Tujina

V Keniji nov krvavi pohod islamskih skrajnežev

Nairobi, 17. 06. 2014 11.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Iz Kenije poročajo o novem napadu skrajne islamske milice Šebab, ki je povezana s teroristično mrežo Al Kaida. Že drugi dan zapored so napadli vas v bližini mesta Mpeketoni in ubili najmanj 10 ljudi. Včeraj so ubili 48 ljudi.

Že v noči na ponedeljek so pripadniki islamske milice Šebab vdrli v Mpeketoni in streljali na mimoidoče. Ubili so 48 ljudi. V noči na torek so napad ponovili. Sami pravijo, da so ubili 20 ljudi, oblasti trdijo, da je umrlo okoli 10 oseb.
Že v noči na ponedeljek so pripadniki islamske milice Šebab vdrli v Mpeketoni in streljali na mimoidoče. Ubili so 48 ljudi. V noči na torek so napad ponovili. Sami pravijo, da so ubili 20 ljudi, oblasti trdijo, da je umrlo okoli 10 oseb. FOTO: Reuters

V Keniji se vrstijo smrtonosni napadi islamskih skrajnežev. Potem, ko so v noči na ponedeljek pokončali 48 ljudi v bližini kraja Mpeketoni, danes poročajo o novih žrtvah. "Ponoči smo izvedli še en napad. Ubili smo 20 ljudi, večinoma policistov in gozdnih čuvajev. Komandosi so izpolnili svoje dolžnosti in se mirno vrnili v svojo bazo," je dejal tiskovni predstavnik milice Šebab, ki je povezana s teroristično mrežo Al Kaida, Abdulaziz Abu Musab. Oblasti so potrdile napad, a sporočile, da je bilo okoli 10 smrtnih žrtev.

Kenijska vojska
Kenijska vojska FOTO: Reuters

Milica Šebab je v izjavi, ki jo je v ponedeljek poslala arabski televiziji Al Džazira, napovedala nadaljevanje napadov. Poudarila je, da kenijska vlada "bije vnaprej izgubljeno bitko", turiste pa pozvala, naj ne prihajajo v državo. Obmorsko mesto Mpeketoni so po njihovih besedah izbrali za napad, ker gre za izvorno muslimansko območje, ki so ga "zasedli krščanski naseljenci". "Kenija je vojno območje, kar pomeni, da se morebitni turisti tam zadržujejo na lastno odgovornost. Tujci, ki jim je vsaj malo mar za svoja življenja, naj ostanejo doma," so sporočili.

Milica Šebab se že vrsto let bori za uveljavitev svojevrstne šeriatske države v Somaliji. Sedež ima v Somaliji, vendar pa njeni borci delujejo tudi prek meja, med drugim tudi v Keniji. Ista skupina je septembra 2013 izvedla napad na nakupovalno središče v kenijskem glavnem mestu Nairobi, pri tem je bilo ubitih več kot 60 ljudi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ustup1d
17. 06. 2014 16.14
+6
iko bo mošeja v ljubljano se bo to tudi pri nam dogajalo
pinkovca
17. 06. 2014 16.05
+8
Groza! V Sloveniji ni ravno najbolj rožnata situacija, ampak se vseeno počitim dokaj varno. V Indiji množično posiljujejo dekleta, v islamu jih ubijejo ker se zaljubijo v "napačnega" po mnenju družine. Smo lahko vseeno veseli, da smo se rodili na ta košček Zemlje:)
randomshinobi
17. 06. 2014 16.23
+6
in ti potem pride en tak in ti diktera kako boš živel in hoče uvesti Shaira law, kot se dogaja ponekod po angliji, belgiji, švedski...
Švr?ko
17. 06. 2014 14.58
-4
Živel Obama!!! hip hip HURA!