Tujina

FOTO in VIDEO: Poplavljeni Karlovčani ponosni na gasilce. 'To so naši junaki'

Karlovac, 16. 10. 2015 10.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Narasle reke niso prizanesle Karlovcu, kjer je poplavljenih okoli 400 hiš, v katerih živi okoli 2000 ljudi. Razglašene so izredne razmere, najhuje pa še pričakujejo, saj jih vrh vodnega vala še ni dosegel. Z naraslimi vodami se že dva dni spopadajo gasilci, ki so povsem izčrpani.

Več videovsebin
  • Poplave v Karlovcu
    01:24
    Poplave v Karlovcu
  • Posledice poplav v osrednji Italiji
    02:02
    Posledice poplav v osrednji Italiji
  • Iz 24UR: Karlovac pod vodo
    02:39
    Iz 24UR: Karlovac pod vodo

Gladina rek Kolpe in Korane je danes na območju Karlovca višja kot med lanskimi katastrofalnimi poplavami. Poplavljenih je okoli 400 hiš, v katerih živi okoli 2000 ljudi, je poročal hrvaški radio. Razglasili so izredne protipoplavne ukrepe, saj vrh vodnega vala še pričakujejo. Doslej so evakuirali več deset ljudi, večino starejših in tistih, ki imajo zdravstvene težave.

Gasilec je zaspal sede ob črpalki, potem ko je celo noč črpal vodo iz poplavljenih hiš. 

DIJELITE: OVO SU HEROJI KARLOVCA: ovaj vatrogasac zaspao je uz pumpu uz koju je bdio cijelu noć ispumpavajući vodu iz poplavljenih kuća . Foto : Vlč. Duje Kurtović

Posted by Radio Mrežnica on Friday, October 16, 2015

Poplavljene hiše so večinoma v predmestjih Karlovca, v nekaterih objektih je voda dosegla tudi meter višine, je poročal Jutarnji list na svoji spletni strani. Poplavljene so tudi mnoge prometnice na območju Karlovške županije, in sicer kar 26 cest. 

Poplavljene hiše so večinoma v predmestjih Karlovca, v nekaterih objektih je voda dosegla tudi meter višine.
Poplavljene hiše so večinoma v predmestjih Karlovca, v nekaterih objektih je voda dosegla tudi meter višine. FOTO: ENEX
O poplavah poročajo tudi iz BiH. Na območju občine Bosanska Kostajnica so v stanju pripravljenosti, saj je reka Una že poplavila več hiš v naselju Grdanovac in Mrakodol. Umiril se je vodostaj reke Tavije, medtem ko vodostaj reke Une še narašča. Poplavljenih je tudi nekaj lokalnih cest.

Višina rek je presegla vse napovedi iz začetka tedna. Kolpa je ob 9. uri dosegla 851 centimetrov, Korana pa 849 centimetrov, kar je za nekaj centimetrov več kot lani jeseni, ko so hrvaški mediji poročali o "tisočletni poplavi". Reki sta danes pri Karlovcu ustvarili jezero, je poročal lokalni kaportal.rtl.hr.

Vse pristojne službe na karlovškem območju so od začetka tedna na terenu in poskušajo preprečiti hujše posledice poplav. Višina vode v rekah se zvišuje in vrh vodnega vala še pričakujejo. Dobra novica je, da se je dež umiril in da se znižuje višina vode v manjših rekah, ki z gorskih območij pritekajo v Kolpo in Korano, je še poročal hrvaški radio. So se pa žal sprožili številni plazovi, ki ogrožajo več hiš.

Gasilci imajo polne roke dela, saj so v Karlovcu razglašene izredne razmere.
Gasilci imajo polne roke dela, saj so v Karlovcu razglašene izredne razmere. FOTO: ENEX

Na družbenih omrežjih so lokalni mediji objavili fotografije gasilcev v akciji in pod njih zapisali, da so to junaki Karlovca. Mnogi od njih namreč že več kot 24 ur pomagajo pri črpanju voda iz poplavljenih hiš ter pri evakuaciji ogroženih stanovalcev.

Tudi živalim so gasilci pomagali na varno.

 

Karlovac, danas, ponosni na naše heroje.

Posted by Radio Mrežnica on Friday, October 16, 2015

Že pete poplave v zadnjih dveh letih

V zadnjih dveh letih so to že pete poplave, ki so prizadele območje Karlovca, kjer so nevarne predvsem štiri reke Kolpa, Korana, Mrežnica in Dobra, poplavljajo pa lahko tudi nekateri manjši vodotoki.

Mestne oblasti so nezadovoljne z uradnimi napovedi o morebitnih poplavah, ki so bile napačne. V hrvaškem vodnem gospodarstvu so odgovorili, da državni hidrometeorološki zavod opravlja vse analize za napovedi v skladu s priporočili svetovne meteorološke organizacije.

Posledice poplav v osrednji Italiji.
Posledice poplav v osrednji Italiji. FOTO: Reuters video

V Italiji čas za sanacijo 

V Italiji odstranjujejo posledice katastrofalnih poplav, ki so v sredo najhuje prizadele osrednji del države in zahtevale pet smrtnih žrtev. V južni italijanski pokrajini Benevento, od koder so posnetki, je zaradi srčnega infarkta umrl 71-letnik, medtem ko je svoje stanovanje poskušal očistiti blata. Zaradi deroče vode je umrl tudi 70-letnik.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rde?kar
16. 10. 2015 21.40
+2
Pa tega je vse več
flojdi
17. 10. 2015 13.13
-1
. sj. včasih ni blo tolk ljudi vsepovsod..
Malpomoje
16. 10. 2015 12.48
+9
Avti bodo pa poceni za naše švercarje.
111111112
16. 10. 2015 12.22
+19
Bogi ljudje, naravo, katero tako zaničujemo,sploh politiki po vsem svetu, nas iz leta v leto bolj uničuje... nastradajo pa navadni ljudje :(
tina202
16. 10. 2015 13.27
+16
dodala bi samo to, da narava ne ve kaj dela, dela kar je delala vedno...seveda so krivi v večini politiki in oblast, ker izušujejo močvirja, zasipavajo in dvigajo površja, na tem gradijo trgovske centre, šole, bolnce... in reka ne ve kaj je tm, pač odteče mimo betona na drugo mesto, ki je ponavadi naselje, katero je tam že več sto let...
vrtnar01
16. 10. 2015 12.22
+1