Tujina

V Libiji priprli odvetnico Gadafijevega sina

Tripoli/Kairo, 09. 06. 2012 19.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Libiji so priprli odvetnico Gadafijevega sina, ker naj bi mu poskušala prinesti občutljive dokumente. Oblasti pa so tudi preložile volitve, ki bodo po novem potekale julija, lahko pa tudi pozneje.

Saif al Islam ob lanski aretaciji.
Saif al Islam ob lanski aretaciji. FOTO: Reuters

Libijske oblasti so v četrtek pridržale odvetnico z Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Melindo Taylor, ker naj bi zaprtemu sinu nekdanjega voditelja Moamerja Gadafija, Saifu al Islamu, poskušala prenesti "nevarne" dokumente. Za kakšne dokumente naj bi šlo, niso razkrili. Avstralska odvetnica, ki na ICC v primeru sina nekdanjega samodržca dela za obrambo, naj bi poskušala ob obisku al Islamu v zapor prinesti dokumente, ki "nimajo nič opraviti z njegovim primerom in ki predstavljajo nevarnost za varnost Libije," je pojasnil libijski predstavnik za ICC Ahmed al Jehani.

Vsebina dokumentov ni znana, Taylorjevi pa med drugim očitajo, da bi jih morala vnaprej prijaviti. Al Jehani je dejal še, da Taylorjeva ni aretirana, ampak je le v hišnem priporu v Zintanu in jo oblasti zaslišujejo. Odvetnica je bila del štiričlanske delegacije ICC, ki je dovoljenje za obisk pridobila pri vodji libijskih tožilcev. Skupaj z njo naj bi pridržali še eno žensko, domnevno prevajalko.

ICC in libijske nove oblasti se že vse od aretacije Saifa al Islama novembra lani prepirata, kje naj bi mu sodili. Sina lani ubitega samodržca so aretirali 19. novembra lani na jugu Libije, od koder so ga odpeljali v pripor v Zintanu.

Volitve bodo preložili

Sicer pa so libijske oblasti preložile volitve, ki so bile napovedane za 19. junij. Na njih bi morali izbirati poslance skupščine, ki bo sprejela novo ustavo. Volitve bodo verjetno izpeljali 10. julija, lahko pa tudi kasneje, saj novega datuma še niso določili. "Predlaganih je več datumov za volitve, vendar pa se najbolj pogosto omenja 10. julij," je povedal neimenovani član volilne komisije. Dodal je, da bo datum novih volitev uradno znan jutri. Odločitev o preložitvi so sprejeli skupaj s predstavniki Združenih narodov. Če volitev ne bodo izpeljali v začetku julija, jih bodo verjetno razpisali šele za konec avgusta, ko bo končan ramazan.

Volitve so preložili zato, da bi se lahko tisti kandidati, ki so bili iz različnih razlogov izključeni iz predvolilnega boja, lahko pritožili. To bodo sicer prve volitve po vstaji, v kateri je bil strmoglavljen in kasneje tudi ubit Gadafi, ki je Libijo vodil več desetletij.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vzhod
10. 06. 2012 12.21
-1
takšne zadeve se dogajajo tudi pri nas ampak nimamo casa ker moramo delati da lahko prezivimo.
BogatunLOL
10. 06. 2012 11.07
+7
Hja, kaj naj rečem:-)... TO JE ZAGOTOVO PRIMER, KAKO DEMOKRATIČNE OBLASTI ZAGOTOVIJO POŠTENO SOJENJE;) Očitno je to praksa njihovih učiteljev tako imenovane "DEMOKRACIJE"
henrikosmi
10. 06. 2012 08.24
+7
Sovražim Hitlerja (NSDAP), ZDA in Janšo (SDS).
Kunar
10. 06. 2012 12.02
+5
bi pričakoval da ta komentar dobi vlko plusov...pa je kot kaže veliko skrajnih desničarjev na tem portalu
vzhod
10. 06. 2012 01.30
+4
Zelo zelo zanimivo je to da evropski mediji seveda NATO države in EU drzave ne poročajo o spopadih v LIbiji kjer se vsakih toliko časa zgodi da bivša uradna vojska torej vojska Libije ko je še bil voditelj Gadafi osvobodijo ali pa ce gledamo iz zahodnjaskega stalisca zasedejo Tripoli,seveda NATO z njimi na hitro obracuna ampak to ne porocajo. Mrtev Gadafi Mašira Ka Tripoliju !
Nimivseeno
09. 06. 2012 21.54
+2
Beri: Volitve bojo preložene, ker imamo radi zelo kvalitetno libijsko nafto. Za preložitev volitev smo morali najti nek domnevno nepomemben razlog. Do sedaj pa so bili edini, ki so bili pravnomočno obsojeni mednarodnega terorizma s strani ICJ v 291 točkah. (International Court of Justice) so ZDA v primeru Nikarague. (Vir: USA vs. Nicaragua ICJ, wikipedia) Svetu vlada moč, mogoče tega ne boste hoteli slišat, vendar je res. (Vir: Noam Chomsky, MIT professor)
takosenedela
09. 06. 2012 21.41
+2
naj se vse pove... drugače pa se itak samo hinavčšina pelje po vsem svetu...
Tito_Partija
09. 06. 2012 21.08
+3
So dokumenti lahko nevarni ? ;)
Nimivseeno
09. 06. 2012 21.55
+5
Seveda, lahko se nevarno urežeš ob rob papirja. :D
tinetone
09. 06. 2012 19.44
+8
volitev ne bo še 30 let... razen če bodo "volitve"
der.janez
09. 06. 2012 19.53
+1
Nimivseeno
09. 06. 2012 22.09
+6
Dobro si to povedal. Vse je jasno, že desetletja se tako dela. Pa naj gre za rušitve režimov po Južni Ameriki ali na bližnjem vzhodu. Na domačem pragu nočemo nepokorščine, naše resurse nafte moramo zaščititi, pravi ZDA. John Perkins je pa spisal in tudi na youtube objavil njihova podla dela s strani WB in IMF, kako sistem deluje, da se spravi finančno na kolena posamezno državo. (Vir: John Perkins, Confessions of Economic Hitman) En primer: Elita je prodala javni vodovod privatnikom ZDA za male pare (Bechtel), on pa je potem noro navil cene oskrbe z vodo. Če se ne bi prebivalstvo uprlo in dolgo časa množično protestiralo ... Tista elita, ki ni ubogala, so jo likvidirali. Primer Panamskega predsednika, ki je dosegel, da so se ZDA odpovedale Panamskemu prekopu je moral umreti, prav tako ekvadorski predsednik Jaime Roldós Aguilera. Da ne začnem naštevati zločinov storjenih nad Kubo ... Nam tega ni potrebno vedet, mi verjamemo vsemu, kar slišimo po POPTV, ki ga ima v lasti Ronald Lauder. (Vir: CME, google)