Tujina

VIDEO: Gadafi: Ti teroristi nimajo jasnih političnih zahtev

Tripoli, 07. 03. 2011 07.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
82

Al Kaida je odgovorna za nasilno vstajo v Libiji, zahodni mediji pa pretiravajo pri poročanju, je prepričan Gadafi. Njegove sile napredujejo proti vzhodnim delom države in z letali napadajo mesto Ras Lanuf.

Gadafijevi podporniki se veselijo v Tripoliju.
Gadafijevi podporniki se veselijo v Tripoliju. FOTO: Reuters

Al Kaida je odgovorna za nasilno vstajo v Libiji, zahodni mediji pa so tisti, ki pretiravajo pri poročanju o politični krizi in žrtvah, je Moamer Gadafi povedal za francosko televizijo France 24. "Ubitih je bilo največ 200 oseb. Morali bi priti sem in videti, koliko ljudi je bilo res ubitih. Lahko preverite med prebivalci, policisti in vojaki," je zbrano povedal Gadafi. Vztrajal je, da so mednarodni mediji pri poročanju spregledali močno podporo, ki jo uživa njegova vlada. Mediji zavajajo ljudi, je še trdil.

Med pogovorom je bilo videti, kot da mednarodnim voditeljem očita izrečene kritike in naložene kazni. "Libija ima zelo dobre odnose z Združenimi državami, Evropsko unijo in afriškimi državami. Libija ima tudi ključno vlogo pri zagotavljanju lokalnega in svetovnega miru," je pojasnil libijski voditelj.

Dejanja vojske, ki napreduje proti vzhodu, je enačil s tem, kar je sam poimenoval izraelski boj proti teroristom Al Kaide v Gazi. "Gre za isto stvar! Borimo se proti manjšim oboroženim skupinam. Oborožene enote libijske vojske se morajo boriti proti majhnim skupinam Al Kaide," je vztrajal Gadafi.

Na vprašanje, kaj meni o tem, da bo Francija morda priznala uporniški libijski nacionalni svet, ki je bil oblikovan v Bengaziju, je Gadafi odgovoril: "To je neumnost: vmešavanje v domače zadeve države. Kaj bi storili Italija in Francija, če bi se mi vmešavali v dogajanje na Korziki in Sardiniji?"

Poskušal je tudi minimizirati razglašeno neodvisnost v Bengaziju in krizo, ki je omajala njegov režim."Ti oboroženi teroristi v Bengaziju, vključno s člani Al Kaide, nimajo jasnih političnih zahtev," je dejal.

Zavrnil je tudi predlog, da bi venezuelski predsednik Hugo Chavez nastopil kot posrednik med vlado in nacionalnim svetom. "Tukaj ni problemov. Posredovanje trenutno ne obstaja. Moramo se samo znebiti teh oboroženih tolp," je razložil.

Nekdanji libijski premier pozval upornike k dialogu

Gadafijevi vojaki so obstreljevali položaje upornikov v bližini mesta Bin Džavad.
Gadafijevi vojaki so obstreljevali položaje upornikov v bližini mesta Bin Džavad. FOTO: Reuters

Jadallah Azous Al-Talhi, ki je bil libijski premier v 80. letih, je na državni televiziji prebral sporočilo za voditelje v Bengaziju, kjer je glavno oporišče Gadafijevih nasprotnikov. Al-Talhi jih je pozval, "naj dajo možnost dialogu, s katerim bi lahko rešili krizo, ustavili krvave spopade in preprečili tujcem, da bi ponovno prevzeli oblast v državi". V sporočilu pa ni omenil, na katerih področjih bo Gadafijeva vlada popustila. Uporniki so povedali, da ne bodo sprejeli ničesar drugega kot konec Gadafijeve vladavine.

Dejstvo, da je bil govor nekdanjega premiera predvajan na državni televiziji, ki je pod strogim nadzorom, kaže, da so izjave uradno potrjene. Do sedaj so Gadafi in njegovi sodelavci pokazali malo zanimanja za dialog. Upornike so opisovali kot oboroženo mladino, ki je pod vplivom drog, Al Kaide in tujih sil.

