33
eu je hinavska organizacija!
upornik007
12. 04. 2011 15.32
eu je hinavska organizacija!
ex-komunista
12. 04. 2011 15.10
eee takšna ti je ta mačeha: ko EU potrebuje državo, se ta nujno more odzvati, če noče sankcij na svojih plečih, ko pa država potrebuje EU pa je prepuščena sama sebi. žalostno
yarrick
12. 04. 2011 14.50
@Kaplanos 12.04.2011, 07:37 Tole je napisal eden izmed bolj strokovno usposobljenih poznavalcev: "Kriza evra je posledica "konstrukcijskih napak", ki so jih že v samem začetku vgradili v enotno evropsko valuto.evropska elita se je na račun DOMNEVNE POLITIČNE ENOTNOSTI članic unije odpovedala gospodarski učinkovitosti in monetarni disciplini.že lahkotnost, s kakršno so žrtvovali pregovorno trdno Nemško marko na račun nepreizkušenega, in zgolj na neiskrni politični volji temelječega EVRA, kaže da je bilo v ozadju maastrichtovskega procesavse kaj drugega kot pa GOSPODARSKO UČINKOVITA in GLOBALNO KONKURENČNA evropa." Sedaj pa mi ti povej če to drži ali ne? poglej koliko časa je bila nemška marka simbol trdonsti, pa poglej evro.ali pa raje ne.kajti resnica ti ne bo všeč. Pa da dobivamo toliko sredstev; kaj pa koliko jih damo noter? kaj pa vse te omejitve ki jih je prinesla evropa? kaj pa preodprte meje(tako glede preseljevanje kot delavnih mest)? Evropa bo padla, in zato ti svetujem, da si čimprej izbiješ iz glave tisto svojo misle o ZDRUŽENI EVROPI.Kar hitler ni uspel z vojsko so politki(velike države) uspele z hinavskimi pogodbami in lažmi. NOVI FAŠISTIČNI IMPERIJ. Ne hvala, raje živim v MALI SLOVENIJI.Tako slabo kot je, slabše že skoraj ne more biti.Pa če bo tako kot je sedaj v Eu potem ko bomo znova SAMOSTOJNI, potem ne bo večje škode.lahko je kvečjemu boljše.
Yugos
12. 04. 2011 14.05
haha so hotl Kresalovi podtaknit 20000 prebežnikov pa je šu minister nazaj brez ničesar lepo to... Nsimo mi dolžni črnce prenašat in na koncu izpadt nesramni ker je že tako malo dela v tej državi...
spet-jest
12. 04. 2011 14.03
ma super, upam de iz nata tud. pa srećno pot u samostojnost
srebrnibreg
12. 04. 2011 13.19
Tudi, če izstopijo beguncev ne bo manj in zakaj jih ne vrnejo od kod pridejo.