Tujina

V Maleziji našli grobišča, domnevno s trupli pripadnikov muslimanske etnične manjšine

Kuala Lumpur/Džakarta, 24. 05. 2015 16.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Maleziji so našli več množičnih grobišč, v katerih bi lahko bila trupla pripadnikov muslimanske etnične manjšine Rohingya, ki množično bežijo iz Mjanmara. Rohingya so se skupaj z migranti iz Bangladeša v minulih tednih znašli v središču pozornosti mednarodne javnosti, potem ko jih je več tisoč obtičalo na morju.

Grobišča so prejšnji teden odkrile varnostne sile, ki so bile razporejene na območju ob meji s Tajsko zaradi tihotapljenja ljudi, je po poročanju časnika Malaysia's Star danes povedal malezijski notranji minister Ahmad Zahid Hamid. Grobišča so našli v bližini 17 zapuščenih taborišč, ki so služila za tihotapljenje ljudi, v zvezni državi Perlis, poroča britanski BBC.

okostje
okostje FOTO: Reuters

Hamidi sicer ni znal povedati, koliko trupel so našli. Malezijski časnik Utusan Malaysia pa je sklicujoč se na neimenovane vire poročal, da so našli okoli 30 množičnih grobišč, v katerih naj bi bilo "na stotine okostij". Malaysia's Star je medtem poročal, da bi naj bila v grobovih trupla kakih sto pripadnikov Rohingya. Našli naj bi jih v bližini krajev Padang Besar in Wang Kelian v državi Perlis, okoli 420 kilometrov severno od Kuala Lumpurja.

Na območje so že odpotovali vodja policije, kot tudi skupina forenzikov, ki naj bi preiskali trupla.

Potem ko so množična grobišča s trupli pred časom odkrili na Tajskem, vzdolž poti, ki se uporablja za tihotapljenje pripadnikov mjanmarske manjšine Rohingya, so jih tokrat prvič odkrili tudi v Maleziji. Hamidi je ob tem izrazil sum, da so bili v tihotapljenje vpleteni tudi malezijski državljani.

Do odkritja množičnih grobišč v Maleziji prihaja sredi mednarodnega zgražanja in pritiska na države v regiji zaradi tisočev migrantov iz Bangladeša in Mjanmara, ki so nemočni obtičali na morju jugovzhodne Azije. Malezija in Indonezija sta se tako v sredo dogovorili, da bosta sprejeli več tisoč beguncev, ki so obtičali na čolnih v bližini njunih obal, prav tako pa sta odredili reševanje migrantov na morju.

Indonezija je v petek začela operacijo iskanja in reševanja beguncev, je danes dejal tiskovni predstavnik vojske Fuad Basya. V njej sodelujejo štiri ladje indonezijske mornarice, letalo in dva pontona za izkrcavanje migrantov, je še pojasnil in dodal, da od sobote zvečer niso opazili nobenega novega čolna z begunci.

Indonezijski predsednik Joko Widodo je v prvem odzivu na reševanje krize z begunci v soboto dejal, da je sprejem beguncev "dobra rešitev", udeležene države v regiji pa da delujejo v imenu humanosti. Toda danes je po poročanju spletnega novičarskega portala Detikcom že namignil, da Indonezija v finančnem smislu morda ne bo zmogla poskrbeti za te begunce, pri tem pa omenil tudi mednarodno pomoč pri reševanju tega vprašanja.

Da Indonezija razmišlja o preselitvi migrantov iz Bangladeša, pa je danes dal vedeti namestnik vodje nacionalne agencije za odzivanje v primeru nesreč Tri Budiarto.

Indonezija namerava preseliti migrante iz Bangladeša, ki so skupaj s pripadniki Rohingya prispeli v provinco Aceh, medtem ko bo pripadnikom Rohingya dovolila, da začasno ostanejo, je dejal. Kot je pojasnil, so jih namestili v ločena zavetišča. Po podatkih indonezijskih oblasti je v državi 1759 migrantov iz obeh držav, ki so bili ta mesec rešeni v vodah v bližini Aceha. Od teh jih je 1062 pripadnikov Rohingya in 720 iz Bangladeša.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

helvecijaner
24. 05. 2015 19.39
+1
Pri nas imamo takšnih grobišč na stotine vse pa so naredili povojni heroji, ki še sedaj namesto ljudi kar celo državo pokapajo. Zato se jim splača bit šefi korupcije saj so nedotakljivi nosilci tujih simbolov.
ficfiric 1
25. 05. 2015 06.27
+2
In ti zvis v pravljici da bledolicniki ne bi naredili isto ce bi zmagali...hahahaha....povojni poboji...ze ime ti veliko pove...sam eni govorite kot da so to pocel sam v slo...prava modna muha...
ficfiric 1
24. 05. 2015 18.36
+0
Ja...sam to se se govori v maleziji...ceprav nekem kaj sanjajo stalno o nekih muslimanih pa nevem cem se...ker nima to nobene veze...jih tihotapi musliman pa jih na koncu posteli, jih tihotapi budist naredi isto jih tihotapjo belci naredijo isto...na pol poti jih zagrebejo...vazno da dobijo placano...sploh pa eno je kar govori vlada, drugo pa kar slisis na ulici med ljudmi...naj dodam se to da ima malezija ze 70 let isto vlado...