Tripoli je minuli teden v Bengazi poslal konvoj s humanitarno pomočjo. Ni pa jasno, ali je imel konvoj tudi pooblastila za pogajanja z uporniki. Gadafijeve varnostne sile so v zadnjih dneh utrdile svoj strateški položaj.

Obama: NATO razmišlja o vojaškem posegu

Ameriški predsednik Barack Obama je danes dejal, da zveza NATO razmišlja tudi o morebitnem vojaškem odzivu na razmere v Libiji.

Kot je povedal po srečanju z avstralsko premierko Julio Gillard, sta se s sogovornico strinjala, da je nasilje libijske vlade nad tamkajšnjimi prebivalci nesprejemljivo.

Iz Bele hiše so danes sicer sporočili, da ZDA ne izključujejo morebitne namestitve vojakov v Libiji, vendar pa ta ukrep ni visoko na seznamu možnih ukrepov.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je dejal, da Rusija nasprotuje vojaškemu posredovanju v Libiji. ''Libijci morajo sami rešiti svoje težave,'' je dejala Lavrov.

Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen pa je dejal, da Nato nima namena vojaško posredovati v Libiji in bi kaj takega storili le pod pogojem, če bi jih k temu pozval Varnostni svet Združenih narodov. Po mnenju analitikov pa to ni verjetno, prav zaradi nasprotovanja Rusije in Kitajske.

Gadafijeve sile nadaljujejo letalske napade

Sile, zveste Gadafiju, so davi izvedle nov letalski napad na pristanišče Ras Lanuf na vzhodu Libije. Uporniki v mestu so na napad odgovorili s protiletalskim topništvom.
Libijska vojaška letala so že v nedeljo dvakrat napadla Ras Lanuf, ki je pomembno pristanišče za izvoz libijske nafte in ki je od petka v rokah upornikov. Nedeljska napada nista terjala žrtev.

Mesto je sicer zapustila že večina prebivalcev. V glavnem so se napotili v obalno mesto Brega, ki je prav tako v rokah upornikov. Izpraznili so tudi mestno bolnišnico ter edini hotel v mestu, v katerem so večinoma bivali novinarji.

Uporniki se umikajo po napadu Gadafijevih sil.
Uporniki se umikajo po napadu Gadafijevih sil. FOTO: Reuters

Danes pa so sporočili tudi nove podatke o številu žrtev nedeljskih spopadov med uporniki in Gadafijevimi silami v kraju Bin Džavad. Kot so sporočili viri v bolnišnici, je bilo ubitih sedem ljudi, prek 50 pa je bilo ranjenih. Vse žrtve so bili prostovoljci, ki se borijo v vrstah upornikov.

Gadafijeve sile so upornike že v nedeljo potisnile iz Bin Džavada, od koder so skušali napredovati naprej proti Gadafijevemu rojstnemu mestu Sirta, ki leži kakih 100 kilometrov zahodneje. Danes Gadafijeve sile nadaljujejo s potiskanjem upornikov v defenzivo, po navedbah nemške tiskovne agencije pa so nekatere enote že vdrle tudi v Ras Lanuf.

Medtem naj bi se umirili spopadi v Misrati, tretjem največjem libijskem mestu, ki je bilo v nedeljo tarča silovitega topniškega obstreljevanja Gadafijevih sil.

Pri splošnem obstreljevanju mesta, pri čemer napadalci niso izbirali ciljev, je bilo ubitih 21 ljudi, še 91 jih je bilo ranjenih, je povedal zdravnik v tamkajšnji bolnišnici. Večina žrtev je bila civilistov, med njimi tudi dvoinpolletni deček.

Obstreljevanje Misrate je trajalo od 7. ure zjutraj do 16. ure popoldne, ko je upornikom vendarle uspelo pregnati Gadafijeve lojaliste.

