Tujina

V Kijevu aretirali Mihaila Sakašvilija, množica ga je potegnila iz policijskega vozila

Kijev, 05. 12. 2017 11.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ukrajinske varnostne sile so aretirale nekdanjega gruzijskega predsednika Mihaila Sakašvilija. Pred tem so v okviru kazenske preiskave izvedle racijo na njegovem domu. Očitajo mu "sodelovanja v kriminalni združbi". Sakašviliju so že pred časom odvzeli gruzijsko državljanstvo.

Ukrajinske varnostne sile so danes v Kijevu aretirale nekdanjega gruzijskega predsednika Mihaila Sakašvilija, ostrega nasprotnika ukrajinskega predsednika Petra Porošenka. Pred tem so v okviru kazenske preiskave izvedle racijo na njegovem domu. Očitajo mu "sodelovanja v kriminalni združbi".

Vhod v stavbo, kjer prebiva Sakašvili, je zjutraj blokiralo več deset oboroženih policistov. Sakašvili se je zatekel na streho stavbe, od koder je nagovoril spodaj zbrane podpornike. Med drugim naj bi celo grozil, da se bo ubil, poročanje lokalnih medijev povzema nemška tiskovna agencija dpa. Njegovi privrženci so nato poskušali preprečiti pot vozilu, s katerim so ga odpeljali.

Množica je nato Sakašvilija rešila iz policijskega avtomobila. Privrženci 49-letnega politika so blokirali cesto v središču Kijeva, razbili šipo na policijskem avtomobilu, sneli vrata in ga izpustili ven. Sakašvili, obkrožen z množico, je nato ljudi pozval, naj se podajo pred parlament in zahtevajo odstavitev predsednika.

"Na milijone nas je, smo zelo močni. Gremo v parlament, kjer bomo zahtevali odstavitev," je dejal.

Izbruhnili so tudi spopadi med policijo in protestniki, pri čemer so aretirali najmanj pet ljudi, je sporočilo ukrajinsko notranje ministrstvo.

Ukrajinske oblasti so Sakašvilija aretirale zaradi "sodelovanja v kriminalni združbi". Ukrajinski generalni tožilec Jurij Lucenko je Sakašvilija in njegove sodelavce obtožil, da so iz Rusije prejeli 500.000 ameriških dolarjev (420.000 evrov) za financiranje protestov proti prozahodni ukrajinski vladi.

Lucenko trdi, da je nekdanji gruzijski predsednik v združbi z zavezniki nekdanjega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča, ki naj bi iz Rusije načrtoval maščevanje. V Rusijo se je zatekel, potem ko je moral leta 2014 zaradi množičnih protestov oditi z oblasti.

Tožilstvo je Sakašviliju dalo 24 ur časa, da se sam preda oblastem. "V 24 urah bo ukrajinski pravosodni sistem storil vse potrebno, da bo Sakašvili prišel pred preiskovalce in nato na sodišče," je še povedal Lucenko v parlamentu.

Iz Kremlja so ob današnjem dogajanju sporočili, da "se običajno ne odzivajo na izjave ljudi, ki sedijo na strehi". Sakašvili se je namreč pred aretacijo zatekel na streho stolpnice, v kateri živi. Ameriško veleposlaništvo v Kijevu pa je vse strani pozvalo, naj zmanjšajo napetosti in se izogibajo nasilju.

Opazovalci sicer trdijo, da ni veliko volje za nov upor v Ukrajini, ki je od leta 2004 doživela dve ljudski vstaji.

Sakašviliju očitajo sodelovanje v kriminalni združbi.
Sakašviliju očitajo sodelovanje v kriminalni združbi. FOTO: AP

Sakašvili, ki se je iz podpornika prozahodne vlade v Kijevu preobrazil v njenega nasprotnika, je septembra z množico podpornikov na silo vstopil s Poljske v Ukrajino. Porošenko mu je pred tem julija odvzel ukrajinsko državljanstvo, ki ga je prejel leta 2015.

Takrat je bil namreč imenovan za guvernerja ukrajinske Odese, a je leto in pol pozneje odstopil in pri tem Porošenka obtoževal korupcije. Po vrnitvi v Ukrajino je 17. oktobra zbral več tisoč protestnikov, ki so na ulicah Kijeva od vlade zahtevali okrepljeno delovanje proti korupciji.

Nad Sakašvilijem visi tudi zahteva za izročitev s strani Gruzije zaradi očitane zlorabe položaja. Potem ko je prejel ukrajinsko državljanstvo, so mu gruzijskega odvzeli, tako da je trenutno brez državljanstva.

Nad nekdanjim predsednikom visi tudi zahteva za izročitev s strani Gruzije zaradi očitane zlorabe položaja.
Nad nekdanjim predsednikom visi tudi zahteva za izročitev s strani Gruzije zaradi očitane zlorabe položaja. FOTO: AP
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hle
05. 12. 2017 21.57
+3
Od kar so postali hlapci zahodu se je njihov BDP prepolovil in čedalje težje lahko svojim ljudem nakladajo da so za vse krivi grdi Rusi
emilzapata
05. 12. 2017 20.44
+3
ni mi razumljivo, kako je lahko 50 milijonska ukrajina vedno v zgodovini bila žrtev nekih zarot in tujih računic. Verjetno je res tako notranje razklana kot bivša juga, v takšnem primeru pa trgovci s smrtjo in bančni špekulanti nimajo težkega dela.
ljx
05. 12. 2017 21.36
+0
Kakšna Ukraina? Mar ti ni jasno da gre za Ruse ki se samo drugače imenujejo?
Frane Šajn
05. 12. 2017 19.38
+7
Kako se vam sedaj zdi Ukrajina Obama, Kilerca in ta vaš naslednik rumeni zvitorepec , ki sliši tudi na Slovenski zet. Nova Sirija je na pomolu!
Frane Šajn
05. 12. 2017 19.42
+2
Zopet 1;0 za Ameriškega razdiralca sveta. Ukrajinci stopite skupa in izstrelite tega oligarha , ki vam sedaj poskuša izpeljati tla iz pod nog. Ni reštve za vzhodne države v kapitalizmu, ne da se narediti preskoka čez noč poskusite vse skupaj prespati in s polčasnim tempom korak po korak. Od vsakega sistema vzemite nekaj dobrega in ga poskusite vtaki v vaš vsak dan. Nikoli pa ne nasedat Imeperjalističnemu turbokapitalizmu in njegovim lažnivim umazanim igricam.
zagor2
12. 11. 2021 11.19
+1
............ nadaljujem.......... tako, kot smo nasedli mi, in zdaj nas vsemogočna podrepna muha marshal twito rešuje s približevanjem višegrajcem z mađari na čelu