Tujina

V Jemnu hkrati odstopila predsednik in vlada

Sana, 22. 01. 2015 20.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"V labirintu nekonstruktivne politike, ki nima nobene zveze z zakonom in redom ne bo sodeloval," je v odstopni izjavi zapisal jemenski premier Bahah. Odstopil je tudi predsednik Hadi, a njegovega odstopa parlament ni sprejel.

Predsednik Abdrabu Mansur Hadi
Predsednik Abdrabu Mansur Hadi FOTO: Reuters

Kriza v Jemnu se je danes še poglobila, saj sta odstopila tako predsednik države kot vlada. Odstop predsednika Abdrabuha Mansurja Hadija je potrdil njegov svetovalec. Pred tem je odstopila tudi vlada pod vodstvom premierja Halida Bahaha.

Premier je v odstopnem pismu, ki ga je poslal predsedniku, zapisal, da ne bo sodeloval "v labirintu nekonstruktivne politike, ki nima nobene zveze z zakonom in redom".

Jemenski parlament je odstop predsednika zavrnil in za petek zjutraj sklical izredno sejo parlamenta.

Eden izmed voditeljev jemenskih milic Huti pa je odstop Hadija pozdravil in predlagal, da bi ustanovili predsedniški svet, v katerem bodo tudi predstavniki Hutijev. Poleg njih naj bi svet vključeval tudi vojsko, varnostne organe in predstavniške odbore, šlo pa naj bi za prehodno oblast. "Jemen gre v smeri varnosti, stabilnosti, spokojnosti in blaginje," je dejal Abu al Malek Jusef al Fiši, ki vodi šiitsko milico Huti Ansarulah.

Predsednik in vlada sta odstopila sredi krize, ki jo je sprožila šiitska milica Hutijev. Uporniki so zavzeli tako rekoč celotno prestolnico Sano, v njihovih rokah pa je še vedno tudi vodja predsednikovega urada, ki so ga ugrabili v soboto.

Hutiji so sicer v sredo pristali, da se bodo umaknili s položajev okoli predsedniške palače in doma predsednika Hadija. Čeprav so oblasti v dogovoru o prekinitvi ognja ugodile nekaterim njihovim zahtevam, se nato niso umaknili.

V tednu dni spopadov med hutijskimi uporniki in vladnimi silami je bilo ubitih več deset ljudi. V ponedeljek so oboroženci streljali na premierjev konvoj in nato oblegali predsedniško palačo. V sredo so napadli tudi dom predsednika Hadija.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

appollyon
23. 01. 2015 13.47
-1
Glede na to da je bil predsednik tesno povezan z Obamo, lahko za te zadeve okrivimo Putina, tako kot ruski privrženci vedno kažejo na Ameriko! na srečo so Zahodnjaki in njihove opice, bolj človeške in odstopijo, in ne streljajo na protestnike tako kot Vzhodnjaške opice tipa Janukovič, bivši predsednik Ukraine ki je pokradel miljarde in se sedaj razvaja v Putinovem jakuziju!
brownhorse
23. 01. 2015 11.06
+0
zdej ma al qaeda kar svojo državo, lepo so šli
Ramzess
22. 01. 2015 21.16
+0
Se pravi je odstopil dvakrat.