Združeni narodi (ZN) so včeraj zahtevali, naj se končajo napadi na civiliste, Tripoli pa so opozorili, da bo vsak, ki bo kršil mednarodni zakon, priveden pred sodišče. Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je v pogovoru z libijskim zunanjim ministrom Muso Kuso povedal, da mora Tripoli "braniti prebivalce države in upoštevati legitimna pričakovanja libijskega ljudstva".

Nekateri uporniki so Gadafijeve sile obtožili, da izkoriščajo lokalno prebivalstvo kot žive ščite v spopadih. Zdravniki iz bolnišnice v Ras Lanufu poročajo, da sta v spopadih v Bin Džavadu umrli dve osebi, 31 je bilo ranjenih. Priče pa pravijo, da je bilo mrtvih in ranjenih več, a jih zaradi spopadov niso mogli doseči.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tekavcminka56
09. 03. 2011 11.24
korintos ne obremenjuj se s ferdoxom...ni mu pomoci mozgane ma sprane do konca..
Ferdo Crni
08. 03. 2011 14.09
Korintos - če bi znal brati - jaz ti pravim KAKO JE. Samo za opozorilo.
korintos1
08. 03. 2011 08.37
Ferdox Ti se preveč zanimaš kaj je bilo. Mene pa bolj zanima kaj bo.
bambus17
08. 03. 2011 08.31
kje ste 24 ur!? tuji mediji že poročajo da je 400 izvidniških vojakov pripravljenih za vstop v libijijo!svetovni policaji začenjajo 3 svetovno vojno!
Ferdo Crni
08. 03. 2011 07.32
Korintos in Platon sta lepo demonstrirala kako si predstavljata idealen sistem - da jim vse plačajo. Sediš doma - imaš ogromno "podporo", plačano zdravstvo, šolstvo, javne prevoze, hrano......To ne naredi nikogar "bogatega" ali svobodnega. Vse se plača fanta. Vse. Prej ali slej. Tudi "brezplačno" zdravstvo ni "brezplačno". Nikoli ni bilo in nikoli ne bo. Ampak idealistom, posebno tistim ta lenim je to brezveze tumbati. PS: tudi S koreja ima po idealu teh dveh modelov "bogat sistem". Vse imajo plačano in "zastonj" a začuda vsi bežijo iz takšnih "sistemov".
HThief
08. 03. 2011 05.33
haha, uporniki za "demokracijo" naj bi cel dan samo kadili hasis, pa prbijali neumnosti, gadafi uporablja bojne pline. Do zdaj naj bi dodobra izropali tudi vsako mesto skozi katerega gredo, pac horda zadetih modelov z ukradenim orozjem v terencih, se vozi od mesta do mesta in ropa hotele in trgovine.
KosezVeliki
07. 03. 2011 23.27
Leta 1901 se ustanovi Socialistična stranka ZDA - Socialist Party of America (SPA), ki doživi kar nekaj uspehov na volitvah v Senat. Njeni člani so aktivni v političnih gibanjih za civilne svoboščine, delavskem gibanju, gibanju za mir, razvoj in blaginjo. Pripomorejo pri programu predsednika Roosevelta - New Deal... Delavsko gibanje v ZDA dobi zagon tudi zaradi socialistov dragi moj marskovček.
KosezVeliki
07. 03. 2011 23.13
Sindikate in Progresivce v vladi ZDA, pa je silil k temu strah pred novimi radikalnimi idejami socialistov, ki so prihajali trumoma preko migracije iz monarhistične Evrope v ZDA.
KosezVeliki
07. 03. 2011 23.03
