Tujina

FOTO: V konservativni Alabami zmagal demokrat Jones, velik politični udarec tudi za Trumpa

Montgomery, 13. 12. 2017 07.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Doug Jones se je v zgodovino zapisal kot prvi demokrat, ki mu je po četrt stoletja uspelo zmagati na senatnih volitvah v močno konservativni ameriški zvezni državi Alabami. Na posebnih volitvah je tesno premagal republikanca Roya Moora, na katerega letijo obtožbe spolnega nadlegovanja mladoletnic. Jonesova zmaga je velik politični udarec tudi za Donalda Trumpa.

Doug Jones je v torek po četrt stoletja kot prvi demokrat zmagal na senatnih volitvah v konservativni ameriški zvezni državi Alabami. Tesno je premagal republikanca Roya Moora.  

Ameriške televizije so po napetem zbiranju volilnih rezultatov skoraj štiri ure po zaprtju volišč Jonesa razglasila za zmagovalca s 50 proti 49 odstotkom glasov, še preden so bili znani vsi rezultati, vendar to v okrožjih, kjer imajo večino demokratski volivci. Na koncu je glede na podatke volilne komisije Jones dobil 49,9 odstotka, Moore pa 48,4 odstotka glasov. Dva odstotka volivcev je glasove oddalo nekomu tretjemu, ki ga ni bilo na glasovnici.

Volitve so politično odmevale po celotnih ZDA, saj je šlo tudi za neke vrste referendum o predsedniku Donaldu Trumpu, ki je podpiral Moora in je pred letom dni na predsedniških volitvah v Alabami gladko porazil demokratko Hillary Clinton.

Jones in Moore sta tekmovala za sedež pravosodnega ministra Jeffa Sessionsa, Jonesova zmaga pa pomeni, da imajo republikanci po novem v senatu le še glas večine. Po Jonesovi prisegi bo razmerje 51 sedežev za republikance proti 49 za demokrate, saj dva neodvisna senatorja glasujeta z demokrati. To pomeni, da je sedaj zapletena potrditev velike republikanske davčne reforme.

Alabama močno konservativna država, Moore že dvakrat odstavljen

Do začetka novembra, ko je Washington post objavil obtožbe žensk, da jih je danes 70-letni Moore pred desetletji spolno nadlegoval kot mladoletne, ni bilo nobenega dvoma o zmagovalcu. Alabama je globoko konservativna država, kjer je lani Trump na predsedniških volitvah zanesljivo, s skoraj 30 odstotnimi točkami prednosti premagal Hillary Clinton.

Moore, ki je na volišče prijahal na konju, je bil v Alabami dvakrat izvoljen za predsednika vrhovnega sodišča države, čeprav je bil obakrat odstavljen zaradi nespoštovanja ustave in zakonov. Prvič ga je to doletelo zaradi postavitve spomenika desetim božjim zapovedim v avli sodišča, drugič pa zaradi nespoštovanja legalizacije porok med homoseksualci.

Republikanci iz Washingtona ga niso želel medse in so na strankarskih volitvah skupaj s Trumpom podprli njegovega nasprotnika Luthra Strangea. Še manj so ga želeli po izbruhu obtožb o spolnih nadlegovanjih mladoletnic, vendar si je Trump premislil in ga podprl z besedami, da ima raje v senatu Moora kot pa kateregakoli demokrata.

Trump pa je danes tvitnil, da je vedel, da Roy Moore ne bo zmagal na volitvah v Alabami.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Velik politični udarec za Trumpa, demokrati pa lahko prevzamejo večino

Jonesova zmaga predstavlja velik politični udarec za Trumpa, za republikansko stranko, ki je Moora spet podprla, ko ga je podprl Trump, in za nekdanjega Trumpovega stratega Steva Bannona, ki je vodil intenzivno kampanjo za Moora.

BBC poroča, da Moore za poraz krivi medije. "Naslikali so nas v slabi luč," je povedal. 

Jones je imel veliko podporo nacionalne demokratske stranke, temnopoltih volivcev, ki so prišli volit v tako velikem številu kot za predsedniške in ne posebne senatne volitve, ter slavnih, kot je nekdanji predsednik Barack Obama, ki je posnel sporočila v podporo kandidatu. Jones je za televizijske oglase porabil šestkrat več denarja kot Moore.

Ob koncu kampanje je prišel v rojstno državo nekdanji košarkarski zvezdnik lige NBA Charles Barkley. "Enkrat že moramo prenehati delovati kot idioti za vse ostale ZDA," je na enem od zborovanj dejal Barkley.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Demokrati sedaj z večjim upanjem gledajo na november 2018, ko bodo imeli možnost prevzeti večino v obeh domovih ameriškega kongresa, kar bo začetek spopadov med njimi in predsednikom Trumpom in bo po vsej verjetnosti privedlo do postopka za predsednikovo odstavitev.

