Tujina

V Liberiji le še pet primerov ebole?

Monrovia, 24. 01. 2015 14.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Liberijska vlada je potrdila, da je vse bliže dokončni zmagi nad epidemijo, ki je v tej zahodnoafriški državi in sosednjih Gvineji ter Sierri Leone pokosila skoraj 9000 ljudi v letu dni. V Liberiji naj bi namreč ostalo le še pet primerov smrtonosne ebole.

"Trenutno je v Liberiji pet potrjenih primerov ebole," je povedal liberijski zdravstveni minister Tolbert Nyensuwah in dodal, da so tri od petih primerov zabeležili v Monrovii, prestolnici države, druga dva pa v severozahodnih okrožjih Bomi in Grand Cape Mount.

"To pomeni, da bomo lahko dosegli ničlo, če bo šlo vse po načrtu in če drugi ljudje v drugih krajih ne bodo oboleli," je zatrdil minister. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sicer še ni potrdila tega podatka, njene statistike pa se pogosto razlikujejo od podatkov posameznih držav.

virus ebole
virus ebole FOTO: Reuters

Na vrhuncu epidemije avgusta in septembra lani so v Liberiji zabeležili tudi po več kot 300 novih primerov okužbe z ebolo na teden, preobremenjeni zdravstveni delavci pa so morali v prenapolnjenih bolnišnic zavračati bolnike.

Sledil je velik mednarodni odziv, v okviru katerega je v državo prispelo tudi več sto ameriških zdravstvenih delavcev in vojakov, da bi pomagali tamkajšnjemu prebivalstvu. Prejšnji teden so v Liberiji zabeležili le osem novih primerov.

Po najnovejših podatkih WHO je epidemija ebole terjala 8688 življenj, okužilo pa se je skupno 21.759 ljudi, odkar je pred nekje letom dni prišlo do izbruha virusa v Gvineji. V tej državi so sicer prejšnji teden zabeležili 20 primerov, v sosednji Sierri Leone pa 117.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

provokatorr
24. 01. 2015 17.58
+4
in ko sem pisal, da se je ebola vedno ustavila sama od sebe, pa se bo tudi tokrat, pa sem dobival minuse, da sem bedak in ne vem kaj še. ni se razširila v evropo, ne v ZDA, samo v afriki je osila, tako, kot že nekajkrat v svoji zgodovini in na koncu bo ugasnila sama os sebe. čez 15 let pa se bo spet pojavila. v glavnem, kot sem že nekajkrat napisal, pa so mi od zahodnih medijev vzgojeni paničarji nezmožni razmišljanja na veliko delili minuse, bo sezonska gripa v evropi pomorila več ljudi, kot ebola v Afriki, pa ne bo nihče delal panike.
velesperun
24. 01. 2015 15.21
+2
Ebola so v Afriko prinesli Ameriani!