Tujina

V Jemnu streli na premierjev konvoj vozil, predsednik pravi, da gre za poskus prevrata

Sana, 19. 01. 2015 11.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
9

Pred predsedniško palačo v Jemnu so izbruhnili streli na konvoj vozil, v katerih se je vozil premier. Pri tem ni bil nihče poškodovan, so pa razmere v Jemnu že od sobote, ko je milica Huti ugrabila vodjo predsednikovega kabineta.

Vozilo predsedniške garde pri predsedniški palači
Vozilo predsedniške garde pri predsedniški palači FOTO: Reuters

Šiitska milica Huti je streljala na konvoj, v katerem je bil jemenski premier Kaled Banah. Na premierjev konvoj so streljali na nadzorni točki, ko je zapuščal predsedniško palačo, kjer se je sestal s predsednikom Abdrabuhom Mansurjem Hadijem. Iz predsedniške palače so sporolili, da je šlo za poskus državnega udara. En človek je bil v streljanju ubit, trije pa so bili ranjeni.

Omenjena milica že od lanskega septembra nadzira glavno mesto Sana. Izjema je le predsedniška palača, ki jo varuje predsedniška garda. Še posebej napeto pa je postalo v soboto, ko so Hutiji ugrabila vodjo predsednikovega urada Ahmeda bin Mubaraka. Ta namreč nadzira pripravo nove ustave, Hutiji pa se zavzemajo za spremembe.

Za današnji incident strani krivdo valita druga na drugo, prebivalstvo pa beži z območja. Premier in predsednik sta se sicer sestala na pogovorih, s katerimi želita umiriti spopade med omenjeno milico in vojsko. Predstavnik jemenske vlade je dejal, da je šlo za poskus atentata.

Hutiji so v soboto pojasnili, da so Mubaraka ugrabili, ker so želeli preprečiti kršitve dogovora, ki so ga pod okriljem ZN dosegli s predsednikom, potem ko so septembra prevzeli nadzor nad prestolnico. Ta dogovor predvideva oblikovanje nove vlade in imenovanje svetovalcev predsednika iz vrst Hutijev. Ti pa bi se morali v zameno umakniti iz ključnih institucij, ki so jih zasedli.

Pripadnika milice Huti v bližini predsedniške palače, kjer so odjeknili streli.
Pripadnika milice Huti v bližini predsedniške palače, kjer so odjeknili streli. FOTO: Reuters

Razmere v Jemnu, ki meji na z nafto bogato Savdsko Arabijo, so že od strmoglavljenja Saleha nestabilne, krepijo se strahovi, da se bo z državo, ki je ena izmed najrevnejših na Arabskem polotoku, zgodilo podobno kot s Somalijo.

Hutiji, ki veljajo za zaveznika Irana v njegovih prizadevanjih za večji vpliv v regiji nasproti Savdski Arabiji, od prevzema nadzora nad Sano napredujejo proti pretežno sunitskim območjem južno od prestolnice. Tam pa so naleteli na oster odpor privržencev Al Kaide.

Sicer pa naj bi bil cilj Hutijev na severu države oživiti šiitski zaidski imamat. Ta je temu območja Jemna vse do leta 1962 vladal skoraj tisoč let. A soočili so se tudi z obtožbami od kolaboraciji s strmoglavljenim predsednikom Salehom.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SamMalPokukam
20. 01. 2015 06.21
že spet ... islam
brownhorse
19. 01. 2015 19.28
+0
ja pol je hitler mel prav
tone078
19. 01. 2015 16.17
+4
a tisti kontejnarji so precedniška palača
gizmohizmo
19. 01. 2015 13.09
+2
In mogoće ni nakljućje,da se zaćenjajo incidenti in zaostrovanje razmer v Jemnu. Kajti francoska teroristićna brata naj bi bila trenirana v Jemnu. Seveda je to lahko samo manipulacija spin doktorjev. Kajti pod eni od hipotez naj bi odkrili pod jemnom velikanske kolićine nafte. Zato potrebujejo zahodne države nestabilen Jemen in v najboljšem primeru oporišće v teh državi od kjer bodo nadzirali distribucijo in prodajo nafte kitajski in na splošno razvijajoći se aziji. Po ugotovitvah naj bi bilo nafte za skoraj 50 let.
appollyon
19. 01. 2015 19.47
Kaj ti pa je človek. Jemen?!? Dej ne bluzi ena najnevernerjših regij tm dol že kr neki let
antiXfashizmXeuXgso
19. 01. 2015 12.20
+5
"............so pa razmere v Jemnu že od sobote, ko je milica Huti ugrabila vodjo predsednikovega kabineta." A da so razmere?
Helmuth
19. 01. 2015 12.13
+5
Nobene novice pri vas , da so odpustili voditelja na Cnn Clancya ki je bil tam zaposlen 30 let , zato ker je imel nekaj za povedati cez Zide ....svoboda govora pa to ....ane ...
Elias47
19. 01. 2015 14.17
-1
ja, svoboda govora za njih; ne pa tudi proti njim...
appollyon
19. 01. 2015 19.48
Je razlika ali ti nekomu želiš smrt, ali pa v karikaturi s smešnico nekoga upodobiš! In ne enačt uboj s karikaturam, ker vi muslimani ko nekaj napišete, ali pa odprete Go* žalte ostale!