Kakšme neumnosti pa ti klamfaš marsovski mesečnik ? Če bi se vrnil nazaj v 19.stoletje. V obdobje druge industrijske revolucije bi te vrglo na glavo, ko bi videl v kakšnih nehumanih razmerah je živelo delavstvo in mestno prebivalstvo. V čas hitre kapitalistične industrializacijske ekspanzije. Industrijske revolucije so prinesle pojav manofaktur, mehanizacije in množične proizvodnje. Pojav požrešnega velekapitala in kapitalistov. Delavski standardi, varnost pri delu, sanitarni standardi, regulacije postopkov, 8 urni delovnik, redne plače, pogajanja z vodstvom, malica, dopusti, bolniška, prepoved izkoriščanja otrok, žensk...ipd pa je zasluga izključno prvih delavskih sindikatov (Knights of Labor), ki se pričnejo povezovati med seboj. Ter podpore federalne vlade ZDA pod ti. "Progresivci" tipa Theodore Roosevelt, Woodrow Wilson, Franklin Delano Roosevelt.
tali?ni tom
07. 03. 2011 22.39
ja Gadafi se ne da kar tako a ne !! pravilno , da ne bo nafta čist zastonj
tali?ni tom
07. 03. 2011 22.37
Martian kar si napisal je res , sam pr socialističnem sistemu je blo , to je treba priznat fajn to da NOBEN DIREKTOR NI MEL VEČJE PLAČE KOT TRI DELAVČEVE , DA NISO HOTLI IN SMELI DIREKTORČKI UKRAST ODMOR ZA MALICO KOT GA HOČJO SEDAJ , DA TI ŠEF NI MOGEL ZA PRAZEN NIČ SKAKAT PO GLAV IN TE VRČT IZ SLUŽBE ZA PRAZEN NIČ KOT SEDAJ , DA SI IMEL 8 URNI DELAVNIK UGLAVNEM NE PA KOT SEDAJ KO BI TI TAJKUNI IN FEUDALCI RAD VIDEL DA DELAŠ PO CEL DAN IN ŠE VIKENDE , ZA VSE TI PA PLAČA TISTO SLAVNO MINI9MALKO , IN ŠE IN ŠE !!!!!! zato mi je blo takrat bistveno bolje kot mi je sedaj in mnogim v tem skropucalu od države !! je pa res da se mi nekdanji šef , ki je nenadoma , ko je slovenija krenila po svoje čudežno obogatel in kupu firmo in sedaj vsak dan pokaže kdo je gazda !!
.eu.
07. 03. 2011 21.02
24 ur vse skupaj nč ne pove kaj se dogaja če hočete kaj več zvedeti glejte htv dnevnik prispevke novinarja Josipa Sariča on je dejansko tam se tut rtv skrije.
hugo12
07. 03. 2011 20.58
kako je politika zahoda hinavska...leto dni nazaj so mu vsi ljupčkali rit,zdej pa se ga hocejo znebit...če ne bi libija mela nafte bi svet brigalo za to drzavo,prav tako kot za marsikatero afrisko drzavo kjer spopadi trajajo ze par desetletij..
.eu.
07. 03. 2011 20.48
Gadafi bo popušil da mu ne bo nč jasn
korintos1
07. 03. 2011 18.46
Tu pa jih Slovenija prekaša. Pa prav je tako. Samo kako dolgo?
Martian
07. 03. 2011 18.39
p.s. Nemčija in Švica plačata 100% porodniško,Libija pa sam 50%
Martian
07. 03. 2011 18.36
korintos Povej mi modrec, koliko mesecev imajo ženske v Nemčiji in Švici porodniški dopust? ---- Nemčija-16 tednov Švica-14 tednov Libija-13 tednov
przelmuding
07. 03. 2011 18.18
Obama razmišlja o vojaškem posredovanju. Z drugimi besedami drži se načela, vsak predsednik ZDA zaneti vsaj eno vojno.
srpko
07. 03. 2011 18.15
Gadafi naj zmaga. Je bil zmeraj prijatelj yugosov (se pravi tudi slovenije). Brez njega lahko padnejo v vodo vsi dogovorjeni posli tudi dokončanje Stožic.
Martian
07. 03. 2011 17.24
Platon23 40 urni delovnik,je zasluga ameriškega poslovneža George F. Johnsona ...sploh pa,vse kar si naštel je rezultat industrijske revolucije...in do vseh teh pravic je delavec prišel najprej v evropi in severni ameriki..od tam pa je šlo po celem svetu... tko da...ne vem kam ti ciljaš....a namiguješ da so pravice delavcev zasluga komunistov?