Tujina

V Londonu poostrena varnost

London, 07. 01. 2011 10.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Stopnja ogroženosti zaradi terorističnih napadov v Veliki Britaniji ostaja na drugi najvišji možni. Z dopustov so se morali vrniti številni policisti, o načinu ukrepanja med napadom pa so poučili uslužbence nujnih služb.

Na območju britanske prestolnice so zaradi naraščajočega strahu pred terorističnimi napadi poostrili varnost na vseh transportnih točkah. Varnostnikom, ki varujejo območje, so naročili, naj se vrnejo v službo ter odpovejo proste dneve. Povsod od letališča Luton do Heathrowa bodo namreč prisotni varnostniki in policija.

New Scotland Yard
New Scotland Yard FOTO: Reuters

Tudi člane nujnih služb so pred kratkim obvestili, kako naj se odzovejo na napad, ki bi bil v stilu terorističnega napada v Mumbaju. Opozorilo pred terorističnimi napadi sicer ostaja v Veliki Britaniji na drugi najvišji stopnji, kar pomeni, da je napad zelo verjeten.

''Če se ozremo nazaj na pretekle napade in poskuse, jih je veliko bilo amaterskih. Pred kratkim se je Al Kaida odločila podpreti skupine privržencev, da bi jih naučili bolj sofisticiranega načina izdelave bomb in izogibanja varnostnim organom,'' je povedal urednik varnosti na Sky News Sam Kiley.

Prebivalce so oblasti že opozorile, naj bodo previdni in pozorni na terorizem. Predstavnik notranjega ministrstva je povedal: ''Vsi moramo biti pozorni in sporočiti vsako sumljivo aktivnost policiji.'' Predstavnik Scotland Yarda pa je dodal: ''Raven ogroženosti na Otoku je visoka, kar pomeni, da je napad zelo verjeten. Tako je že vse od januarja lani.''

Varnostniki na letališču Heathrow
Varnostniki na letališču Heathrow FOTO: Reuters

Septembra so obveščevalne službe prestregle informacijo o hkratnih napadih, podobnih kot je bil v Mumbaju, na mesta v Franciji, Nemčiji in Veliki Britaniji. V zadnjih nekaj mesecih je bilo kar nekaj poskusov napadov na Veliko Britanijo in druge evropske države. 11. decembra so na Švedskem ustrelili samomorilskega napadalca, ki je v prometni nakupovalni ulici podstavil bombo v avtomobil. Mrtvih, razen njega, ni bilo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

upornik007
07. 01. 2011 16.41
doba svetovnega terorizma ki je postal del nasega zivljenja
jankoinmetka1
07. 01. 2011 14.49
Točno v tistem času, ko se je dogajal Londonski napad je imala varnostna služba vaje proti točno takem dejanju. Naključje?
jankoinmetka1
07. 01. 2011 14.47
Spet strašijo, da bodo zmanjšali pravice svojih državljanov. Seveda pri tem ne smejo pozabiti scenirati še kakšen teroristični napad, da jim bo ljudstvo verjelo.
bereal
07. 01. 2011 13.40
stopnja ogroženosti pedofilije iz strani kraljeve družine in vatikana....cia-troristi!!
Peter Kralj 1
07. 01. 2011 10.10
Naš planet počasi a vztrajno militariziramo. Ni kaj!