Trump, ki je Jonesa pred volitvami kritiziral kot lakaja kongresnim demokratskim levičarjem, ki bo katastrofalen za Ameriko, je po volitvah zmagovalcu hitro čestital. "Čestitke Dougu Jonesu za težko priborjeno zmago. Zmaga je zmaga. Ljudje iz Alabame so veliki in republikanci bodo imeli v kratkem drugo priložnost za isti sedež. Nikoli se ne konča," je sporočil Trump.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.


 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

M_teorija
13. 12. 2017 10.37
+2
Kdaj bo pa Tramp Twintnu s prestola!?
M_teorija
13. 12. 2017 10.34
+4
Zaradi Tramparij bodo konzervativne vrste orng prerešetane!? Hmal in za dolgo!?
srebrnibreg
13. 12. 2017 09.14
+7
Zadnji čas, da v tej Alabami pride nekdo normalen in uredi standard. Ljudje v nekaterih delih tam slabše živijo kot pri nas v nekaterih romskih naseljih.
korintos23
13. 12. 2017 09.17
+2
To drži, so pa z bogom vedno in povsod, molitev je njihov moto, pobožni kak satan.
srebrnibreg
13. 12. 2017 09.21
+4
Na enem hrvaškem mediju sem prebral reportažo o stanju v Alabami. Potem pa naš stonickni tako na veliko hvali Ameriko.
trumpet2018
13. 12. 2017 08.14
+5
težka bo glede 2020 za demokrate, 90 odstotkov nadlegovalcev žensk in pedofilov je namreć iz demokratske stranke (in še kar naprej padajo iz omar), ko sem jih pred nekaj dnevi poimensko naštel, so me po pol ure izbrisali. In po čem je Obama znana osebnost, mogoče po tem, da je moškim omogočil, da lahko hodijo na ženska stranišča, pa posebna stranišča za trans genderje, hvala bogu da se je s Trumpom končala ta liberalna norost.
Maxx365
13. 12. 2017 08.34
+12
Kakšno sprenevedanje, v članku je navedeno, da je prav republikanec Roy Moor obtožen spolnega nadlegovanja mladoletnic, pa zagotovo ni edini. Tudi republikancem ne bo lahko.
korintos23
13. 12. 2017 08.41
+7
trumpek, tudi tvoj Trump je to delal! hahaha
Apostol1
13. 12. 2017 08.45
+9
trumpet....No v glavnem mora priti na oblast res res brezobziren in neumen človek ki je v sramoto lastni stranki da ljudje spregledajo in težka se piše republikancem in ne demokratom ,vsaj v bližnji prihodnosti ,Kar se pa tiče Roya Moora je pa on obtožen spolnega nadlegovanja in je sedel , pomilostil ga je pa Trump in tebe bi morali še precej večkrat brisati kot pa le občasno jaz bi te kar vedno.
trumpet2018
13. 12. 2017 08.58
+2
pro plus je seveda "pozabil" napisati, da je ženska ki obtožuje Moora, ponaredila njegov podpis v yearbooku, in to celo sama priznala, potem ko so ji raziskovalni neodvisni novinarji dokazali, da je lažnivka in ponarejevalka, seveda bo za to odgovarjala, ker lažna prijava je kaznivo dejanje, grozi ji zaporna kazen. Seveda pa npr. pri nas ni sporno da je takrat še 30 letni Rode hodil na zmenke s 16 letnico, da ne omenjam Billa Clintona, lolita express, 30 letov na Epsteinov privatni otok........
korintos23
13. 12. 2017 09.18
+7
trumpek, lepo da se trudiš. samo smešen vun padeš! Hahaha
zeleleni
13. 12. 2017 09.28
+4
Apostol1
13. 12. 2017 09.33
+6
korinto ne samo smešen trumpet izpade predvsem kot nekdo , ki mu tudi največji strokovnjak ne more pomagati.++
srebrnibreg
13. 12. 2017 09.34
+6
Še dobro, da ta trumpeta ima nešteto nickov, da se enkrat lahko skriva pod enim pa spet drugam in s tem svojo neumnost malo razdeli.
trumpet2018
13. 12. 2017 12.05
+3
meni je dovolj en sam nick, da vas zlahka sesujem v vsaki debati, jih ne rabim več. o neumnosti pa raje ne bi, 50 minusni trol
Apostol1
13. 12. 2017 13.14
+3
Trumpet ti nas pa res sesuvaš , morda če k vsakemu komentarju dodaš še en minus da se spremeni v plus , na tvojo žalost je to možno v matematiki tule pa ne.
olafur
13. 12. 2017 08.14
+2
Ta novica je krucialna za Slovence.